Intel har annonceret, at det er lykkedes at kommunikere med 25 Gb/s over en afstand på 840 meter på et fiberkabel ved hjælp af siliciumbaseret udstyr.
Den umiddelbare anvendelse af opfindelsen vil være kommunikation mellem computere. Men på længere sigt vil det også kunne ændre selve opbygningen af computere, da det vil være muligt at separere for eksempel hukommelse og processorer, således at alle processorer sidder i et rack og hukommelsen til alle processorerne i et andet rack. Det vil gøre det meget nemmere dynamisk at ændre i konfigurationerne, nå hukommelse og processorer ikke skal være i fysisk nærhed af hunanden.
På længere sigt bliver der dog åbnet for en mere grundlæggende opbygning af computere, da fiberkommunikationen for eksempel betyder, at data, der skal behandles af forskellige processorer ikke ængere skal flyttes rundt mellem processorerne, men kan blive liggende i den samme hukommelse, som blot forbindes til de forskellige processorer efter tur.
Dette skal sammenholdes med udviklingen i hukommelsesteknologien, der på længere sigt vil give et meget fladere hukommelseshierarki, hvor der ikke længere vil være statisk ram, dynamisk ram, flash, disk samt tape, men blot et eller to lag, hvilket også vil kræve en nytænkning af den måde, som operativsystemer og applikationer behandler data på.
Nu skal prisen ned
Til rekorden har Intel anvendt et multimode fiberkabel fra Corning. Multimode betyder, at der sendes informationer parallelt på flere forskellige bølgelængder ved hjælp af DWDM (Dense Wave Division Multiplexing), hvor der typisk sendes på 32 samtidige bølgelængder.
Det har længe været muligt at fremstille transceivere til 25 Gb/s, men det er først nu, at de kan masseproduceres i silicium, hvilket vil få prisen til at falde fra flere hunderede dollar til en pris på omkring fem dollar per transceiver om nogle år, har Intel tidligere meddelt. Indtil nu har transceiverne været produceret i eksotiske materialer som gammiumarsenid, der er meget vanskeligt og dyrt at arbejde med.
Det helt specielle ved rekorden er, at den er opnået ved hjælp af den teknologi, der hedder silicon photonics - altså optiske kommunikationschips, der er produceret i silicium. Det er den samme proces, som anvendes til Intels traditionelle produkter.
Intel har gennem flere år forsket kraftigt i optisk kommunikation i firmaets Photonics Lab, der ligger i hovedkvarteret i Santa Clara i Californien.