Microsoft, Apple, Google, Facebook samt 59 andre virksomheder og organisationer danner nu fælles front i et forsøg på at få lov til at offentliggøre, hvor mange gange den amerikanske stat har haft fingrene nede i it-giganternes kundedata.
"Information om, hvordan og hvor ofte regeringen bruger deres juridiske myndighed, er vigtig for det amerikanske folk, som har krav på en oplyst offentlig debat," skriver it-giganterne i et brev, som er adresseret direkte til den amerikanske præsident, Barack Obama, National Security Agency (NSA) og et ukendt antal medlemmer af det amerikanske senat.
Det skriver mediet All Things Digital, der er i besiddelse af brevet.
Virksomhederne ønsker samtidig, at de amerikanske myndigheder selv begynder at udgive rapporter, der skal vise, hvor mange gange de beder om personlige informationer om it-giganternes brugere.
Ønsket kommer, efter at Edward Snowden gennem engelske og amerikanske medier har dokumenteret omfanget af det amerikanske overvågningsapparat.
Her er ønskerne fra virksomhederne
Virksomhederne beder konkret om at få lov til at offentliggøre, hvor mange gange den amerikanske stat har bedt om at få udleveret data om it-giganternes brugere.
Herunder antallet af individuelle ansøgninger, som skal indbefatte, hvilke konti og enheder der er anmodet om data fra. Det gælder også antallet af anmodninger, der drejer sig om søgninger i kommunikationsindhold, abonnent-informationer og eller andre kunde-oplysninger.
Mange virksomheder giver magtfuld stemme
I følge All Things Digital er det en række af verdens største it-virksomheder, der nu taler med én magtfuld stemme.
Den komplette liste er endnu ikke offentliggjort i sin fulde form, men her er et par af dem:
Microsoft, Google, Apple, Facebook, Twitter, AOL, Dropbox, LinkedIn, Mozilla, Yahoo, Digg, Evoca, Heyzap, Meetup, Reddit, salesforce.com, Tumblr, YouNow, Union Square Ventures, Y Combinator, New Atlantic Ventures, The Electronic Frontier Foundation, Human Rights Watch, The American Civil Liberties Union, The Center for Democracy & Technology, Reporters Committee for Freedom of The Press, Public Knowledge, The Computer & Communications Industry Association, Reporters Without Borders og The Wikimedia Foundation er blandt virksomhederne på listen, der i alt indbefatter 64 virksomheder.
Læs også:
Microsoft vil offentliggøre alle detaljer om NSA-overvågning