Folketingets retsudvalg har bedt justitsminister Morten Bødskov (S) redegøre for, hvordan virksomheder skal forholde sig, hvis amerikanske efterretningstjenester kræver data om danske borgere udleveret.
Spørgsmålet er blevet rejst af Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper i forlængelse af en artikel i Computerworld.
Her sagde to danske jurister - juraprofessor Henrik Udsen fra Københavns Universitet og it-jurist Martin von Haller Grønbæk - at amerikanske krav om udlevering af data kan komme i konflikt med danske love og regler.
For selv om det er ulovligt efter dansk lov, kan USA med landets egen terrorlovgivning i hånden tvinge amerikanske it-firmaers danske datterselskaber til at udlevere dybt fortrolige data om danske borgere og virksomheder til amerikanske efterretningstjenester.
Efterfølgende har Datatilsynet overfor Computerworld bekræftet, at de to regelsæt kan komme i konflikt, uden at tilsynet dog vil give anvisninger på, hvordan virksomhederne skal håndtere konflikten.
Pernille Skipper kalder det i en kommentar dybt bekymrende, hvis amerikansk lovgivning kan tvinge virksomheder til at bryde dansk lovgivning og grundlæggende frihedsrettigheder i Danmark.
"Danske borgere kan ikke være tjent med så groft manglende retssikkerhed, og vi har brug for en forklaring. Mere og mere peger jo på, at der er behov for en meget lang og alvorlig snak med amerikanerne om, hvordan de opfører sig overfor danske borgere," lyder kommentaren fra Pernille Skipper.
Læs også:
Sådan kan USA tvinge danske firmaer til at udlevere dine data
Undersøgelse: Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?