Artikel top billede

Test: Få turbofart på din pc med dette SSD-drev

For under 1.500 kroner kan du få imponerende hastighed på din pc. Vi har testet ADATA 256 Gb SSD-drev.

Måske holder du stadig fast i din traditionelle harddisk, fordi du godt kan lide den hyggelige tikke-lyd, når harddisken virkeligt arbejder. Eller fordi det giver dig tid til at hente en kop kaffe, mens computeren booter.

Det må være én af de årsager. For med priserne godt på vej ned og kapaciteten godt på vej op, står de to væsentligste argumenter imod SSD en hel del svagere.

Specielt de sidste par måneder er priserne på SSD-drev med kapacitet på 240 gigabyte eller mere kommet ned i et fornuftigt leje på under 1.500 kroner.

Dermed kan du for rimelige penge give din bærbare eller stationære computer den opgradering, som vil betyde mest for dens generelle ydelse. Uanset om du nørkler rundt i regneark eller flyver Apache helikoptere i Battlefield.

Computerworld guide: Sådan opgraderer du nemt din harddisk

Vi har testet et af drevene i prislejet, ADATAs Premiere Pro SP900, som her midt i august 2013 fås til 1.355 kroner ifølge edbpriser.dk.

Disken er i det sædvanlige 2,5 tommer format, der passer i en bærbar computers drev-slot, men kom også med monteringsramme til de større pladser i en stationær pc.

Med i pakken får du desuden en meget kort instruktion samt mulighed for via hjemmesiden at hente en kopi af Acronis-kloningssoftware, som lader dig kopiere din eksisterende harddisks indhold over på SP900.

SATA III nødvendig for fuldt udbytte

Interfacet i ADATA SP900 er SATA III, som kan levere data i en hastighed på op til 600 megabyte i sekundet. Og med de nyere SSD-drev er det netop nødvendigt at have et motherboard eller en ekstra SATA III-controller for ikke at få flaskehalsproblemer og dermed ikke udnytte disken fuldt ud.  

Helt derop kom vi dog ikke med SP900, som i Crystal Diskmark læste med en hastighed på 360 megabyte i sekundet. Det er dog stadig en god hastighed, for vores anden test-disk - en væsentligt dyrere Intel 510-serie - på samme computer og controller sneg sig op på 353 megabyte i sekundet ved læsning.

Din individuelle hastighed med disken afhænger dog meget af controlleren på dit motherboard eller i din bærbare, men forvent læsehastigheder mindst på samme niveau som os (læs vores ældre test af en controller, som øger hastigheden med knap 20%). Hastigheder, som i parentes bemærket er flere gange hurtigere end en standard harddisk.

Når det kommer til skrivning, falder hastigheden noget. Med SP900 var den således 215 megabyte i sekundet på vores stationære test-maskine, mens Intels 510-serie klarede 209 megabyte i sekundet. Igen er resultatet ganske flot, og ADATA formår at holde fint trit med den dyrere Intel-disk. Og til sammenligning opnår de fleste ordinære harddiske cirka en tredjedel af testens 215 megabyte i sekundet.

Samlet set er ADATAs SP900 et godt bud på en opgradering til din stationære eller bærbare computer. Samtidig har SSD-drevet den fordel, at kapaciteten er på 256 gigabyte (238 gb formateret) mens flere konkurrenter til samme pris er på 240 gigabyte (typisk 223 gb ledig efter formatering).

Og med muligheden for at hente Acronis-softwaren via ADATAs hjemmeside er det nemt at flytte sit eksisterende system til en ny og hurtigere SSD-disk.

Det trækker dog ned, at mens ADATAs drev ikke er dyrt - så koster SP900 næsten 140 kroner mere end Samsungs udmærkede 840-serie, som også pt. er et af de mest populære SSD-drev på prissammenligningssitet edbpriser.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere