I rammerne af den imponerende National Geographic-baserede fotoudstilling i Øksnehallen lancerede Canon tirsdag sit digitale spejlreflekskamera for entusiaster, Canon EOS 70D.
Kameraet, som kommer i butikkerne sidst i august til en vejledende udsalgspris på 10.900 kroner for et kit med et 18-55 mm objektiv, kommer med hele 20 megapixel og forskellige avancerede funktioner.
Noget af et skift fra det første Canon EOS DCS3, som i 1996 kostede lidt over 111.000 kroner for sølle 1,3 megapixel.
"Muligvis det mest avancerede mid-range kamera vi har produceret"
70D er udstyret med moderne funktioner som touchskærm, 19 punkters autofokus, sports-mode med op til 7 billeder i sekundet, indbygget HDR-mode og et ISO-spænd der går fra 100 til 12.800. I Canons temmelig store udbud af EOS-kameraer placerer 70D sig lige efter 7D og afløser forgængeren 60D.
Læs også: Sådan snyder du dig til flottere billeder med HDR
Du får desuden indbygget Wi-Fi, så du via en smartphone eller en tablet kan fjernstyre kameraet, sende billeder ud i verden eller printe.
Avanceret autofokus er nyskabelsen
Kameraets primære eksistensberettigelse er dog den avancerede autofokus, som Canon har udstyret 70D med.
Canon selv kalder det "muligvis det mest avancerede mid-range kamera vi har produceret", og skærer man lidt af selvrosen væk, er nyskabelsen ret interessant.
Teknologien kalder Canon selv for Dual Pixel CMOS AF, og det dækker over, at hver pixel er delt op i to fotodioder på en måde, så kameraet reelt har 40,3 millioner pixel. Du får dog stadig kun et billede på 20 megapixel, for kameraet bruger de dobbelte pixels til at drive en avanceret autofokus-funktion - som samtidig gør især film taget med DSLR-kameraers videofunktion skarpere.
Vi fik efter lanceringen en kort mulighed for at prøve 70D i de dunkle udstillingslokaler i Øksnehallen. Og mens kameraet både er smart og proppet med funktioner, så er det den nye autofokus, som imponerede mest.
For selvom lyset ikke var optimalt, fik 70D hurtigt stillet skapt, og ved et tryk på den vip-bare touchskærm fik vi nemt flyttet fokuspunktet - hvilket 70D fulgte uden at anstrenge sig synderligt. Var der desuden personer i billedet, ville 70D's ansigtsgenkendelse finde dem og give sig til at tracke dem, så fokus blev på dem.
Alene den nyskabelse gør 70D interessant for folk, som ønsker at filme i høj kvalitet med deres DSLR-kamera, men som har manglet nogle af de funktioner, man finder i flere traditionelle videokameraer. 70D understøtter i øvrigt video op til 1080 og film i 50 fps i op til 720p.
Læs også: Sådan undgår du slørede billeder