Det gik næsten som ventet. Canonical fik ikke indsamlet de ønskede antal millioner til Ubuntu-telefonen Edge. Og ifølge crowdplatformen Indiegogos reglerne betyder det, at ingen af de mange millioner udbetales.
Målet var at samle 180 millioner kroner. Nu er der ingen.
Det lyder som en stor fiasko. Men det er det nødvendigvis ikke.
Ubuntu Edge nåede trods alt at indsamle 20 millioner kroner på 24 timer og 73 millioner kroner i alt, hvilket sandsynligvis er det største beløb nogensinde indsamlet via mikrofunding. Det overstiger i hvert fald indsamlingen til det avancerede armbåndsur Pebble, der indsamlede 60 millioner kroner fra fans og potentielle købere.
Bevidst urealistisk mål?
Netop ordene "potentielle kunder" er væsentligt at kigge på, før man kalder Ubuntu-indsamlingen en fiasko.
180 millioner kroner er så mange penge og så et ambitiøst mål, at man kunne spekulere i, om det aldrig var meningen at komme i mål? Men blot at skabe hype og omtale.
27.488 personer har støttet projektet og aktivt vist, at de er parat til at betale for telefonen, hvis den nogensinde produceres. Det er en meget værdifuld markedsundersøgelse, som for eksempel viser, hvor i verden de potentielle købere er.
Canonical kan nu tage "markedsundersøgelsen" med videre til investorer som bevis for, at telefonen har et marked.
Andre mener dog, at Ubuntu Edge er dødsdømt, fordi der allerede er en anden "åben" telefon (Android), og fordi telefonen især bliver solgt på, at den kan kobles til monitor og tastatur - hvilket ikke er en feature, som efterspørges af markedet pt.
Læs også: