For nylig blev det danske landshold hånet på de sociale medier. Hvorfor ved jeg ikke rigtigt - jeg så kun de første 27 sekunder!
Men handler sociale medier kun om holdninger, provokationer og promovering af ens profil i cyberspace? Hvad med eksempelvis kompetenceudvikling og faglige netværk?
Faktisk spiller internettet en stadig større rolle. Jeg har tidligere undersøgt, hvor vigtig adgang til online- viden og personer er for Java- og .NET-udviklere. I dag anvender man for eksempel Yammer til at holde sig ajour i forskellige faglige grupper og til at finde svar på faglige spørgsmål.
Og det er kun ét eksempel - der er mange muligheder for at dyrke sit faglige netværk på nettet. De fleste it-områder har guruer, og på Twitter, Facebook med videre kan man følge deres tanker og tage en direkte dialog med dem. Også blogs er særdeles velegnede til at diskutere fagspørgsmål - TechRepublic er et godt eksempel på dette.
Kommunikation med ny frekvens
Der er også LinkedIn-grupper (rundt regnet 2 millioner). Og så er der de mindre kendte som fx ResearchGate - og "mindre kendt" skal så tages med et gran salt, hvis det er rigtigt, at de har 2,9 millioner brugere! Hvis man ikke bare vil snakke, men også arbejde sammen med kompetente kolleger over nettet, er der desuden Microwork og InnoCentive.
Det er selvfølgelig en ny måde at dele kompetencer på og netværke, end man har været vant til fra fysiske netværk. Man kan melde sig ind og ud efter behov - og netværkene er derfor meget dynamiske. Samtidig kan man nå fagfæller på tværs af geografi og organisationer, hvilket giver helt nye muligheder.
Faktisk er de virtuelle netværk de fysiske netværk overlegne på den måde, at tid og geografi ofte er en barriere for at deltage i fysiske netværk. Og hvis man ser på de "gamle" måder at kommunikere på, hvad enten det er via telefon, morsekode eller brevduer, så er de alle besværlige på den ene eller anden måde.
Det har fået englænderen Lisa Reichelt til at indføre begrebet "ambient intimacy" om det, at man i dag med nettet kan holde kontakt med mennesker med en frekvens og intimitet, som man tidligere ikke har haft mulighed for.
Alligevel findes der skeptiske røster omkring de virtuelle netværk - og det går ofte ud på, at de underminerer de traditionelle netværk, folk ellers indgår i, og trækker dem væk fra fysisk kontakt med omverdenen.
"Folk sidder bag skærmen i stedet for at engagere sig i den fysiske verden" er et argument, man møder i mange sammenhæng, også i denne.
Heldigvis holder argumentet heller ikke her.
Blandt andet har Pew Internet undersøgt spørgsmålet med meget interessante konklusioner: Fysiske netværk og virtuelle netværk styrker generelt brugen af netværk - på tværs af form.
Per Andersen er direktør i Dansk IT.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.