Artikel top billede

(Foto: Emin Ozkan)

Flere danske teleselskaber tavse om hullede SIM-kort

To ud af fire teleselskaber vil ikke fortælle, om de har givet deres kunder SIM-kort, der kan resultere i overvågning, aflytning eller svindel. It-sikkerhedsekspert vurderer at gamle telekunder kan rammes.

Hvis din telefon indeholder et SIM-kort, der benytter sig af den usikre DES-krypteringsstandard, kan du potentielt overvåges, aflyttes og udsættes for svindel, hvis ondsindede hackere formår at udnytte to SIM-kort-sårbarheder, som tyske forskere har opdaget.

Det er dog uvist, præcis hvilke danske mobilkunder, der render rundt med en telefon, som indeholder et af de sårbare SIM-kort.

To ud af fire teleselskaber afviser nemlig af sikkerhedshensyn, at fortælle om virksomhederne bruger eller har brugt DES-standarden.

Kun TDC afviser af sikkerhedshensyn helt at fortælle om, hvilke SIM-kort-krypteringsstandarder virksomheden benytter sig af eller har benyttet sig af tidligere.

"TDC benytter en række forskellige sikkerhedsprofiler. Af sikkerhedsmæssige hensyn kan vi desværre ikke gå yderligere i detaljer," skriver TDC's presserådgiver Rasmus Avnskjold i en mail til Computerworld.

Telia fortæller Computerworld, at virksomheden i dag bruger en standard, der ikke er DES. Men virksomheden ønsker ikke at fortælle, om Telia tidligere har udsendt de usikre kort til kunderne.

"Det betragtes som en forretningshemmelighed, som vi ikke deler. Hvis nogen måtte ønske at lave et indbrud, har de brug for at samle viden om, hvordan vi beskytter vores SIM-kort. Så på den måde er det naturligvis ikke i vores interesse at udlevere sådanne oplysninger," skriver David Engstrøm, der er kommunikationsrådgiver i Telia, og fortsætter:

"Vores SIM-kort repræsenterer en nyere og mere sikker teknologi."

Mens det er uklart om TDC bruger eller har benyttet sig af DES-standarden, og om Telia har brugt den tidligere, så er Telenor og 3 anderledes klare i mæglet.

Begge virksomheder fortæller Computerworld, at virksomheder aldrig har brugt og ikke bruger de sårbare kort, og at begge i dag benytter sig af standarden AES.

Læs også:

Hul i SIM-kort: Hackere kan kontrollere din mobiltelefon

Sikkerhedsekspert: Usikkerheder kan ramme gamle kunder

Selvom selskaberne har adopteret nye og umiddelbart mere sikre standarder, så kan gamle kunder stadig rammes af hackere, hvis deres SIM-kort ikke er blevet udskiftet hen af vejen, fortæller Thomas Wong fra it-sikkerhedsvirksomheden FortConsult.

Selvom teleselskaberne skifter eller har skiftet SIM-kortene ud med andre standarder, så kan gamle telekunder alligevel ikke føle sig alt for sikre.

"Nogle selskaber har selvfølgelig masser af kunder, der har ældre SIM-kort, der benytter sig af DES-standarden," vurderer Thomas Wong fra it-sikkerhedsvirksomheden FortConsult.

En af de to sårbarheder kan udnyttes ved at sende en såkaldt over-the-air (OTA) besked til mobilkundens telefonnummer, som bruges af forskerne til at identificere, og derefter kompromittere de sårbare SIM-kort

Hvis ondsindede personer kan efterligne de tyske forskeres arbejde, så kan de vil tage en dansk telefonbog og starte fra en ende af med at hacke hvert nummer, og på den måde fange den procentdel, af de mobilkunder, der bruger et DES-sim-kort?

"Det er korrekt, det er et helt gyldigt scenarie," siger Thomas Wong. 

De tyske forskere mener, at andre hackere vil være i stand til at udnytte SIM-kort-sårbarhederne indenfor et halvt års tid, når det er lykkedes andre at efterligne de forsøg, som det tyske forskerhold har udført.

Læs også:

Hul i SIM-kort: Hackere kan kontrollere din mobiltelefon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere