Artikel top billede

Minister: Jeg kender intet til USA's overvågning

Efter 91 dage har Folketingets retsudvalg fået svar på tre spørgsmål om den amerikanske overvågning.

Hverken justitsminister Morten Bødskov (S) eller Politiets Efterretningstjeneste, PET, kender noget som helst til den overvågning, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA (National Security Agency) foretager af den globale internettrafik.

Det fremgår af ét enslydende svar på tre forskellige spørgsmål, der er stillet til justitsministeren af Folketingets retsudvalg.

"Hverken Politiets Efterretningstjeneste eller Justitsministeriet har nærmere kendskab til den indsamling af oplysninger, som ifølge medieomtale er foretaget af den amerikanske tjeneste National Security Agency (NSA)," skriver justitsministeren som svar på de tre spørgsmål.

Selv om svaret kun består af 26 ord, har det taget justitsministeren 91 dage at formulere det.

Computerworld har forsøgt at få Morten Bødskov til at uddybe, hvad der menes med "nærmere kendskab" til indsamlingen af oplysninger, men ministeren ønsker ikke at udtale sig yderligere omkring svaret. 

Flere spørgsmål - samme svar
Til trods for tre forskellige spørgsmål kender justitsministeren tilsyneladende kun ét svar.

Her er de tre spørgsmål, der er stillet til justitsministeren fra retsudvalget - og altså besvaret enslydende:
 
"Storbritannien har tilsyneladende haft kendskab til NSA's Prism-netværk, og har ifølge Guardian indhentet oplysninger fremskaffet gennem Prism 197 gange siden 2010. Har danske efterretningsmyndigheder haft adgang til data via Prism, og i så fald hvor ofte og til hvilke formål?" lyder det i spørgsmål 911, der er stillet af Enhedslistens Retsordfører, Stine Brix.

"Kan amerikanske efterretningsmyndigheder overvåge danske borgere og myndigheder, herunder ministerier, folketing, kommuner og danske virksomheder [...] og hvad vil ministeren i så fald gøre for at beskytte danske borgeres ret til privatliv og danske virksomheders og myndigheders kommunikation fra overvågning fra fremmede magter?" spørger Stine Brix i spørgsmål 912.

"Ministeren bedes redegøre for hvilket regelgrundlag, der beskytter danske borgere mod spionage eller overvågning fra amerikanske myndigheder." lyder spørgsmål nummer 915.
 
De tre spørgsmål er fremsat den 11. juni 2013, og svaret fra ministeren er kommet den 10. september 2013.

Læs også:

Interaktivt kort: Se hvem der kan overvåge dig på nettet

Tidligere Microsoft-chef: Vi hjalp FBI med at bryde krypteringsnøgler

Q&A: Få svaret på fem spørgsmål om overvågningen af dig og din virksomhed




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere