Artikel top billede

Anmeldelse: Filmen "Computerchess" er guf for (skak)programmører

Både programmører og skakspillere kan være forholdsvis nørdede, og når man kombinerer de to ting, kan det blive virkelig nørdet. Men holder du af gamle computere, er filmen lige dig. Læs anmeldelsen her.

Det er sjældent, man ser en film, der handler om noget, man selv har oplevet. Men det er tilfældet for mig med den nye film "Computerchess", der blev præmieret ved årets Sundance film festival.

Filmen skal forestille at være en dokumentarfilm om en computerskak-turnering i starten af 80'erne, hvor computere mødes og spiller skak med hinanden. Og jeg har faktisk selv deltaget i sådanne turneringer. I 1981 deltog jeg således i det første verdensmesterskab i skak for microcomputere.

Jeg var dengang 19 år gammel, og ligesom filmens hovedperson var jeg den yngste programmør i forsamlingen.

"Computerchess" gør utroligt meget ud af at ligne en dokumentarfilm om de rigtige computerskak-turneringer, som de så ud dengang. Og selv om jeg naturligvis er ekstra kritisk, må jeg sige, at filmen rammer utroligt godt. De har fundet en masse gamle computere frem, og filmen er optaget i sort/hvid med et gammelt kamera, og det får det til at virke meget autentisk.

Dialogen virker også som ting, folkene dengang kunne have sagt. Selv filmens kvindelige hovedperson ligner Kathe Spracklen, der var datidens eneste kvindelige skakprogrammør, selv om det sikkert ikke er tilsigtet.

Her stopper realismen

Men der hører realismen også op. Computeren i filmen begynder at tænke selv, lave underlige træk og have holdninger til, hvem den gider at spille skak med. Vores Z80-baserede programmer på 64K udviklede aldrig selvstændig intelligens, og selv om mit program undervejs i turneringen lavede et ulovligt træk, viste det sig at skyldes en bug og ikke kunstig intelligens.

Filmen bygger dog ikke videre på dette, og der er ikke nogen egentlig pointe med, at computeren begynder at tænke, computeren bliver bare endnu en skør figur blandt filmens mange andre skøre eksistenser.

Programmør og skakspiller

Filmens store styrke ligger derimod i karakterbeskrivelsen af de programmører, der bruger størstedelen af deres liv på at få en computer til at spille skak, og mødes en gang om året for at spille skak mod de andre computere.

"Filmen beskriver de lidt specielle typer meget kærligt"

Både programmører og skakspillere kan være forholdsvis nørdede, og når man kombinerer de to ting, kan det blive virkeligt nørdet.

Men filmen beskriver de lidt specielle typer meget kærligt, og med mit kendskab til de rigtige skakprogrammører må jeg sige, at filmen rammer meget godt. Den fanger også meget godt den specielle stemning og pionerånd, der var ved disse turneringer.

Vi følte os som pionerer indenfor kunstig intelligens og brugte bl.a. tiden på at diskutere, om computere nogensinde ville kunne tænke ligesom mennesker, og naturligvis ynglingsemnet: Hvornår en computer ville være stærk nok til at kunne slå verdensmesteren i skak.

Det rigtige svar viste sig at være 1997, da IBM's Deep Blue slog Kasparov i en skakmatch. Men vi har endnu til gode at se en computer begynde at tænke selv, som computeren i filmen gør.

Filmen er nok mest interessant for dem, som er gamle nok til at kunne huske, dengang da de første computere kom frem. Tempoet i filmen var i hvert fald lidt for langsomt til min 16-årige datter. Men den kan varmt anbefales, hvis du har lyst til at se en film, der handler om en masse gamle computere og de mennesker, der programmerede dem.

"Computerchess" vises i Filminstituttet i København den 8. og 17. november som led i filmfestivalen CPH:DOX. Læs mere om filmen her

Du kan også købe og downloade filmen her (for 12,99 dollar).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer