Artikel top billede

Øverst har vi iPad Air, og nederst er det en iPad 3.
Foto: Mikkel W. Nielsen

Stortest: Med iPad Air nærmer Apple sig det perfekte

Stortest: Hurtigere, tyndere og lettere. Apples nye iPad Air indkapsler alt det, der gør en iPad fantastisk.

Der burde findes et ord for den dårlige samvittighed man rammes af, når man træder ud af butikken med et nyt Apple-produkt, som man ret beset set ikke har brug for.

Sådan tænker jeg, da jeg på lanceringsdagen for iPad Air, finder mig selv med den spritnye iPad i hånden og samvittigheds-kvaler, der trykker for brystet.

For derhjemme ligger der i forvejen en iPad 3 og en iPad Mini.

Men ret skal være ret. iPad Air byder på større opdateringer af iPaden, end vi længe har set.

Opdateringer som for mange af os kan retfærdigøre, at den gamle iPad bliver udskiftet med den seneste model.

Dramatiske forbedringer

Især på det ydre er opdateringerne dramatiske. Du mærker det straks, når du løfter iPad'en op i hånden.

Ganske vist er den ikke let som luft, som navnet antyder.

Men den er blevet 183 gram lettere samt 20 procent tyndere, og det gør en kæmpe forskel, når du sidder med den i hånden i længere tid.

Med de tidligere iPads ville der som regel melde sig en træthed i armen, hvis du ikke jævnligt skiftede hånd eller gik over til at holde den med to hænder.

Men det oplever du næsten ikke længere.

Den er dog ikke helt så komfortabel som iPad Mini, når du betjener den med en hånd, eller hvis du ligger ned og læser. Men det nærmer sig.

Den nye iPads form er nærmest en tro kopi af Minien.

Den har samme slanke profil og de samme såkaldte "chamfered edges" (en dansk håndværker vil sandsynligvis kalde det "affasede kanter", red), som vi også kender fra både iPhonen 5/5S.

Det bidrager til at give iPad'en et endnu mere elegant og eksklusivt udseende, men det betyder også, at den ikke har de samme bløde kurver, som den gamle iPad.

Sikret mod fejltryk

Kanterne føles en anelse hårdere, og derfor er det i hvert fald denne anmelders oplevelse, at den ikke ligger helt så godt i hånden.

Det kompenserer den lave vægt dog så rigeligt for.

Men det er ikke kun tykkelsen og vægten, som Apple har reduceret. iPad'en er også blevet ni procent smallere.

Det har Apple gjort ved at reducere i rammens brede, hvilket betyder at iPad Air nu har fået en asymmetrisk ramme.

Når du holder den horisontalt har den nærmest en widescreen-agtig profil, selvom skærmen stadigvæk er i det velkendte 4:3-format.

Sikret mod fejltryk

Den smallere ramme betyder dog også, at du næsten uundgåeligt vil komme til at røre skærmen med dine fingre, når du holder om iPad'en.

Noget som vi også oplever, når vi bruger en iPad Mini.

Mange vil måske frygte, at det vil føre til en del fejlklik på skærmen.

Det har vi dog endnu ikke oplevet med iPad Air. Det skyldes en software-funktion, som Apple introducerede i forbindelse med lanceringen af iPad Mini, der gør det muligt for iPad'en at skelne mellem om din finger hviler på skærmen, fordi du holder iPaden, eller om du bruger fingeren til at betjene iPaden.

Hastigheden - her er dommen

iPad Air har fået en seriøs hastighedsforøgelse med den nye A7-processor.

Ifølge flere tests er iPad Air dobbelt så hurtig som iPad 4, der igen var markant hurtigere end iPad 3. Hastigheden for iPaden har nu nået et niveau, hvor den ifølge Apple-bloggeren John Gruber, der har siden Daring Fireball, er på niveau med en Macbook Air fra 2010. 

Det er en forbedring, som du ikke kan undgå at mærke, hvis du kommer fra en iPad 1, 2 eller 3.

Mere smooth

Du får en betydeligt mere "smooth" brugeroplevelse med iOS 7 end med ældre iPads eller iPhones. 

Når jeg scroller ned ad en side i browseren, loader de fleste elementer stort set med det samme; apps åbner næsten øjeblikkeligt og animationerne i iOS 7 kører helt flydende.

Og den helt store bedrift med Airen er, at alt dette er sket uden kompromiser.

Den nye iPad Air er blevet udstyret med et batteri, der har lavere kapacitet end sin forgænger, men alligevel lover Apple, at den har samme batteritid på 10 timer, og det holder uden tvivl.

Den outperformer uden problemer min gamle iPad 3 på batteritiden.
Samme skærm
Da iPad 3 for halvandet år siden blev lanceret som den første iPad med retinaskærm var det en kæmpe revolution.

I dag er skærme med det som Apple definerer som retina-opløsning efterhånden blevet standard, og på den nye iPad Air sidder der en skærm med præcis som opløsning som i iPad 3 og 4. 

Når den sammenlignes med en halvandet år gammel iPad 3 føles det som om, at der er en lille smule mere knald på farverne og lysstyrken, når der er skruet helt op for blusset. Men det skyldes muligvis blot, at tidens tand har sat sit præg på den gamle iPad.

Kommer du fra en iPad Mini eller iPad 1 eller 2, vil du dog uden tvivl bliver imponeret over retinaskærmen.

Gennem det seneste halve år har jeg primært brugt en iPad Mini, og det har været en fornøjelse at komme tilbage tilbage til en iPad med retinaskærm.

Det er som at have gået et halvt år uden briller og endeligt finde dem igen.

Den nye iPad er faldet i pris - men er stadigvæk dyr

Prisen er faldet - men stadig høj

Hvad de færreste har bemærket er, at de nye iPads er faldet 300 kroner i pris herhjemme, hvis vi sammenligner med iPad 4. Forklaringen på dette skal dog sandsynligvis findes i den svingende dollarkurs.

Besparelsen kan du passende bruge på et nyt Smart Cover.

På grund af iPad Airs nye dimensioner, kan det gamle Smart Cover ikke genbruges, og derfor må du påregne en ekstra udgift på 300 kroner.

I skrivende stund er de nye Smart Covers dog næsten umulige at opdrive i Danmark.

På trods af det ligger iPad'ens prisniveau dog fortsat højere end de fleste konkurrenter.

Især hvis du har brug for mere hukommelse end de 16 GB lagerplads, som basisudgaven er udstyret med.

Basisudgaven på 16 GB, som de fleste sandsynligvis kan nøjes med, koster 3700 kroner.

Men ønsker du at opgradere hukommelsen må du betale 700 kroner for hvert skridt, du går op i hukommelse. Vil du i øvrigt have fingre i 4G-udgaven, må du desuden punge ud med 1.000 kroner ekstra.

Derfor skal du købe en iPad Air

iPadens popularitet skyldes, at den har befriet os fra skrivebordet.

Den har gjort os fri til at bruge en computer under mere afslappede og behagelige former, og den nye iPad Air fanger essensen af det.

Den er endnu lettere og mere mobil, og den har samtidig fået hestekræfter, der bringer den på omgangshøjde med de computere, som vi brugte for blot få år siden.

På den måde er den endnu tættere på at ramme lige præcis det mål, som Apple havde for øje, da den første iPad blev lanceret for mindre end fire år siden. 

Det er ikke længere processorhastigheden, der sætter begrænsningerne for iPad'ens formåen.

I virkeligheden er iPad Air blevet så potent, at vi må begynde at spørge, hvad Apples vision er for at gøre iPaden til en mere produktiv enhed. 

Giver Apples arbejdsdeling mening?

Apple opretholder endnu en arbejdsdeling, hvor iPad'en er forbeholdt indholdskonsumering og lettere arbejdsopgaver, mens Mac'en er til det hårdere arbejde.

Men vil sådan en opdeling også give mening i fremtiden? 

Vi har set at Microsoft med Surface har forsøgt at lave en enhed, der både kan bruges som tablet og en traditionel laptop.

Det virker dog som om, at Microsoft er kommet til at sætte sig mellem to stole.

Surface er stadigvæk langt fra de bedste tablets, og samtidig leverer den ikke for alvor et solidt argument for, hvorfor du skal vælge den fremfor en ultrabook og eller en anden letvægts laptop. 

Men udfordringen for Apple bliver at tage den formodentligt bedste tablet på markedet og udvide dens anvendelsesområde så meget, at eksempelvis journalister og studerende, der skal skrive længere opgaver, helt vil kunne undvære en bærbar computer.

Apple har taget det første beskedne skridt ved at opdatere iWork-kontorpakken og gøre den gratis ved køb af nye iPads og iPhones, og op til lanceringen af iPad Air gik der rygter om, at Apple arbejder på at udvikle et tastatur-cover til iPaden i stil med det, som Microsoft har lavet til Surface. 

Skal du købe den? 

Så spørgsmålet er - skal du købe den nye iPad Air?

Ja, selvfølgelig skal du det. Især hvis du har en iPad 1 eller 2, eller måske slet ikke ejer en iPad. Men selv for ejere af en iPad 3 eller 4, findes der gode grunde til at opdatere. 

Forbered dig dog på det lille nagende stik af dårlig samvittighed, når du forlader butikken. Men husk - det er blot et sundhedstegn, der viser, at du midt i forbrugs-hysteriet stadigvæk har den sunde fornuft med dig.

Læs også:
Snart kender vi sandheden om iPad'ens fremtid

Test: Surface Pro 2 er noget helt specielt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering