Der er for mange problemer og for meget forvirring, når det gælder reglerne for intellektuel ejendomsret i open source-baserede it-projekter.
Det mener Linux Foundation, der ser et stort behov for flere it-kyndige advokater, som kender erhvervslivets behov og juridiske faldgruber og som har teknologi-forståelse og viden om, hvordan open source egentlig virker og anvendes.
Ifølge Linux Foundation bliver udrulningen af open source-baserede løsninger ofte plaget mangel på juridiske viden.
Det betyder, at parterne - både kunder og leverandører - ofte har svært ved at håndtere vigtige spørgsmål om eksempelvis copyright, patenter, licenser og compliance - altså overholdelse af formelle lov, krav og regler.
Mindre virksomheder rammes
Ifølge Computerworlds internationale nyhedsbureau er det ikke mindst mindre virksomheder, der rammes af konsekvenserne af den manglende juridiske viden om open source.
Det skyldes ikke mindst, at de ikke har mulighed for at uddanne deres egne folk til at håndtere spørgsmålene, men er nødt til at belave sig på eksterne advokater.
Problemerne forstærkes af, at software-projekterne kan blive juridisk ret komplekse, når der er tale om open source-baserede projekter.
Du kan læse mere om open source-virksomhedernes problemer med at vokse sig rigtigt store her: Derfor vinder danske open source-firmaer ikke store ordrer.
Det skyldes eksempelvis, at der kan være brug for flere aftaler om copyright og patenter i et enkelt open source-projekter, lyder det fra advokat Catharina Maracke fra Keio Universitetet i Japan.
Ligeledes er aftalerne anderledes udformet og formuleret end de sædvanlige aftaler, og det kan ifølge hende skabe kommunikationsproblemer, når udviklere og advokater uden forståelse for open source skal forhandle aftaler på plads.
Disse ting bør ændres
Catharina Maracke mener imidlertid, at særlige open source-orienerede advokater kun er en del af løsningen.
Der ligger nemlig også løsningsmuligheder i at standardisere de juridiske termer, der anvendes, mener hun.
Det vil betyde, at advokaterne vil skulle tale samme sprog uanset typen af software-platform.
Hun peger på, at de store open source-licenser som Creative Commons og GNU General Public License generelt er relativt nemme at anvende.
Særlige aftaler
Men meget kan stadig gøres.
Blandt andet bør leverandørerne forsøge at blive enige om særlige aftaler, så de undgår fremtidigt ballade om oprindelse og ejerskab af kodelinier og lignende.
Det kan ifølge advokaten ske ved at overføre copyrighten til projekt-ejeren eller ved at udstede en uigenkaldelig licens, der giver projektejeren lov til at anvende hele koden.
Hun arbejder for tiden på et projekt, der sigter mod at gøre licenserne nemmere at forstå.
Du kan læse mere om arbejdet med de nye licens-forslag her.
Du kan læse mere om open source-reglerne for danske virksomheder her: It-advokat: Sådan er open source licens-reglerne.