Hvis din telefon indeholder et SIM-kort, der benytter sig af den usikre DES-krypteringsstandard, kan du potentielt overvåges, aflyttes og udsættes for svindel, hvis ondsindede hackere formår at udnytte to SIM-kort-sårbarheder, som tyske forskere har opdaget.
Det er dog uvist, præcis hvilke danske mobilkunder, der render rundt med en telefon, som indeholder et af de sårbare SIM-kort.
To ud af fire teleselskaber afviser nemlig af sikkerhedshensyn, at fortælle om virksomhederne bruger eller har brugt DES-standarden.
Kun TDC afviser af sikkerhedshensyn helt at fortælle om, hvilke SIM-kort-krypteringsstandarder virksomheden benytter sig af eller har benyttet sig af tidligere.
"TDC benytter en række forskellige sikkerhedsprofiler. Af sikkerhedsmæssige hensyn kan vi desværre ikke gå yderligere i detaljer," skriver TDC's presserådgiver Rasmus Avnskjold i en mail til Computerworld.
Telia fortæller Computerworld, at virksomheden i dag bruger en standard, der ikke er DES. Men virksomheden ønsker ikke at fortælle, om Telia tidligere har udsendt de usikre kort til kunderne.
"Det betragtes som en forretningshemmelighed, som vi ikke deler. Hvis nogen måtte ønske at lave et indbrud, har de brug for at samle viden om, hvordan vi beskytter vores SIM-kort. Så på den måde er det naturligvis ikke i vores interesse at udlevere sådanne oplysninger," skriver David Engstrøm, der er kommunikationsrådgiver i Telia, og fortsætter:
"Vores SIM-kort repræsenterer en nyere og mere sikker teknologi."
Mens det er uklart om TDC bruger eller har benyttet sig af DES-standarden, og om Telia har brugt den tidligere, så er Telenor og 3 anderledes klare i mæglet.
Begge virksomheder fortæller Computerworld, at virksomheder aldrig har brugt og ikke bruger de sårbare kort, og at begge i dag benytter sig af standarden AES.
Læs også:
Hul i SIM-kort: Hackere kan kontrollere din mobiltelefon
Sikkerhedsekspert: Usikkerheder kan ramme gamle kunder
Selvom selskaberne har adopteret nye og umiddelbart mere sikre standarder, så kan gamle kunder stadig rammes af hackere, hvis deres SIM-kort ikke er blevet udskiftet hen af vejen, fortæller Thomas Wong fra it-sikkerhedsvirksomheden FortConsult.
Selvom teleselskaberne skifter eller har skiftet SIM-kortene ud med andre standarder, så kan gamle telekunder alligevel ikke føle sig alt for sikre.
"Nogle selskaber har selvfølgelig masser af kunder, der har ældre SIM-kort, der benytter sig af DES-standarden," vurderer Thomas Wong fra it-sikkerhedsvirksomheden FortConsult.
En af de to sårbarheder kan udnyttes ved at sende en såkaldt over-the-air (OTA) besked til mobilkundens telefonnummer, som bruges af forskerne til at identificere, og derefter kompromittere de sårbare SIM-kort
Hvis ondsindede personer kan efterligne de tyske forskeres arbejde, så kan de vil tage en dansk telefonbog og starte fra en ende af med at hacke hvert nummer, og på den måde fange den procentdel, af de mobilkunder, der bruger et DES-sim-kort?
"Det er korrekt, det er et helt gyldigt scenarie," siger Thomas Wong.
De tyske forskere mener, at andre hackere vil være i stand til at udnytte SIM-kort-sårbarhederne indenfor et halvt års tid, når det er lykkedes andre at efterligne de forsøg, som det tyske forskerhold har udført.
Læs også: