Artikel top billede

It-bruger vred: "Jeg skulle logge på 3.000 gange"

En dansk bruger af et stort it-system hos Energinet.dk kommer med benhård kritik. Hun skulle reelt logge på 3.000 gange for at få de informationer ud af systemet, som hun skulle bruge.

Direktør Hanne Kjærskov fra el-auktionshuset Get Through Power har oplevet en stribe problemer med det nye store it-system, Datahub, der er sat i verden for at skabe mere konkurrence på el-markedet, og som har været mange år undervejs.

Den såkaldte datahub skulle samle el-data fra hele landet.

Læs mere om systemet her og forsinkelsen af systemet her.

Håbløs organisation

Hanne Kjærskov er efter at have brugt Datahub dybt frustreret, rasende og føler sig magtesløs som bruger af systemet.

Hun kan berette om flere forhold, som hun simpelthen finder dybt urimelige.

"De siger, de har travlt - det er snart ferie, og jeg lige må vente lidt."

Samtidig frygter hun for næste etape af projektet, hvor endnu flere data skal bringes i spil.

Håbløs organisation

For det første mener hun, at organisationen bag er håbløs.

Blandt andet kan den, ifølge hende, slet ikke finde mails frem, som hun har sendt til dem.

Det startede allerede i marts, da hun forsøgte at komme i kontakt med folkene bag datahubben.

Hun manglede simpelthen vejledning til at udfylde formularen, kimede ifølge efter udsagn supporten ned, men kunne ikke få ordentlig hjælp.

Kodeordet

Det at anskaffe sig et kodeord skal vise sig meget besværligt.

Efter at have sendt en kontrakt retur ringer hun og hører om muligheden for at få et kodeord, så hun kan logge på.

"De siger, de har travlt - det er snart ferie, og jeg må lige vente lidt," lyder hendes beretning om forløbet.

Hun venter syv dage, hvorefter hun skriver og spørger, hvornår kodeordet kommer.

Men der kommet intet svar, og den mail er der stadig i skrivende stund ikke svaret på. 

Hanne Kjærskov venter og venter.

Længden på kodeordet varierer

Forinden alt det med kodeordet har hun fået at vide, at hun ikke må tilgå sitet fra andre ip-adresser end den, hun driver virksomhed fra og er momsregistreret fra.

Årsagen skulle angiveligt være, "fordi mine børn jo kan være "alle vegne" så jeg må kun bruge datahubben her i Storegade 7".

"Jeg siger så, at jeg ikke forstår en pind, idet jeg jo også er momsregistreret derhjemme," siger hun, men orker ikke den kamp.

Tilbage til kodeordet, for det tager hende yderligere nogle dage at komme på.

"For jeg kan ikke forstå, det ikke vil lykkes at lave det midlertidige kodeord om, så jeg kan "komme ind"," fortæller hun.

Otte cifre - ikke seks cifre

Hun ringer derfor igen og får at vide, at det er, fordi hendes kodeord skal være på otte cifre og ikke på seks, som der står i vejledningen.

Hun prøver igen - og kommer denne gang ind.

I selve systemet oplever hun utallige fejl, men når hun henvender sig, får hun at vide, at der skal oprettes en sag for hver fejl.

Og det går meget langsomt med retningen.

Skulle logge på 3.000 gange

"Men sådan er det jo med it-systemer, siger direktøren for energinet.dk til mig".

"Hvis jeg skulle hjælpe min kunde, Vejdirektoratet, skulle jeg logge på 3.000 gange, ligesom det tager lang tid at søge," forklarer hun. 

"Kunder, der har mere end en elmåler, skal jeg således slå op mindst svarende til det antal målere, som jeg skal finde oplysninger på". 

"Dette skyldes, at der ikke er nogen 'tilbageknap til hovedmenu', så hver gang jeg har kikket på en elmåler, skal jeg logge mig helt ud og starte helt forfra".

"Hvis Vejdirektoratet bad mig hjælpe dem med et nyt udbud i dag, så ved jeg simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre".

"Når jeg søger kan jeg heller ikke være sikker på, at systemet reagerer, fordi der ikke er styr på kundernes data, for eksempel kan en virksomhed have fire elmålere i alt, men jeg finder kun to".

Hun har dog ikke søgt de 3.000 gange for at teste systemet vedrørende Vejdirektoratets elmålere.

"Men selvom jeg faktisk allerede er i besiddelse af deres oplysninger om for eksempel, hvor mange elmålere TDC Hosting A/S har, inden jeg starter med at bruge systemet, fordi de har været kunde her gennem længere tid, så er jeg chokeret over, hvor lidt informativt det nye system er".

Hun er ikke bleg for at kalde det en katastrofe.

Derfor er systemet en katastrofe

"Det er da en katastrofe, at jeg skal bruge flere dage på at hente nogen data, så jeg kan hjælpe folk med at reducere deres eludgift," lyder det. 

"Mine kunder er large overfor mig, men samtidig rystet over, at jeg skal køres ud på et sidespor, fordi jeg vil reducere deres elregning. Hvis systemet er skabt for at pace konkurrencen til kundernes fordel, så må jeg sige, at det er slået fejl "big time"".

"Det er da kun fordi, jeg synes det er interessant at lave det her, at jeg gider".

Håbløst at hente data

"Hvis jeg tjener 7.000 kroner på at reducere en smedevirksomheds eludgift med 40.000 er det da fint for kunden. Bagsiden af medaljen er, at jeg skal spørge 117 gange i systemet, indtil jeg giver op og må ringe til kundens nuværende el-leverandør og tigge om data".

Systemet var nemlig lavet sådan, at man kun kunne hente data for en dag af gangen, og ikke for de 365 dage, hun skulle bruge.

Dertil kommer, at informationen skal hentes på forskellige adresser. 

"Jeg er forarget over det hele sejler, hvem pokker skal jeg kontakte herom?"

"Hvis man læser projektbeskrivelsen af datahubben, så er det jo ikke tilnærmelsesvist funktionsdygtigt endnu, og det er allerede halvandet år forsinket".

Tag screen dumps

"Men hvis det så var ved det, og det er det jo ikke engang, når jeg heller ikke kan stole på de oplysninger, datahubben "leverer".

Samtidig bliver hun bedt om at tage screen dumps af fejlene og sende ind. Folkene bag Datahub vil nemlig også gerne følge med i, hvordan hendes "brugeradgang ser ud".

"Hver gang jeg kontakter dem, taler de til mig, som om jeg er idiot og siger "jamen vi har jo en anden type adgang end dig, så vi kan se det hele""," siger hun.

Endelig oplyser hun, at nogen gange, når hun ringer, så siger de "vi ved godt, der er fejl, men dem ovre i it har travlt for de skal jo også holde en masse møder, og du kan altså ikke forvente vi sådan vender tilbage lige med det samme."

Frygter rent kaos

Derfor frygter hun - ud over at frustrationen over det nuværende system allerede er i top - at næste etape vil udløse rent kaos.

"Jeg tør næsten ikke tænke på, hvad der kommer til at ske," udtaler hun. 

"Det mest positive ved dette er, at elselskaberne også knokler rundt i det katastrofale it system, så endelig har jeg da fundet noget i den her branche, hvor det ikke kun er mig, som undres over kvaliteten af data, der kan trækkes ud, ligesom jeg også ved, at jeg ikke er den eneste, der er magtesløs i forhold til at bruge datahubben."

"Problemet er, at det virker lidt omsonst, at jeg skal ringe til dem, der pt har kunderne og sige, "jeg mangler data, fordi jeres kunder undersøger prisen og gerne vil skifte leverandør"."

"Hvis man ser på dette oppe fra helikopteren, så er det da skide sjovt, at jeg per telefon er blevet "tilbudt" at komme til møde, udenfor min arbejdstid, så det ikke "går ud over dit arbejde" for så vil energinet dk gerne bede om jeg vil komme og ønske nogen for fremtiden "nye funktionaliteter".

"Hvis nu energinet.dk fokuserede på at levere de funktionaliteter, der allerede er beskrevet i deres brugervejledning , så den ikke virker som et katalog over "nå det dur heller ikke" så var det måske til at overveje....men i stedet for at være en mand og tilbyde mig et fair honorar som betatester, så tilbyder de mig altså "måske et fyraftensmøde"," lyder svadaen fra Hanne Kjærskov.

Læs kommentaren fra Energinet.dk senere her på Computerworld.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere