Artikel top billede

Sådan bruger du effektivt dit netværk

Det formelle jobmarked er dødt. I dag skal du netværke og gå til kaffemøder, hvis du vil have det nye drømmejob. Men hvordan gør du egentlig det? Her er et par gode råd.

Særligt i it-branchen er du nødt til at gøre brug af dit netværk, hvis du vil lande i et nyt drømme it-job. 

Det er nemlig helt centralt, da jobjagten i dag er ændret fuldstændig.

"Det formelle jobmarked er så godt som forsvundet."

"Det formelle jobmarked er så godt som forsvundet. Alt er lagt ud på nettet og på de sociale medier, og it-job bliver i dag mest af alt besat på bagrund af netværk," siger Peter Straadt, der er partner i AS3.

AS3 har siden 1989, som en af de første spillere, rådgivet om forandringer i virksomheder.

Peter Straadt har i omkring 12 år været partner i AS3, og en del af det arbejde har blandt andet gået ud på at hjælpe folk videre, der er blevet afskediget. Her drejer samtalen sig altid meget hurtigt ind på netværk.

"Når jeg typisk skal rådgive en fritstillet medarbejder, er mit bedste råd, at man først lige stopper op og overvejer sin situation. Hvad vil man egentlig nu?" siger han.

"Dernæst kommer strategien, og her handler det mest af alt om at få arbejdshandskerne på og komme i gang med at færdiggøre sit jobmateriale og bruge sit netværk effektivt og professionelt."

Sådan gør du

Men hvis du troede, at du bare skulle ud og drikke en masse kaffe og spise basser, så tager du fejl - nutidens it-jobsøger bør gribe det an meget mere digitaliseret, særligt i it-verdenen.

"Dit digitale aftryk skal være på plads, opdateret og specificeret. Det er faktisk altafgørende, at der er helt styr på det, så du fremstår professionel og ligeledes dukker op i snævre søgninger på sociale medier som LinkedIn."

Læs også: Gode råd til LinkedIn: Scor drømmejobbet i juleferien

Dernæst skal du i gang med at sprede små ringe i vandet og få dit netværk til at arbejde for dig.

"Du har to valg. Du kan enten vente på at folk kontakter dig, eller også kan du selv gå offensivt og effektivt i gang. Jeg vil klart anbefale, at man vælger sidste løsning," siger han.

Den gode tilgang 

Når du har taget knoglen og tastet et nummer på en gammel kollega, chef eller kontakt, så er din indgangsvinkel meget central. Helt konkret bør du afholde dig fra at spørge direkte efter et job.

Læs også:

10 LinkedIn-tips: Sådan gafler du drømmejobbet

Her er seks supergode LinkedIn-tip

Sådan får du gavn af LinkedIn i din forretning

Den gode tilgang

"Når man ringer, er det vigtigt ikke at spørge efter et job med det samme. Det er langt mere brugbart at spørge ind til et godt råd og høre, om personen kender andre - gerne beslutningstagere, der kunne være interessante. Bed helt konkret om navne på to-tre nye relevante kontakter."

Det handler nemlig mest af alt om at indsamle information om branchen og finde frem til nye jobmuligheder hos den, man nu ringer til. Spørger du for direkte om et job hos kontakten, kan du sætte vedkommende i et svært dilemma, som ikke er hensigtsmæssigt, mener Peter Straadt:

"Man skal forsøge at ringe uden egentlige forventninger til et nyt job, men derimod have som mål at indsamle viden og information, blive klogere på det jobmarked man søger i og gerne så de frø, der er helt vitale for dine chancer for at lande et nyt job."

Jo flere, du får snakket med, jo flere frø får du sået, og på den måde fordobler du hele tiden dine chancer for hver person, du taler med, forklarer han. 

På den måde får du langsomt mere viden om markedet, og du skaber samtidig det effektive netværk, der begynder at sprede sig og arbejde for dig.

Netværk digitalt

Når det kommer til it-verdenen, er det som sagt også helt centralt at være meget til stedet i din digitale verden. 

Det er her, du skal stå stærkt.

"Der er mange fora, hjemmesider og grupper på internettet, hvor man kan hente meget hjælp og samtidig udvide sit netværk. Og når man er inden for it-branchen, så er det selvfølgelig her, man skal intensivere sin indsats." 

Endelig råder partneren fra AS3 også ledige it-folk til at se hele verden som deres arbejdsplads.

"It er et fællessprog, og hvis du vil være en global spiller, så er der en hel verden åben, hvor dit netværk kan begynde at udvikle sig ud i alle afkroge - hvorfor du får berøring med rigtig mange mennesker."

Læs også:

Få overblikket: Her er de ledige it-job

Sådan finder du it-talenterne på LinkedIn

Pimp din LinkedIn-profil og få et bedre job




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer