Dansk Folkepartis it- og teleordfører Dennis Flydtkjær takker for Computerworld-læsernes indspark til en mere seriøs it-debat, men bruger samtidigt lejligheden til at ryste på hovedet af regeringens it-strategi.
Især regeringens udmeldinger på it-infrastruktur-området sender hovedet på en ekstra rystetur.
"Infrastrukturen er fundamentet for, at mange af de andre it-områder kan lykkes. Det giver for eksempel ikke mening at snakke sårbehandling via nettet, hvis borgeren ikke har en forbindelse, som kan bære det," lyder det fra Dennis Flydtkjær med henvisning til mulige stopklodser i en forestående telemedicin-udrulning.
"Voldsomt uambitiøst"
Han borer specielt i regeringens målsætninger om, at alle danskere inden 2020 kan få 100 megabit download og 30 megabit upload, en udmelding som i store træk minder om den tidligere VK-regerings bredbåndsambitioner.
"Det er voldsomt uambitiøst, når man ser på andre landes målsætninger. Faktisk er det så uambitiøst, at erhvervsministeren har givet mig et svar, der siger, at regeringens målsætning forventes at blive opfyldt med det eksisterende kobbernetværk," dundrer DF'eren.
Dennis Flydtkjær peger på, at regeringens målsætning således vil blive opfyldt, uden at regeringen behøver at løfte en finger. Det er han ikke helt tilfreds med.
"Skal vi være en førende it-nation, er vi altså nødt til at sætte overlæggeren noget højere, og fundamentet for at få det fulde potentiale af it i det danske samfund er, at infrastrukturen er i top," fastslår Dennis Flydtkjær.
Alt halter med langsomt net
Dansk Folkepartis it- og teleordfører nævner, at ud over telemedicin vil skolernes it-undervisning også lide under for langsomme bredbåndsforbindelser.
"I folkeskolen kan man godt lave digitalundervisning og lave platforme, så man let kan se via nettet, hvad man for eksempel har for i lektier. Elever og forældre kan nemt se, hvad de skal lave [...] men hvis familien bor i et yderområde, hvor der ikke er ordentlige bredbåndsforbindelser, så duer det jo ikke," lyder det fra Dennis Flydtkjær.
Ud over at få sat turbo under den nuværende infrastruktur ser Dennis Flydtkjær meget gerne, at der også i skolerne bliver taget noget hårdere fast om digitaliseringen, end det vi ser i dag.
"Hovedparten af opgaven med at få it ind i undervisningen ligger i kommunerne, men vi kan også gøre noget fra Folketinget. Det kan for eksempel være målsætninger om, at inden 2020 skal undervisningen i nogle af fagene foregå digitalt. Det kan man så understøtte med penge," fremhæver han.
Indtil videre er digitaliseringen støttet i skolerne med en halv milliard kroner fra statens side, mens en gammel aftale betyder, at det beløb kan dobles op i form af indkøb af digitale læringsmidler.