Rigsrevisionen har varslet en stor gennemgang af statens brug af blandt andet it-konsulenter.
Det sker i kølvandet på stor usikkerhed om tallene, kvalitet på området og også indikationer på, at der skulle være sket en stigning i brugen af blandt andet it-konsulenter.
Hos Dansk Industri har man intet imod en undersøgelse af brugen af it-konsulenter i staten, men det skal gøres på en klog og god facon, mener organisationen.
Der er et kæmpe behov for at få fakta frem for myter i debatten om brugen af konsulenter i det offentlige, mener Dansk Industri.
"Vi oplever gang på gang, at diskussionen om statens brug af konsulenter, alt for ensidigt fokuserer på, hvor mange penge der bruges," forklarer branchedirektør i DI Videnrådgiverne Henriette Søltoft hos Dansk Industri.
Rådgivernes værdi skal med
Hun understreger, at man i stedet bør se på den værdi, de eksterne videnrådgivere skaber.
"Hvis de eksterne rådgivere leverer værdi, og opgaverne hermed løses bedst muligt til prisen, er beløbets størrelse i sig selv uinteressant," er hendes pointe.
Derfor er det vigtigt, at Rigsrevisionens undersøgelse også inddrager effekten af de eksterne konsulenters arbejde, mener DI Videnrådgiverne.
"Og at de enkelte statslige enheder forholder sig strategisk til, hvordan de bedst løser opgaverne," udtaler Henriette Søltoft.
DI Videnrådgiverne har udarbejdet et redskab til at vurdere, hvorvidt en kunde egentligt har behov for at hyre eksterne konsulenter.
En kunde skal afklare med sig selv:
- Kan vi løse opgaven, eller dele af opgaven, i eget regi?
- Kan vi løse opgaven mest omkostningseffektivt i eget regi?
- Hvilken rolle kan eksterne videnrådgivere spille i opgaveløsningen?
- Ønsker vi at kunne løse opgaven i eget regi?
I pjecen kan man også finde forskellige beregningsmodeller, hvor udgifter ved fast løn og ansættelse sættes over for udgifterne ved at hyre eksterne konsulenter ind.
Beregneren kan hentes direkte her.
Tjek pjecen her.