Artikel top billede

Lad staten tage ejerskab på bredbånd i Danmark

Klumme: Det danske samfund er afhængigt af en velfungerende digital infrastruktur. Kan vi basere infrastrukturen på privat og ofte udenlandsk ejerskab?

At tro, vi fortsat kan lade leverancen af internet og bredbånd alene være et privat initiativ, er utopi og en bombe under vores samfund.

Det er nu over 40 år siden, at to computere på University of California i Los Angeles blev koblet sammen og udvekslede aldeles meningsløse data i den første test af det såkaldte Arpanet, det militære forsøgsnet, der blev forløberen for internettet.

Siden da er adgang til internettet blev betragtet som en privat sag på linje med telefon og tv. Noget, som den enkelte i dag må købe ud fra de tilbud, der findes i markedet, selv om den oprindelige opbygning var statsligt styret.

Internettet bliver basis-infrastruktur

En ren privat model for internettet giver måske mening, så længe internettet bliver anvendt til private ting, som man selv vælger til og fra, som man nu har lyst til.

Sådan er det bare ikke længere - og det ændrer sig endnu mere i fremtiden. Vi har allerede et krav om at kommunikere elektronisk med det offentlige fra 2015.

Allerede næste år skal alle borgere have en digital postkasse. En væsentlig del af det offentliges strategi i dag er, at borgerne skal kunne betjene sig selv elektronisk.

Så der er ingen tvivl om, at internettet er på vej til at blive en basis-infrastruktur for det danske samfund - hvis det ikke allerede er det.

"Vi er ved at bygge et samfund, hvor adgang til internettet, herunder også krav til høj hastighed, bliver helt afgørende for det enkelte menneske"

Og det bliver i endnu højere grad situationen fremover. Den nye velfærdsstrategi peger på en lang række områder, hvor teknologi er basis for nye løsninger, lige fra spiserobotter og vasketoiletter til videokonferencer med lægen, trådløs kommunikation og internetpsykiatri - og rundt om hjørnet lurer blandt andet biometri og fjernovervågning.

Der er med andre ord ingen tvivl om, at vi er ved at bygge et samfund, hvor adgang til internettet, herunder også krav til høj hastighed, bliver helt afgørende for det enkelte menneske.

Det står i skærende kontrast til det faktum, at et teleforlig fra 1999 - der altså er 14 år gammelt - lægger politikken for udrulning af bredbånd og specificerer, at dette er op til de frie markedskræfter.

For 14 år siden var kun cirka 20 procent af danskerne koblet på nettet, Internet Explorer var noget ret nyt, Google var lige startet, og den første netbank var lige åbnet. Der er sket meget siden da.

Staten må tage ejerskab

Regeringen har ganske vist et mål om at have en digital infrastruktur i verdensklasse og "understøtte udrulningen af infrastruktur" (Henrik Sass Larsen). Gode intentioner gør det bare ikke alene! 

Der er områder i Danmark, hvor man ikke kan få hurtigt bredbånd, og det er en myte, at det kun er i yderområderne. Der er også udfordringer i flere af landets storbyer med leverance af hurtigt internet.

Det pres, der har været på regeringen for at ændre opfattelsen af, hvem der har ansvaret, er foreløbig prellet af.

Det bliver højst lappeløsninger, hvor for eksempel Bornholm får 60 millioner kroner til forbedring af situationen - gennem tilskud til teleselskaberne.

Staten må tage ejerskab

Det er ikke den rigtige løsning. Staten må tage ejerskab af den grundlæggende infrastruktur, og hvis det ikke er muligt, må staten sørge for "digital forsyningspligt" helt på linje med, at der er "elforsyningspligt".

"Staten må tage ejerskab af den grundlæggende infrastruktur"

I det hele taget kan man stille spørgsmålet, om vi kan basere vores danske digitale infrastruktur på privat og ofte udenlandsk ejerskab? 

Det har man ikke gjort med for eksempel veje, broer og jernbaner - og det danske samfund bliver mindst lige så afhængigt af velfungerende digitale infrastrukturer som af de fysiske.

Per Andersen er direktør i Dansk IT. 

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere