Artikel top billede

Ny studiebærbar? Få hjælp til at træffe det rette valg

Hvad skal du holde ekstra øje med, når du veksler en håndfuld tusindekronesedler til en perfekt studiebærbar, der gerne skal holde nogle år? Her er en række gode råd til dit næste it-indkøb.

En bærbar er et af de vigtigste værktøjer for en studerende, men det kan være svært at vælge den rette model. 

For der er massevis af ting, som man skal være opmærksom på, inden man svinger dankortet.

Vi har samlet 10 gode råd, som gør valget af studiecomputer lidt lettere.

1. Vælg den rette skærmstørrelse

En studiebærbar skal med på farten, og derfor skal den ikke være slæbbar.

Men skærmen skal heller ikke være alt for lille, så det er umuligt at arbejde ordentligt med Word, Excel eller måske et fotoredigeringsprogram.

En typisk bærbar til studerende vil være perfekt i 13-15 tommer klassen.

For nogle vil 17 tommer også være et fornuftigt valg, hvis den skal bruges til 3D-spil eller videoredigering.

Men 17 tommer modellerne er ofte forholdsvis tunge og ikke helt så praktiske som de mindre udgaver.

2. Skærm med og uden touch og refleksioner

Med introduktionen af Windows 8 er der dukket adskillige bærbare computere op med touchskærme. Det kan måske lyde fjollet, men det fungerer egentlig overraskende godt.

Det er ikke sådan, at al navigation skal foregår ved at klaske fingeren på skærmen, men i mange situationer er det faktisk nemmere at navigere rundt i styresystemet med pegefingeren på displayet end ved at bruge computerens trackpad eller en tilkoblet mus.

Derfor er det gode råd at vælge en model med touchskærm, hvis du alligevel er på udkig efter en model med Windows 8, og prisforskellen ikke er fuldkommen vanvittig i forhold til en computer uden touchskærm.

Typisk kan man dele skærme op i to kategorier: Nogle er glossy og andre matte. Det er en smagssag, om man er til det ene eller andet, og de har begge fordele og ulemper.

De glossy skærme giver et flot og kontrastfuldt billede, men reflekterer også let lys - eksempelvis fra vinduer eller lamper.

De matte skærme er bedre i situationer med meget lys, til gengæld kan de virke lidt døde i farverne.

Så inden du køber, er det en god idé at teste computeren i butikken for at se, hvilken type skærm der passer bedst til din hverdag.

Pas på vægt og skærmløsning

3. Husk høj skærmopløsning

Skærmopløsningen er ikke altid noget, som står øverst på computerens specifikationsliste.

Men det er faktisk ret vigtigt, for hvis du køber en 17 tommer model med en opløsning på 1.366 gange 768 pixel, så vil du ikke få ret meget ud af dit store skærmareal.

Det betyder, at ikoner og programmer fylder mere visuelt, end hvis du havde valgt en computer med en opløsning på 1.600 gange 900 pixel eller højere.

Det bliver eksempelvis svært at arbejde med flere åbne vinduer eller programmer uden at miste overblikket.

Det seneste år har de fleste modeller fået et skud steroider i skærmopløsningen, og derfor kan vi i dag på helt ned til 10 tommer modeller se fuld HD-opløsning, altså 1.920 gange 1.080 pixel.

Det kan virke en smule voldsomt på en så lille skærm.
Når det gælder de typiske studiebærbare i 13-15 tommer klassen vil det bedste valg af skærmopløsning være 1.600 gange 900 pixel eller 1.920 gange 1.080 pixel.

4. Undgå at købe en slæbbar

Når der skal købes studiebærbar, er der formentlig en skarp grænse for, hvor meget man kan og vil betale. Derfor er fokus ofte skarpt rettet mod prisen.

Det er naturligvis også vigtigt, men man må ikke glemme også at undersøge vægten af computeren, inden man køber. Det er nemlig langt fra altid, at den oplysning fremgår tydeligt.

Vægten kommer dog til at få stor betydning for ens hverdag, når computeren skal slæbes frem og tilbage mellem hjem og studie. Der er stor forskel på at transportere en 1,2 kilo bærbar eller en slæbbar på 2,8 kilo.

Ofte er de lette maskiner som eksempelvis ultrabooks noget dyrere end de tungere maskiner. Til gengæld behøver du ikke frygte at ende på en briks hos den lokale kiropraktor.

Hvis du har råd, vil vi anbefale, at du går efter en af de nye ultrabooks. Her er nogle ret strikse krav til vægt og performance, som producenterne skal overholde. 

En 13 tommer ultrabook må for eksempel maksimalt veje 1,4 kilo, være to centimeter tyk og skal holde på batteriet en hel arbejdsdag.

Undgå at købe en langsom pc

5. Vælg den rigtige processor

Det er også vigtigt ikke fuldkommen at ignorere computerens processor. For de fleste vil et valg af Intels Core-modeller være udmærket.

De fås i tre forskellige udgaver, i3, i5 og i7. Jo højere tal, desto mere ydelse.

Hvis du skal bruge computeren til simple kontoropgaver og surf, er i3 fint, og til lidt mere krævende opgaver som billedredigering og småspil er i5 optimal, mens i7 er oplagt til videoredigering og krævende programmer.

Bemærk at Intel netop er klar med fjerde generation af sin Core-processor, og den går under navnet Haswell.

Den vil typisk være væsentlig dyrere end tredje generation, der kaldes Ivy Bridge.

Til gengæld leverer de nye processorer bedre ydelse og længere batterilevetid til computeren.

Det kan dog være meget svært at gennemskue, om der sidder en Haswell-processor i computeren. Heldigvis er der hjælp at hente i denne oversigt.

Som alternativ til Intels Core-processorer findes AMD, der dog ikke er så dominerende, Ikke mindst da alle de nye ultrabooks er udstyret med Intels processorer.

Samtidig afslører et kig på de 50 mest populære bærbare computere på edbpriser.dk, at der blot er tre med AMD-processorer.

Hvis du finder en bærbar med AMD-processorer, er de ligesom Intel inddelt i en serie. AMD's har eksempelvis en A-serie, der tæller A4, A6, A8 og A10. Jo højere nummer, desto mere ydelse.

6. Hurtig eller langsom harddisk

Tidligere har vi været vant til mekaniske harddiske i vores bærbare computere, men de senere år er SSD-modeller (solid state disk) dukket op.

De er flashbaserede og dermed væsentligt hurtigere end de traditionelle harddiske.

Til gengæld er prisen også meget højere.

Der findes også hybrid-modeller, hvor computeren både har en mekanisk harddisk og lillebitte SSD, der hjælper med at afvikle programmer hurtigt.

Det er dog ikke muligt at gemme data på SSD'en, og den er ikke synlig i Windows-brugergrænsefladen.

Hvis du har råd, vil vi anbefale, at du går efter en model udelukkende med SSD, selv om du kan få mere harddiskplads til en billigere penge med en mekanisk harddisk.

Ydelsesforskellen er nemlig ret markant i forhold til de to teknologier, og der vil opnås forbedringer i både opstart og afvikling af programmer.

Hvis budgettet er presset, kan du kan overveje en computer med en hybrid-version, altså både harddisk og lille SSD.

I sidste ende er det ikke nogen ulykke at købe en bærbar med en "gammel" mekanisk harddisk.

Det koster bare på ydelsen og hastigheden i forhold til en SSD-version, men hvis du ikke har krævende programmer og ikke har brug for hastighed, kan dette valg naturligvis være fornuftigt - især for din pengepung.

Test tastatur og trackpad grundigt

7. Grafikkort og ram

De fleste bærbare computere har i dag integrerede grafikkortløsninger, der er glimrende til de fleste allround formål. Altså lidt kontorarbejde, HD-videoafspilning, småspil og så videre.

De fleste studerende bør derfor ikke bekymre sig om grafikkortet.

Hvis du arbejder med video, gerne vil spille hardcore 3D-spil eller bruger avancerede CAD-programmer til design skal du dog gå efter en bærbar med et dedikeret grafikkort fra en producent som Nvidia eller AMD.

Men så skal du også forvente, at både pris og vægt stiger.
Typisk findes de "store" grafikkort i bærbare i 15 tommer klassen og op.

Når det gælder ram, er de fleste standardmaskiner udstyret med fire gigabyte.

Det er fornuftigt til hverdagsbrug, men hvis du har planer om video- eller fotoredigering samt krævende spil, vil du gøre dig selv en tjeneste ved at vælge en maskine med mere ram, eksempelvis otte gigabyte eller bedre.

8. Fornemmelse for tastatur og trackpad

En studiebærbar vil blive brugt til massevis af opgaveskrivning, og derfor er det vigtigt, at tastaturet er mere end godkendt.

De fleste producenter leverer i dag maskiner, hvor der er luft mellem tasterne. Det er praktisk, da mange dumme slåfejl dermed minimeres.

Men du skal alligevel være opmærksom på, om keyboardet flekser alt for meget, når det trykkes ned.

Hvis det tilmed hopper som en trampolin, efter du har sluppet, er det ikke ligefrem noget sundhedstegn. Det er altid en god idé at prøve tastaturet grundigt i butikken, inden du køber.

Du skal også være opmærksom på, at nogle producenter har det med at placere taster lidt alternativt og krympe andre.

Det har vi blandt andet set på nogle af det seneste års testmaskiner her på redaktionen, hvor piletasterne nærmest kun var mulige at betjene med små børnefingre.

Så læg mærke til, om placeringen og størrelsen af tasterne matcher dine behov

Prøv i øvrigt også trackpad'en. Nogle producenter har stadig meget svært ved at levere overbevisende navigation med denne del af computeren.

Følger cursoren godt med rundt på skærmen, og er det nemt at markere og dobbeltklikke? Som nævnt i indledningen er det også en god idé at overveje en pc med touchskærm, hvis du skal have en Windows 8-model. Dermed kan du lade noget af navigationen foregå med fingrene på displayet.

En ekstra feature, som er værd at bemærke, er, om tasterne er baggrundsbelyste. Det er en lækker bonus, og rigtig mange producenter tilbyder denne feature, som ikke kun findes på topmodellerne.

De baggrundsbelyste taster er praktiske, når mørket sænker sig, og du sidder i en sen aftentime og sveder over en opgave. I sådan en situation vil det være nemmere at se bogstaverne på tasterne.

Husk penge til software og taske

9. Husk softwaren

Når du køber ny computer, skal du huske at afsætte lidt kroner til software.

Det er nemlig ikke sikkert, at der følger eksempelvis en kontorpakke med den bærbare computer.

Der findes udmærkede og gratis alternativer til Microsoft Office som eksempelvis Open Office, men hvis du ikke har mod på gratis programmer, skal du svinge dankortet.

Her skal du som studerende huske på, at du kan få rabat på rigtig meget software lige fra Office til Photoshop.

Hvis du har fundet et program, du skal have, er det værd at bruge fem minutter på Google for at se, om og hvor meget der kan spares med en eventuel studierabat.

Når det gælder antivirus, er især Windows 8 godt polstret fra fødslen, men det er naturligvis muligt at installere både gratis- og betalingsversioner til at bekrige eventuel virus og malware.

10. Transport af din nye computer

Du er måske parat til at betale 6.000-9.000 kroner for en computer, men hvor mange penge har du afsat til en taske?

Den bærbare computer vil være med på farten ofte, og derfor skal din dyre investering beskyttes bedst muligt med en personlig bodyguard.

Sørg for at købe en taske, der er godt foret - især i bunden. Dermed får computeren den blødest mulige landing, når tasken stilles fra sig på gulvet.

Det er desuden en god idé at vælge en taske, som også har plads til en håndfuld bøger.

Vælg en taske, som er ergonomisk. Det er naturligvis blæret med en super-cool taske, men tænk på at du skal slæbe på den i adskillige timer i alt fra regn og blæst til hedebølge.
Derfor skal tasken i bogstaveligste forstand være til at holde ud.

Følg Mikkel William Nielsen på Twitter:
@WebSurferen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere