Efter at Computerworld har fået brugertestet Facebooks regelsæt med fem danske testpersoner, der alle vender mundvigen nedad over det kringlede regelsæt, tager kæmpen inden for sociale medier til genmæle.
Facebook hævder i en mail til Computerworld, at selskabets regler netop er blevet opdaterede, for at de skal være nemmere for brugerne at finde og blive kloge på.
"Vi reviderer konstant vores standarder og lytter til feedback fra brugerne, hvilket er årsagen til, at Facebook for nylig opdaterede politik for blandt andet brugen af data ved at simplificere, hvordan vi forklarer dem," forklarer Frida Löwengren, PR-talsperson for Facebook i Norden.
Vores test viser noget andet
Men Computerworlds test viser netop, at teksterne er svære at læse, da de indeholder svære ord og lange sætninger.
Vi vil derfor gerne høre, hvor mange Facebook-brugere der egentlig læser betingelserne, inden de kaster sig ud i at dele data og meget personlige oplysninger på det sociale medie med mere end en milliard brugere.
"Vi har ikke nogen statistik for dette, men selvfølgelig opfordrer vi alle brugere til at gennemlæse brugerbetingelserne, når de begynder med at bruge en ny service, og det gælder også Facebook," svarer Facebooks talsperson, Frida Löwengren.
Hvem ejer dine billeder på Facebook?
Brugerne i vores brugervenlighedstest af Facebooks betingelser afslører en tvivl om, hvem der egentlig ejer de oploadede billeder.
Det har vi derfor også spurgt Facebook om, som svarer:
"Facebook har ret til at bruge dit foto (profilbillede) inden for platformen. Dette betyder så ikke, at Facebook kan dele dit billede uden for platformen, men derimod bruge det til forslag for ikke-venner, der så kan tilføje dig som ven," lyder forklaringen, som fortsætter:
"Hvis du ønsker at slette dine Facebook-konto, har Facebook ikke længere nogen rettigheder til at benytte dit billede på platformen, og dine informationer bliver fuldstændig slettet."
Ukendt antal karantæner
Flere brugere i Computerworlds test fremhæver også, at Facebook har en del regler omkring mobning, oprettelse af flere profiler og udelukkelsen af personer, der er dømte seksualforbrydere.
Hvor længe skal brugerne trækkes med uforståelige regler?
Hvordan sørger Facebook egentlig for, at disse regler bliver overholdt?
"Facebook har et vidtrækkende bruger-rapporteringssystem, som dækker al indholdet på platformen. Brugere kan nemt rapportere, hvis Facebooks regler bliver brudt, og så kan man fortælle, hvordan et billede, andet indhold eller en bruger misbruger vores vilkår," svarer Facebook til Computerworld og understreger, at Facebook reagerer hurtigt på den slags anmeldelser.
I den forbindelse vil Computerworld gerne have svar på, hvor mange der forbryder sig mod de svært forståelige regler via det vidtrækkende brugerrapporteringssystem, så de bliver smidt af tjenesten eller får karantæne fra det sociale medie.
Men datakæmpen Facebook fortæller, at selskabet ikke har tal over hverken danske eller internationale personer, der bliver smidt i skammekrogen eller helt ud af Facebook for at have forbrudt sig mod reglerne.
Kringlede regler fortsætter
En tilbagevendende pointe i Computerworlds brugertest er en generel trælshed over, at reglerne er svære at læse, og at stort set ingen af de fem testpersoner ville gøre det af egen fri vilje, hvis ikke de var med i et forsøg.
Den pointe har vi også vendt med Facebook i det følgende spørgsmål:
Hvor længe vil Facebook vedblive med at skrive/formulere brugervilkår, som ingen læser og - hvis de gør - ikke forstår?
Til det svarer Facebook i en mail:
"Hvad der er tilladt på platformen og ikke tilladt, samt hvordan brugerens informationer bliver brugt, er forklaret på forskellige måder på sitet. Desuden har vi udformet separate uddannelsessider for teenagere, forældre og lærere," svarer Facebooks nordiske pr-person Frida Löwengren.
For at blive klogere på disse regler henviser hun til Facebooks forside til de forskellige regelsæt, som altså får tommelfingeren nedad i Computerworlds brugervenlighedstest.