Orange ud af Thailand med milliardtab

For et symbolsk beløb på 15 øre trækker Orange sig næsten ud af Thailand, efter at have købt sig ind i et mobilselskab for 3,4 milliarder kroner for to år siden. Det thailandske selskab lever ligesom det danske ikke op til koncernens mål, men en teleanalytiker mener alligevel ikke, at der kan drages paralleller til Danmark.

France Telecoms mobilselskab, Orange, tager nu konsekvensen af sine ambitiøse mål for markedsandele i alle lande og trækker sig ud af Thailand med et milliardtab.

Hvis ikke datterselskaberne kan blive størst eller næststørst eller i det mindste opnå 20 procent af mobilmarkedet, så risikerer de at blive solgt. Det er der ikke umiddelbart nogen udsigt til i Danmark, og det var der slet ikke i Thailand.

Derfor har France Telecom solgt hovedparten af sine aktier i det thailandske Orange-selskab til Telecomasia, Thailands største fastnetselskab, for blot 15 øre, én thailandsk baht.

Orange skiller sig af med 39 procent af aktierne og beholder blot ti procent. Samtidig giver franskmændene sine lokale partnere lov til at benytte Orange-navnet i tre år.

Orange betalte for blot to år siden 3,4 milliarder kroner for at komme ind i det thailandske mobilselskab, men har måttet sande, at det er svært at konkurrere med det største mobilselskab i landet, Advanced Info Service, som er kontrolleret af premierminister Thakin Shinawatras familie.

Orange har blot opnået otte procent af mobilmarkedet, og det thailandske selskab skal have tilført et milliardbeløb for at kunne køre videre. Ved at sælge hovedparten af sine aktier slipper Orange for at skyde yderligere penge i selskabet.

Orange hentede den nuværende direktør for det danske selskab, Richard Moat, fra netop sit thailandske selskab, og også herhjemme har Orange kæmpet med gentagne milliardtab. Derfor førte meldingen om kravene til markedsandel også straks til spekulationer om, at Orange var ved at sælge sit danske selskab. Det har den danske ledelse hele tiden afvist.

Holger Smitt, som er aktieanalytiker i Sydbank, mener ikke umiddelbart, at man kan tage handlen i Thailand som et udtryk for, at Orange nu følger op på sine ord og derfor også vil skille sig af med det danske selskab. Han vurderer, at hvert land skal betragtes for sig.

Holger Smitt forudser dog, at der kommer en konsolidering på det danske telemarked i løbet af et år eller halvandet, og at Orange sandsynligvis vil indgå i den.

- Men det er Telia, som sidder med udspillet nu, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere