Artikel top billede

Trin for trin: Sådan forsvarer du dig mod it-angreb

Her er en konkret køreplan, der sender it-kriminelle til tælling. Læs de seks punkter, der giver bedre sikkerhed.

Center for Cybersikkerhed har sammen med Digitaliseringsstyrelsen offentliggjort en ny køreplan for, hvordan virksomheder og offentlige institutioner skal håndtere it-angreb.

Planen hedder: "Cyberforsvar, der virker," og du kan læse hele rapporten her (PDF).

Planen er opdelt i seks hovedpunkter:

For det første er det vigtigt med ledelsesforståelse.

"God cybersikkerhed starter hos topledelsen. Uden opbakning og prioritet fra topledelsen fejler selv de bedste hensigter om god sikkerhed," kan man læse. 

God folk ved roret

Opgaver i forbindelse med it-sikkerhed skal løses af medarbejdere, der forstår teknikken, formår at kommunikere med topledere og kan lede medarbejdere med de rette tekniske kompetencer.

Det tredje punkt handler om rettidig omhu.

Der skal derfor udarbejdes en positivliste over applikationer, programmer og styresystemer skal hele tiden opdateres, og så skal der holdes snor i administratorrettigheder og domæner.

Punkt fire handler om information.

"Sørg for, at de tekniske foranstaltninger bliver bakket op af velinformerede medarbejdere, som er bekendt med de angrebsmetodikker, der ofte benyttes parallelt med et teknisk angreb," står der i Cyberforsvar, der virker.

De sidste to punkter lyder således:

Opbyg en reaktiv kapacitet, der kan forudse angreb, og sidst med ikke mindst skal der ske løbende sikkerhedstekniske undersøgelser.

Målet er reduceret risiko

Den nye vejledning er blevet til i et samarbejde mellem Center for Cybersikkerhed og Digitaliseringsstyrelsen, der hører under henholdsvis Forsvarsministeriet og Finansministeriet.

"Vi har i den seneste tid oplevet hackerangreb mod statslige myndigheder og private virksomheders it-systemer. Og for den enkelte myndighed og virksomhed er der en stadigt stigende risiko for, at dygtige hackere tiltvinger sig adgang til centrale systemer eller databaser."

"Målet med den nye vejledning er at bidrage til, at myndigheder og virksomheder får reduceret risikoen," siger Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for cybersikkerhed, om planen.

Læs også:
Hacker bryder ind i EU: Så latterligt nemt var det

Vær forsigtig: Disse områder er ekstra farlige lige nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sikkerhed gjort enkelt: Beskyt din virksomhed direkte i browseren