ERP-rådgivningsfirmaet Herbert Nathan & Co har undersøgt, hvilke ERP-løsninger der anvendes i de 1.000 største virksomheder i Danmark.
Konklusionen er ikke overraskende, at SAP Business Suite og Microsoft Dynamics AX fylder mest blandt disse virksomheder.
Men netop i disse år står mange virksomheder over for at skulle modernisere eller opgradere på ERP-siden, og det ser faktisk ud til, at det er Dynamics AX, der vinder flest kunder i den forbindelse.
"I dag er godt tyve procent af markedet AX, men vores vurdering er, at det kommer til at stige. Microsoft har gjort det rigtig godt, og der er mange virksomheder, der har valgt en Microsoft-strategi," siger Herbert Nathan fra rådgivningsfirmaet.
Derfor vinder Dynamics AX frem
Han peger på, at AX' danske historik også har en betydning for, at mange er interesserede i denne ERP-løsning.
"I mellemmarkedet er der ingen tvivl om, at Microsofts AX har fået meget medvind i de senere år, og den seneste version, AX 2012, er også en mere kompliceret og funktionsrig løsning, som også dækker meget globale virksomheder," forklarer Herbet Nathan.
"Samtidig understøttes det også af rigtig mange partnere på markedet, som hver dag er ude at promovere løsningen i deres specielle segment."
Det er dog fortsat SAP, der er der er dominerende i den høje ende af markedet, hvor den tyske ERP-leverandør sidder på omkring halvdelen af de 100 største virksomheder i Danmark ifølge undersøgelsen fra Herbert Nathan & Co.
Et selskab som Oracle forsøger dog også at udfordre SAP.
"SAP er væg-til-væg, og Oracle forsøger at komme ind som best-of-breed - og de har også købt rigtig mange produkter op. Men der er ikke tvivl om, at SAP har væsentlig større fodfæste i de større virksomheder," siger Herbert Nathan og forklarer, at det er Microsoft og SAP, der er de to helt store kombattanter blandt de 1.000 største virksomheder.
Hvad med alle de mindre ERP-spillere?
Er det SAP, der er faldet af på den, eller er det Microsoft, der har været dygtige?
"SAP er ikke faldet af på den. De er også meget innovative og kommer med nye tiltag på mobilitet, business intelligence og brancheløsninger og så videre. SAP-toget kører, og det kører ufortrødent, men det er nok Microsoft, der produktmæssigt er blevet skarpere."
Er der plads til underskoven af mindre leverandører på ERP-markedet?
"Ja, det er der, for de er meget fokuserede på brancher," siger Herbert Nathan og nævner som eksempler Maconomy, Infor og IFS.
"Når du kommer til en given industri, ser du mange gange, at de her mellemmarkeds-spillere er skarpere end de store. Hvis der er nogle helt konkrete, særlige forhold, så er SAP og AX mindre skarpe, fordi de partnere, de har, er lidt bredere"
Blandt de populære løsninger i mellemmarkedet finder man Microsofts NAV og Visma, mens Economic og C5 eksempelvis klarer sig godt blandt de mindre virksomheder.
"Der er stadig omkring 15 relevante ERP-produkter på det danske marked," lyder det fra Herbert Nathan, der mener, at alle leverandørerne i princippet har deres plads på markedet, fordi de har forskellige styrker og svagheder, og fordi specielt de mindre spillere er meget fokuserede på specifikke kundesegmenter.
I de tilfælde, hvor flere ERP-løsninger er i brug, er det den primære ERP-løsning, der er blevet registreret i undersøgelsen fra Herbert Nathan & Co.
Læs også: