Artikel top billede

It-advokat: Her er internettets største løgnehistorie

Dansk it-advokat kalder it-selskabernes online-regler for internettets største løgnehistorie. Læs her, hvad der bliver løjet om, og hvilke konsekvenser din uvidenhed om reglerne kan få for dit online-liv.

Inden du kunne pludre på Facebook, sende mails via Gmail eller dele filer med Skydrive, har du accepteret nogle juridisk bindende spilleregler hos Facebook, Google og Microsoft.

De regler har du næppe læst.

Reglerne er ellers kun skrevet for, at it-giganterne kan ansvarsfraskrive sig alt og forklare deres brugerskare, hvordan de håndterer brugerdata i tilfælde af, at der en dag skal en dommer ind i en retssal og dømme i en sag om data-misbrug.

Den største løgn

Sådan forklarer it-advokat Martin von Haller Grønbæk fra advokatfirmaet Bird & Bird formålet med, at du inden førstegangs-brugen af al software skal godkende et regelsæt af ofte bibelske dimensioner.

"Den største løgn på internettet er, at folk klikker 'ja, jeg har læst og forstået betingelserne' hos en serviceudbyder," siger han.

Læs også: 
Danskere jamrer over Facebooks regler: Helt umulige

Efter at have klikket 'ok' er du bundet til at give it-giganterne lov til en række ting med dine oplysninger og data, uden at du har mulighed for at stille modkrav. For her er et flueben og et ok-klik det samme som en bindende underskrift, fortæller Martin von Haller Grønbæk.

Misbrug ville skabe negativ omtale

Behøver du at frygte noget?

Njaeh, folk kan for det meste finde ud af at opføre sig civiliseret på tjenesterne, mener it-advokaten.

"Urimelige regler ville desuden skabe negativ omtale af tjenesterne på deres egne platforme, og så ville folk bruge deres eneste modkrav, og det er at forsvinde fra en urimelig tjeneste. Det kan være skrapt nok," siger Martin von Haller Grønbæk.

I embeds medfør har Martin von Haller Grønbæk selv læst reglerne hos Facebook, Google og Microsoft og forklarer, at de overordnet er meget ens, og der vil næppe være de helt store overraskelser for menigmand, der har fulgt nogenlunde med i medier og i den offentlige debat.

"Hvis jeg ikke fik penge for det, ville jeg aldrig drømme om at læse reglerne på sådan en tjeneste," forklarer it-advokaten.

Derfor er teksterne så lange og svære at læse

"Langt hen ad vejen kan man som bruger være ret ligeglad, hvis man er indforstået med, at de har ens data. Hvis man virkelig skulle læse alle service-vilkår, ville man jo bruge mere tid på det end rent faktisk at være på Facebook," fortsætter han.

Laaaaaaange tekster

At service-vilkår skal være så snørklede og scrolle-scrolle-scrolle-lange skyldes ifølge Martin von Haller Grønbæk online-giganternes (primært) amerikanske ophav.

Her har vilkårene traditionelt ikke har været omfattet af den almindelige lovgivning, som man kender det fra eksempelvis Danmark.

"Hvis det ikke er skrevet ned, kan man ikke håndhæve regelsættet. Her er juristernes termer veldefinerede, så man ved, hvad ordene betyder, og det holder selskaberne sig til, mens de skal finde en magisk balance med at gøre det menneskeligt forståeligt," siger han.

"De regner ikke med, at folk læser det," lyder det efterfølgende.

Samtidig pointerer han også, at hvis aftalerne var åbne for fortolkninger og kunne forhandles fra gang til gang, ville det aldrig nogensinde være gratis at bruge nogle af nettets mest populære tjenester.

Du kan her læse og høre, hvordan fem testpersoner kløjs med at komme igennem reglerne hos it-giganterne:

Danskere jamrer over Facebooks regler: Helt umulige

Ups: Googles "danske" online-regler står på hollandsk

Bruger om Microsoft-regler: Nej, nej, nej - det er grusomt det her![/b]


Giv din mening til kende: Har du nogensinde selv læst licensbetingelser helt igennem? Hvad er din personlige oplevelser med software-selskabernes servicevilkår?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering