Artikel top billede

Arkivfoto: Klavs Bo Christensen/ROCKPHOTO/Roskilde Festival. (Foto: Klavs Bo Christensen)

Her er de skæve gør-det-selv-løsninger på Roskilde Festivalen

Hvorfor undvære musik og mobilopladere, selvom du ligger på en græsmark i Roskilde? Sådan har en it-supporter tænkt og bygget sit eget musikanlæg med mulighed for mobilopladning. Det kan du også gøre.

Efter at hegnet lørdag eftermiddag blev sparket ned til Roskilde Festival, og dyrskuepladsen få timer senere lignede en blanding af campingplads, losseplads og åbent diskotek, begyndte de første smartphones at klynke efter strøm.

Den slags bekymringer skal it-supporter David Hyatt fra it-selskabet Traen og hans Camp-kammerater næppe bekymre sig om, da David Hyatt vanen tro har medbragt sit eget hjemmebryggede musikanlæg, der også kan give strøm til hele hans lejrs sultne mobiltelefoner.

"Jeg har altid interesseret mig for elektronik, så det er ret nemt at få ideer og udføre dem. Jeg har desuden taget en splitter med, så vi kan oplade flere mobiltelefoner på én gang," forklarer David Hyatt og klapper på anlægget, mens resten af lejren skriger på musik.

Strømkilden kommer fra lejrens to marinebatterier og 28 scooterbatterier, som er blevet transporteret ind på campingområdet i løbet af weekenden.

Hen over ugen planlægger David Hyatt at parallelkoble sine scooterbatterier, så anlægget får forlænget sin levetid.

"Man skal også huske at gøre det brugervenligt, så folk i lejren kan betjene anlægget, høre musik og lade telefoner op, hvis jeg er gået i seng. Der skal jo helst være musik, ellers bliver det hurtigt kedeligt," siger David Hyatt, der ud over sit it-supportjob også er dj i fritiden.

Tager en dags tid at bygge

Selve musikanlægget og smartphone-opladeren har han bygget modulært op.

Øverst er der en boomboks bestående af et håndtag, som samtidig fungerer som radioantenne, samt indsat panelet til en bilradio og to højtalere.

Boomboksen er så forbundet med selve batterikassen via et 12 volt stik, der normalt bruges til cigarettænder eller GPS i bilen, og hele herligheden står på højtalere, der efter David Hyatts udsagn kan spille så højt, at det hjemmebyggede anlæg er i stand til at battle mod nabo-lejrene på lydstyrken.

"Vi lader telefonerne op om dagen og tænder for det store anlæg om natten. Men anlægget kunne i realiteten også bruges til at pumpe luftmadrasser op og andre småting," siger han om sit Georg Gearløs-anlæg, som bruger dobbelt så meget strøm, når der er skruet helt op for bassen.

Så meget koster et selvbygger-anlæg

David Hyatt vurderer, at det vil tage en dags tid eller to og koste omkring små 3.000 kroner at bygge fra nyt, hvis man altså ikke har nogen af delene i forvejen.

"Jeg har altid bygget den slags ting, og med tiden er det bare blevet vildere og vildere," siger David Hyatt, som sidste år havde en ombygget kondicykel med ind på området, så han og vennerne selv kunne trampe mere liv i batterierne.

Lidt latterligt bekvemt

Selv om 3G-forbindelsen på festivalens første weekend ifølge David Hyatt er overraskende god, overvejer han at købe en af festivalens WiFi-forbindelser til 35 kroner.

Den slags muligheder er opstået efter et stigende behov fra publikums side for at være på nettet under festivalen, hvilket har fået 40 netværksfolk ud af it-afdelingen på 170 frivillige til at rulle otte kilometer fiber- og 30 kilometer netværkskabel ud på og under festivalområdet.

Da David Hyatts lejr ligger ved siden af Citycenter East med Wi-Fi-hotspot, vil det betyde, at han kan sidde i lejren med hurtigt og stabilt internet på pc eller mobil, der begge kan blive opladet via det hjemmebyggede anlæg.

"Vi kan dog stadig streame Youtube-videoer over 3G på anlægget, så vi har det faktisk så bekvemt, at det er lidt latterligt," lyder det fra David Hyatt.

En transportabel vindmølle i baghaven

Andre steder på festivalen har folk sat store solcelleanlæg op eller ligefrem sat en vindmølle op i deres lejre, der på en god blæsevejrsdag, som festivalgæsterne blev mødt af i den første weekend, kan producere omkring 400 watt i timen.

David Hyatt har droppet ideen om en vindmølle, da det kræver en del arbejde at få den sikret og gravet pløkker til møllens barduner langt ned i jorden, så festivalen kan sikkerhedsgodkende vindmøllen, der desuden snildt løber op i udgifter på over 15.000 kroner.

I stedet håber han på, at der kommer rum i budgettet til at købe et solcelleanlæg, der kan producere op mod 300 watt til sin lejrs strømhungrende indbyggere, og som koster omkring 2.500 kroner med lade-regulator.

Hvis du selv skal af sted på festival, er der desuden mulighed for at oplade mobilens batteri i en bod til 10 kroner, cykle batteriet fyldt igen eller leje en batteridrevet mobiloplader til omkring 150 kroner plus 200 kroner i depositum i Volt-boderne, der blandt andet ligger i festivalens to bycentre i East- og West-området.

Der er også mulighed for at genopladning af mobilen hos teleselskabets 3's 3Reload-stand, som du kan finde i Apollo-området lige syd for Pavilion-scenen.

Fremtidens betalingsløsning

David Hyatt ser som teknologiinteresseret meget gerne, at festivalen indfører flere teknologi-tiltag, der gør det mere bekvemt at være festivalgæst.

Her er fremtidens betalingsløsning på festivaler

Eksempelvis vil han gerne have, at køerne til madboder bliver væsentligt forkortede, så der er mere tid til musik og hygge end at glane i en kø. Og der er da måske også håb forude.

For omkring 35.000 såkaldte backstage-folk bestående af frivillige medarbejdere, mediefolk, kunstnere og virksomheder bliver i år introduceret til et armbånd med en lille "død" NFC-chip (Near Field Communication), der skal bruges som eneste gyldige betalingsmiddel i boderne i backstage-området.

Giver smart betaling ny kø?

En betaling med NFC-chip tager under et sekund at eksekvere og vil dermed være en stor hjælp til at afkorte køer, som det eksempelvis kendes fra festivaler i Østeuropa.

NFC-chippen i armbåndet er uden batterier og virker ved, at armbåndet føres hen, så det maksimalt er to centimeter fra en NFC-læser, hvorefter der bliver etableret et magnetfelt, der producerer nok strøm til at overføre informationer - i dette tilfælde pengeinformationer - til NFC-læseren.

Læserne er opstillet ved alle kasseapparater i backstage-området i stil med Dankort-terminaler, og for at betalingerne overhovedet kommer til at virke, skal chippen aktiveres og tankes op med penge.

Der har været lidt børnesygdomme med NFC-armbåndet, da det i første omgang viste sig, at antennerne var for korte på de bestilte armbånd, men det forlyder, at alt skulle køre planmæssigt, når festivalens musikprogram for alvor går i gang på torsdag. 

David Hyatt mener, at den slags løsninger kan være supersmarte, hvis de altså også bliver implementeret supersmart.

"Festivalgæsterne har jo ikke vundet meget, hvis man alligevel skal stå i kø til optankning af penge til NFC-armbåndet," vurderer han.

På årets festival er der mulighed for at tanke op hjemmefra, og hvordan det helt præcis kommer til at virke i praksis, får han måske svar på næste år, når løsningen muligvis skal udbredes til hele festivalområdet.

"Det kunne måske kombineres med bankernes mobilbetalingsløsninger, så vi fik flere muligheder for at betale," fortsætter David Hyatt.

Byg dine højtalere på festivalen

Hvis du ligesom David Hyatt går rundt med en indre teknologi-ildsjæl i maven og drømmer om at komme i gang med at bygge dit eget solcelle-anlæg, guitarforstærker eller bare en smartphone-oplader, så er der hjælp at hente på årets festival.

Print dine reservedele på campingområdet

For i Camp East er der som led i den såkaldte Dream City med visionen om, at folk skal (gen)bruge teknologi til at bygge deres egne ting med, opstillet et hacklab ved navn Makerspace. 

I Makerspace-området er open source-tankegang, kreativitet og videndeling blandt nøgleordene, når festivalgæsterne skal flyttes fra at tænke som forbrugere til selv at blive producenter.

Kig, spørg og bliv inspireret

Flere organisationer er inviteret af festivalen til at hjælpe andre festivalgæster i Makerspace med at bygge unikke kreationer, der måske en dag kan sendes videre ud i verden og blive en reel forretningsidé - eller blot gøre festivalen og campinglivet mere bekvemt fremover.

Hvis du mangler nogle smådele til dine egne kreationer, så fortvivl ikke.

For i Makerspace er der RepRap-3D-printere, der kan skyde plastik-reservedele ud til værkstedsbrugerne fra 3D-printeren, der er udviklet til at bygge en tro kopi af sig selv.

David Hyatt fortæller, at det er en rigtig god idé at kigge rundt på andres kreationer, blive inspireret og spørge løs.

"Jeg fik luret nogle tricks til mit anlæg på Distortion (gadefestival i København, red.), og nu kan jeg også selv rulle ned ad gaden med mit anlæg," lyder det fra it-supporteren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere