Anmeldelse: HTC One Mini er lillebror til HTC One, som var forårets helt store overraskelse og indtil nu årets bedste Android-telefon.
Udført i et stykke aluminium med en kurvet bagside var den på designfronten et lille mesterværk, der sendte hæren af Android-plastiktelefoner over i skammekrogen med dårlig samvittighed over deres fesne indpakning.
Mini'en ligner på mange måder sin storebror, selv om den naturligvis er mindre, som navnet antyder.
Den er også udført i aluminium, og der er dobbelte stereohøjttalere på fronten, der understøtter Beats Audio, der skal forbedre lyden.
HTC kalder kombinationen BoomSound, og lyden er for en mobil rigtig, rigtig fin. Nogle gange er det faktisk nødvendigt at skrue ned for lyden, når der afspilles videoklip, da der ganske enkelt er så meget drøn på.
Telefonen er rar at røre ved, og den kurvede aluminiumsbagside ligger rigtig godt i hånden og gør det nemt at jonglere rundt med telefonen.
Det er dog ikke på alle områder, at Mini'en ligner sin storebror. På den sølvfarvede udgave er mobilen udstyret med en hvid plastikkant, der omkranser telefonen.
Det skæmmer det ellers stilrene udseende og får den til at se en smule mindre eksklusiv ud i forhold til HTC One.
HTC One Mini fås også i en sort udgave, hvor plastikkanten er mindre synlig - men mærkbar ligesom på den sølvfarvede version.
Mindre skærm, mere lommevenlig
Skærmen er gået fra 4,7 tommer på storebror til 4,3 tommer på lillebror, og samtidig er opløsningen gået fra 1.920 gange 1.080 pixel til 1.280 gange 720 pixel. Er det et problem? Egentlig ikke.
Pixel-fanatikere har naturligvis ret i, at den såkaldte PPI (Pixel Per Inch) er højere på HTC One, men den lavere opløsning passer udmærket til den mindre skærm.
Displayet er i øvrigt ligesom på storebror rigtig godt, og farverne er flotte og skarpe. Skærmen er dog en Super LCD 2, mens HTC One har tredjegeneration Super LCD 3.
Der er altså kvalitetsforskel, selv om den kan være svær at få øje på. Umiddelbart er farverne, især hvid, lidt bedre hos storebror, men de færreste vil formentlig bemærke det.
Mini'en er krympet cirka en halv centimeter i både højde og længde, mens den har stort set samme tykkelse som HTC One.
Derfor er telefonen naturligvis blevet en smule mere lommevenlig, og den vil formentlig appellere stærkt til dem, der ikke bryder sig om alt for store telefoner, men som gerne vil have en lækkert designet telefon.
Og mon ikke, at den vil få nogle Apple-fans til at konvertere? Mobilens størrelse er i hvert tæt på iPhone med fire tommer skærm.
Mindre hardcore, men samme software
Æblefolket vil formentlig også synes om, at Android i HTC's fortolkning kaldet Sense er holdt i sorte baggrundsfarver, der kunne lede tankerne hen Apples mobile styresystem iOS.
Selve menusystemet på Mini ligner fuldkommen det på HTC One, og mest bemærkelsesværdigt er funktionen BlinkFeed.
Den ligger som udgangspunkt på hovedskærmen, og den trækker artikler, tweets og Facebook-opdateringer fra kilder, som du selv har valgt.
Desværre er udvalget af danske medier noget begrænset, selv om det er blevet bedre siden lanceringen af HTC One i foråret. Men hvis du ikke er vild med internationale og især amerikanske medier, kan funktionen godt virke lidt overflødig.
Ideen med den dynamiske hovedskærm er ikke fuldkommen fjollet. Desværre fungerer det bedst med artikler, tweets og Facebook-opdateringer, der har tilknyttede billeder.
Når det bare er ren tekst, kommer BlinkFeed'et hurtigt til at se ret uinspirerende ud.
Hvis du ikke bryder dig om den dynamiske hovedskærm, kan funktionen heldigvis slås fra, og du kan nøjes med at have en masse ikoner i stedet.
Nedskæringer i forhold til HTC One
Selve navigationen på HTC One Mini fungerer fint. Motoren i maskinen er en dualcore processor, mens storebror har quadcore.
Derfor er Mini ikke helt så potent, men den virker nu ikke fuldkommen sløv, og ved almindelige opgaver som surf, YouTube og mail er der ingen problemer med hastigheden.
Ligesom storebror kan Mini godt blive varm og få lidt sved på ryggen, når telefonen har været aktiveret et stykke tid.
Den svagere processor er i øvrigt ikke eneste nedjustering i forhold til HTC One. På Mini'en er der ikke 32 gigabyte lagerplads, men blot 16 gigabyte.
Der er ingen mulighed for at øge kapaciteten manuelt med et hukommelseskort, men der følger dog stadig 25 gigabyte gratis onlinelagerplads med hos Dropbox.com.
Samtidig er integrationen af en infrarød sender i powerknappen ikke at finde på HTC One Mini, og den kan derfor ikke bruges som fjernbetjening. Der er med andre ord skåret en del og ændret i hardware på lillebror-telefonen.
Gode mobilfotos - for en mellemklassemobil
Til gengæld er der også en hel del ting, som er fuldkommen ens.
Kameraet tager billede i fire megapixel opløsning ligesom HTC One, og det kan umiddelbart lyde skrabet.
Men det fungerer egentlig udmærket, og megapixel har aldrig sagt noget om kvalitet, kun noget om størrelsen på et billede.
Ved at gå ned i megapixel-antal har HTC gjort kameraet en stor tjeneste, når det skal tage fotos i situationer med begrænset lys.
I stedet for at hamre flashen i bund kan mobilen tage brugbare billeder uden. Det er måske ikke på niveau med mørkets fyrste, Nokia Lumia 920, men det er alligevel mere end godkendt.
I situationer med godt lys klarer kameraet sig også godt, og som en 'mellemklasse-mobil' leverer den fin valuta for pengene på dette område.
Klipper automatisk dine videoer
En særlig feature, som HTC har inkorporeret i både One og One Mini, er Zoe, som gør det muligt at tage ultrakorte videoklip.
Dermed kan man efterfølgende selv hive det bedste billede ud af filmstrimlen - altså det perfekte øjeblik.
Det er også set hos konkurrenterne, men HTC har en lille smart ekstradetalje kaldet Video Highlight. Det gør det muligt automatisk at samle og klippe en lille video på cirka 30 sekunder og tilføje musik samt effekter.
Jeg må indrømme, at jeg var skeptisk i begyndelsen. Da jeg i foråret testede HTC One, blev jeg ikke omgående venner med funktionen, men det har ændret sig nu.
Efter lidt tilvænning er Video Highlights en praktisk måde til hurtigt at skabe en lille, sjov film, som hurtigt kan deles online.
Takket være effekter og musik kommer ens video faktisk til at se professionel ud, og den har en vis wow-faktor, når den vises frem til venner og familie.
Den største konkurrent: Storebror
Alt i alt er HTC One Mini en gennemført og lækker mobil, men den har et problem: Og det er storebror HTC One.
Den satte en meget høj standard for, hvordan en Android-mobil anno 2013 skal se ud og fungere.
Det er svært ikke at sammenligne de to telefoner, og det er egentlig lidt synd for Mini'en.
Den er nemlig ikke helt så smukt designet takket være plastikkanten, der fungerer som ramme, og den har fået snittet godt og grundigt i sin hardware.
Prisen for HTC One er skrivende stund 4.500 kroner, mens HTC One Mini koster 3.400 kroner.
Der er altså kun 1.100 kroners forskel på årets bedste Android-telefon og den på nogle områder blodfattige og mindre Mini.
Hvis budgettet ikke rækker til topmodellen, er HTC One Mini naturligvis et glimrende alternativ, men man skal være klar over, at telefonen ikke blot er mindre - den er også meget mindre potent.
HTC One Mini ender på karakteren fire ud af seks.
Når Mini ryger ned omkring 3.000 kroner - hvilket den formentlig snart gør - så kan du lægge en ekstra karakter til denne anmeldelse.
Lige nu er prisforskellen i forhold til storebror ikke stor nok til at retfærdiggøre, at hardwaren er nedgraderet på så mange områder på Mini.
Der er dog ingen tvivl om, at HTC One Mini er en af de allermest interessante modeller, hvis du er på udkig efter en lækker Android-mobil uden alt for stor skærm.