I dagens Danmark er samfundet bygget op omkring it-systemer, hvilket gør os sårbare.
Systemerne er efterhånden så avancerede, at de kan interagere med hinanden, og det har en konsekvens i form af, at man ikke længere kan definere enkelte dele som værende kritiske ved et cyber-angreb.
It-systemerne, der holder Danmark i gang, er smeltet sammen.
Det er en af konklusionerne i en cyber-sikkerhedsrapport fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.
Den hedder Cyberwarfares udfordringer af begrebet kritisk infrastruktur.
Formålet med rapporten er at analysere kritisk infrastruktur som begreb og afsøge alvorlige sårbarheder og trusler med henblik på at kunne anbefale, hvordan der bedst muligt kan etableres et robust og sikkert samfund i forbindelse med cyber-trusler.
Tiden er en ny faktor
Rapporten siger, at it-teknologien ændrer fundamentalt på den klassiske militærstrategiske tænkning.
Det handler eksempelvis om tid.
I et konventionelt angreb er der ofte en forudgående krise, der kan tage måneder, før en egentlig krigshandling går i gang.
Ligeledes kræves en mobilisering i forbindelse med en krigshandling, som også tager tid.
I en cyber-verden er denne tidsfaktor forsvundet. Et angreb kan indtræffe på sekunder.
Og det kræver nytænkning og øvelse.
"Man bør træne håndtering af sådanne [cyber-krigs, red.] situationer gennem scenarier, der gennemspilles af civile og militære myndigheder og inddrager det private erhvervsliv. Disse øvelser skal gennemføres på såvel operativt som strategisk niveau og etablere en forståelse imellem disse niveauer," skrives der i rapporten.
Her den største udfordring for Danmark
Derfor er politikerne i samarbejde med erhvervslivet nødt til at øve sig i cyber-krig, og så skal vi definere, hvad, der er vigtigt og kritisk i en trusselssituation, fastslår forfatterne.
Et eksempel på en sådan øvelse kan du læse mere om her.
"Cyberspace kunne meget vel vise sig at være det vigtigste sikkerhedspolitiske område i den nære fremtid - den første forsvarslinje."
Den rigtige kasket
En stor udfordring er, at Danmark bliver skarpere på grænserne imellem civilt og militært ansvar og på hvilken infrastruktur, der er kritisk.
I rapporten opstiller Center for Militære Studier en række anbefalinger, der skal styrke denne forsvarslinje.
Centret peger blandt andet på, at i forsvaret af Danmark er det nødvendigt, at politikerne definere hvad, der er hører til under det civile og hvad, der hører til under den militære kasket.
Så militæret kan indsættes på det korrekte tidspunkt.
Ligeledes skal der skabes retningslinjer for, hvordan der koordineres mellem de forskellige civile og militære aktører i en trusselssituation.
Center for Militære Studier er et forskningscenter på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.
På centret forskes der i sikkerheds- og forsvarspolitik samt militær strategi, og centrets arbejde danner grundlag for forskningsbaseret myndighedsbetjening af Forsvarsministeriet og de politiske partier bag forsvarsforliget.
Du kan læse hele rapporten her.
Læs også:
På onsdag rammes Danmark af den totale cyberkrig