EU sætter sejl for at få bugt med den voldsomt udbredte brug af de lynhurtige computere og algoritmer, der i dag i stor stil anvendes til at handle aktier.
Med de relativt komplekse handels-algoritmer køber og sælger computerne automatisk og lynhurtigt store mængder aktier, der hver især blot kaster en ganske lille fortjeneste af sig.
De automatiske handels-computere er efterhånden blevet så udbredte, at de i dag sørger for en stor del af verdens aktiehandel - ofte i et tempo, hvor ingen menneskelig aktiehandler kan følge med.
Men det skal være slut nu med den vilde og ukontrollerede automatiske aktie-handel.
Derfor har EU-landene ifølge Bloomberg netop indgået en foreløbig og indledende aftale om kommende regulering og kontrol over de automatiske handler.
Bliver aftalen endelig godkendt, vil det betyde, at alle handels-algoritmer skal tjekkes og gennemgåes, inden de tages i brug.
Dermed vil EU undgå risikoen for, at algoritmerne får for meget indflydelse, som det eksempelvis skete under det såkaldte 'flash crash' i 2010, da Dow Jones-indekset pludselig faldt med 700 point, fordi en computer-algoritme pludselig solgte enorme mængder værdipapirer på ganske få minutter.
Du kan læse mere om dette crash her.
Aftalen sigter dermed mod at minimere risikoen for systemfejl.
EU sigter ligeledes efter at kræve, at en algoritme stoppes omgående, hvis pris-volatiliteten kommer ud af kontrol.
Også den danske Nasdaq OMX-børs i København anvender i stor stil aktie-robotterne. Det kan du læse mere om her.
Læs også:
Kurt har kodet et system, der sætter verdens investorer til vægs