Artikel top billede

Derfor jubler danske webudviklere over Internet Explorers nedtur

Internet Explorer-browserens udbredelse på alverdens computere er i frit fald. Men den nye browserkrig er glimrende, mener to danske web-udviklere.

Efter at have domineret browsermarkedet i halvandet årti er Microsoft-browseren Internet Explorer på kraftigt tilbagetog.
 
Sejrsgangen tog ellers til i slutningen af 1990'erne, da Microsoft vandt browserkrigen mod Netscape-browseren ved at tilbyde Internet Explorer gratis sammen med selskabets monopollignende Windows-styresystem og satte seriøs mandskabskraft bag udviklingen. 

For omkring 10 år siden havde Internet Explorer således en andel af browsermarkedet på omkring 95 procent, mens konkurrencen var beskeden og først og fremmest blevet taget op af Mozillas Firefox-web-læser, som dog kun kunne æde sig ganske langsomt ind på markedsandelene.

Forretningsmodellen bag den gratis Internet Explorer-browser er - i øvrigt i lighed med Microsofts konkurrenter - at integrere browseren med andre software-produkter i et øko-system. Mest tydeliggjort ved Microsofts Bing-værktøjsbar, der er den direkte vej til web-søgninger og dermed også en reklameforretning i milliardstørrelsen.

Banket af lovgivningen

Et stort slag mod Microsofts browser-forretning blev uddelt i 2009, da EU via heftige bødetrusler tvang softwaregiganten til at tilbyde et frit browservalg i sit Windows-styresystem nogenlunde samtidig med, at Google stod klar med sin Chrome-browser.

I dag er Internet Explorerer droppet ned på en global markedsandel på 25 procent, mens den i Danmark ligger et sted mellem 28 og 38 procent.

Så fra den tidligere totale dominans af Internet Explorer er browsermarkedet i dag en blandet landhandel med Googles Chrome-browser på toppen af markedet tæt forfulgt af andre amerikanske browsere som Safari og netop Internet Explorer.

Perfekt for konkurrencen

Danske webudviklere peger på, at udviklingen på browsermarkedet med Internet Explorers nedtur indebærer mange fordele, men også enkelte ulemper.

"Jo flere forskellige browsere, der er på markedet, des mere test skal man gennemføre. Det kan altså betyde, at man skal bruge lang tid på kvalitetstjek i forbindelse med webudvikling, som muligvis kunne klares hurtigere med færre platforme og browsere," fortæller Daniel Kvistgaard, lead frontend-udvikler hos webudviklingsfirmaet HTML24.

Han fremhæver samtidig, at det er en rigtig god idé med mange forskellige browsere i skarp konkurrence mod hinanden.

Sådan tegner fremtiden sig for Internet Explorer

Det skyldes, at det presser leverandører som Microsoft, Google og Apple til hele tiden at forbedre og forfine deres browser-produkter.

"Flere browsere betyder jo også, at man som bruger kan benytte en browser, der passer til sine præferencer," lyder det fra Daniel Kvistgaard.

10 sorte år er helt uhørt

Også Jakob Løkke Madsen, frontend-udvikler hos det digitale bureau Creuna, er glad for den skærpede konkurrence på browsermarkedet.

"I de sorte år mellem 2001 og 2010 skete der jo nærmest ikke nogen udvikling med Internet Explorer, hvilket jo er helt uhørt for et software-produkt," siger Jakob Løkke Madsen.

Han mener, at Internet Explorers nedtur hænger sammen med EU-presset fra 2009, men i særdeleshed med konkurrenternes produkter, hvor eksempelvis Chrome fra starten kunne brillere med hurtig performance ved hjælp af sin toptunede Javascript-motor, V8

"Konkurrenterne til Internet Explorer blev bedre hele tiden, og for mig som udvikler var det jo eksempelvis rigtig fedt, at der var indbygget avancerede webudviklingsværktøjer i selve Chrome, så jeg kan teste i realtid," forklarer Jakob Løkke Madsen.

Internet Explorer bliver bedre

Både Daniel Kvistgaard og Jakob Løkke Madsen peger på, at Internet Explorer er blevet markant bedre i de senere år, efter at Microsoft er blevet presset af konkurrenterne.

"Internet Explorer er blevet meget hurtigere, og alt det bøvl med manglende standarder, som vi så med især Internet Explorer 6, er ikke det store problem længere," siger Jakob Løkke Madsen.

Han glæder sig over, at der i den kommende IE-version 11 også kommer indbyggede webudviklingsværktøjer, der er blevet langt mere avancerede end tidligere som en reaktion på Chromes dominans på dét område.

"Microsoft er virkelig også kommet godt med, når det kommer til opdateringer, og der er ingen tvivl om, at de (Microsoft, red.) helt sikkert vil kunne tage kampen op mod konkurrenterne fremover," fortsætter Jakob Løkke Madsen.

De kommende år vil afsløre, om Microsoft vil være i stand til at knække sin nedadgående formkurve på browsermarkedet, eller om Google i lighed med internet-søgninger også vil kunne erobre flertallets browsere for alvor.

Hvordan tror du, at browserudviklingen vil fortsætte?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere