Artikel top billede

Tre problemer med dit Wi-Fi: Det kan du gøre ved det

En stadig større del af vores internetdata leveres via en Wi-Fi-forbindelse. Det er ikke kun en positiv udvikling, for det medfører også en række udfordringer. Få overblikket og løsningerne her.

Det er ikke svært at få øje på de mange fordele, der er ved Wi-Fi.

Eksempelvis at man kan koble sig på nettet med den bærbare, mens man sidder i skyggen under et træ i haven, eller når man er i toget på vej til arbejde.

EU jubler i en ny rapport over, at europæerne er vilde med Wi-Fi. Begejstringen skyldes ikke bare, at Wi-Fi er med til at aflaste mobilnetværkene, men også, at Wi-Fi er en hovednøgle til, at EU kan realisere et mål om, at alle europæere skal have mulighed for 30 Mbit-bredbånd i 2020.

Så vilde er vi med Wi-Fi

I 2012 blev 71 procent af den datatrafik, der blev leveret til smartphones og tablets i EU, sendt via en Wi-Fi-forbindelse.

Det ventes, at Wi-Fi vil stå for 78 procent af trafikken i 2016 - og at man til den tid kan spare op imod 200 milliarder euro på mindre omkostninger til mobilnetværk, fordi Wi-Fi er med til at fjerne en del af presset på netværkene.

Det er der i høj grad brug for, da man ifølge EU-rapporten venter, at efterspørgslen på internetdata på mobile enheder vil stige med 66 procent om året fra 2012 til 2017.

Ifølge EU-rapporten er Wi-Fi til stede i op imod 70 procent af hjemmene i flere EU-lande, og samtidig er Wi-Fi blevet en standard-teknologi i nyere bærbare computer og i smartphones og tablets.

Men den øgede brug af Wi-Fi medfører en række udfordringer.

Problem 1: Hastigheden

Problem 1: Hastighed og stabilitet
Bredbåndshastighederne bliver stadig højere, hvilket naturligvis er en glædelig udvikling. Hvem vil ikke gerne have en 50 Mbit-forbindelse ind i dagligstuen?

Desværre tænker langt fra alle over, at der som regel går en pæn del af hastigheden tabt, når man går på nettet via en Wi-Fi-forbindelse frem for via et traditionelt kabel.

Undersøgelser har tidligere vist, at Wi-Fi-brugerne i gennemsnit mister omkring 30 procent af download-hastigheden og rammes af en 10-20 procent højere latency (forsinkelse), end det er tilfældet, hvis man i stedet kobler på med et kabel.

Vi har foretaget en lille lyntest af dette hos Computerworld, hvor vi har et pænt hurtig internetforbindelse.

Når vi med TDC's hastighedsmåler måler hastigheden med kabel, lyder resultatet, at vi har en downloadhatighed på 68 Mbit/s, mens uploadhastigheden ligger på 27.

Når vi så fjerner kablet og kobler os på den samme internetforbindelse via Wi-Fi, falder hastigheden pludselig drastisk. Nu har vi kun en downloadhastighed på lige godt 23 Mbit/s, mens uploadhastigheden er faldet til 18 Mbit/s.

Med andre ord: Benyttede vi altid Wi-Fi i stedet for kabel, ville vi have en langt ringere hastighed og dermed heller ikke få den hastighed, vi betaler for.

Formentlig er situationen den samme i rigtig mange private hjem. Jo lavere en hastighed, man har som udgangspunkt, jo større vil konsekvenserne være ved, at man benytter Wi-Fi frem for et kabel.

Samtidig har trådløse forbindelser det med at være mere ustabile end de kablede. Måske oplever du af og til, at forbindelsen pludselig ryger, eller at ventetiden bliver lige lovlig lang?

Forklaringen er blandt andet, at det trådløse signal bliver forstyrret af andre signaler i området - eksempelvis naboens Wi-Fi-router, der måske sender på samme kanal som din egen.

Her er løsningen

Mens der formentlig altid vil gå noget af hastigheden tabt, når man går på nettet via en trådløs forbindelse, er der flere ting man kan gøre for at optimere hastigheden.

Først og fremmest skal man være klar over, at der findes forskellige Wi-Fi-standarder. Jo ældre din router er, og jo ældre din bærbare computer er, jo ældre en standard anvendes der - og dermed kan der også sagtens være en hastighedsbegrænsning alene af den grund.

802.11g, 802.11a, 802.11n og 802.11ac er de mest udbredte standarder. Hvor g-standarden, der anvendes i det lidt ældre udstyr, har en maks-hastighed på 54 Mbps, så taler man med den nyeste ac-standard om hastigheder på op til 1750 Mbps.

Samtidig opererer de forskellige standarder på forskellige frekvenser, hvilket eksempelvis har betydning for Wi-Fi-signalets rækkevidde.

Det er dog slet ikke sikkert, at du behøver at opgradere dit udstyr. Du kan i hvert fald starte med at følge nogle simple råd til at optimere dit Wi-Fi-signal, så du får en bedre hastighed og et mere stabilt signal.

Det drejer sig blandt andet om, hvor du fysisk placerer routeren, og hvilken kanal den sender på - læs meget mere om det her og her.

Problem 2: Sikkerheden

Problem 2: Sikkerheden
En af de mest læste artikler i denne uge på Computerworld handler om en test af Wi-Fi-routere, der dokumenterer, hvor ofte sikkerheden halter.

Konkret er problemet, at andre end Wi-Fi-routerens ejer kan få adgang til både forbindelsen og måske også til data hos brugeren via eksempelvis det webinterface, der bruges til at indstille routeren, eller hvis routeren eksempelvis har storage koblet til sig via USB.

"Ud af de 10 routere, der blev testet, fandt vi ud af, at alle 10 kunne kompromitteres fra det trådløse LAN, når routeren havde storage sluttet til via USB," lød konklusionen i testen.

Mens testen tager udgangspunkt i nogle af de lidt mere avancerede hackermetoder, så er det største reelle problem formentlig, at alt for mange trådløse netværk er helt ubeskyttede, så andre i området kan koble sig på uden en adgangskode.

Måske har du det helt fint med, at andre benytter din forbindelse - men spørgsmålet er, om det også gælder, hvis forbindelsen anvendes til at surfe efter børneporno eller planlægge tyve-togter i den kommende weekend?

Her er løsningen

For at starte med det mest banale: Du bør sætte din router op til at kræve en adgangskode af brugerne, og adgangskoden bør være mere avanceret end 1234, ligesom man bør benytte den nyeste kryptering.

Dernæst er der en række andre ting, man kan gøre for at sikre sig.

Du finder blandt andet et par gode råd i den test af routere, vi omtalte tidligere på ugen, og du kan også læse om nogle af de mange gratis sikkerhedsværktøjer, der findes, i denne artikel.

Problem 3: Strømforbruget

Problem 3: Strømforbruget
Det sidste problem ved den øgede brug af Wi-Fi er måske det mindste af de nævnte - men ikke desto mindre kan det være ganske irriterende. Wi-Fi er lidt af en strømsluger, uanset om det gælder din smartphone, tablet eller bærbare pc.

Befinder man sig hjemme eller på arbejdspladsen, er det formentlig ikke det store problem, da man så også er i nærheden af en stikkontakt.

Problemet opstår, når man skal på festival med telefonen i tasken eller ud på en længere rejse, hvor man gerne vil kunne gå på nettet, men også gerne vil undgå at løbe tør for strøm alt for hurtigt.

Her er løsningen

Den nemme løsning på dette problem er naturligvis at slå Wi-Fi fra, når man ikke skal bruge det. Selvom du ikke er på nettet via Wi-Fi og måske slet ikke er i nærheden af et Wi-Fi-signal, vil bare det, at Wi-Fi er slået til på din telefon være med til at dræne batteriet.

Samtidig er det altid en god idé at opdatere styresystemet på din smartphone, tablet og computer, da opdateringerne af og til indeholder rettelser til fejl, der betyder, at batteriet drænes unødigt hurtigt - det er blandt andet set flere gange med iPhone.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Navngivne Wi-Fi-routere smækfyldt med huller: Se testen her

Derfor er Wi-Fi altafgørende for det mobile internet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere