Vital dansk it-infrastruktur skal forblive på danske hænder, og regeringen bør have en plan for, hvordan den vil sikre Danmarks digitale hovedveje.
Nogenlunde sådan kan bekymringen hos it-interesseorganisationen Dansk IT opsummeres, efter at det er kommet frem, at TDC vil lade kinesiske Huawei drive sit mobilnet, og at kortudbyder- og NemID-leverandøren Nets er sat til salg.
"Danmark kan gøre sig sårbar, hvis vi overlader kontrollen af kritiske nationale infrastrukturer til udenlandske virksomheder. NemID og mobilnettet er så centrale for, at vores samfund fungerer, at vi ikke uden videre kan overlade dem til udenlandske virksomheder," lyder det i en pressemeddelelse fra en styregruppe hos Dansk IT.
"Det svarer til, hvis vi solgte vores broer, jernbanenet, elforsyningen, veje og havne til andre lande," fortsætter styregruppen.
Gruppen består af Per Tejs Knudsen, direktør i cBrain, Ejvind Jørgensen, direktør i Rambøll Management, og Peter Frans Pietras, administrerende direktør for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense kommune.
Åbner for it-spionerne
Styregruppen slår et slag for, at Danmark bevarer sin kontrol over infrastrukturen ved, at staten har fuld indsigt i og kontrol med vores digitale fundamenter som mobilnettet og NemID.
"Vi åbner op for alle mulige sikkerhedsrisici lige fra netspionage til, at vores digitale infrastrukturer bliver taget som gidsler i forbindelse med en politisk konflikt, hvis vi overlader kontrollen af infrastrukturen til udenlandske virksomheder," udtaler Peter Frans Pietras i pressemeddelelsen fra Dansk IT.
For at lukke for eventuelle fremtidige sikkerhedsudfordringer er det Dansk IT's agenda at råbe politikerne på Christiansborg op.
"Det er afgørende for samfundet, at regeringen får lavet en strategi for, hvordan vi håndterer vores nationale fundamenter, inden det her problem vokser os over hovedet," lyder det fra Ejvind Jørgensen.
Han peger på en model, hvor staten kontrollerer og i yderste konsekvens ejer den mest kritiske, digitale infrastruktur, mens der er fri konkurrence på alle services.
"Der er kun en ting, der er værre end et offentligt monopol - et privat monopol," skriver Dansk IT i sin pressemeddelelse.
Fem punkter til øget sikkerhed
It-interesseorganisationen fremhæver fem punkter - fem fundamenter - som den danske regering bør lægge sig klar på i sin nationale digitaliseringsstrategi, hvor det først og fremmest også skal defineres, hvad vital infrastruktur egentlig er for en størrelse.
Dansk IT's fem bud på grundlæggende politiske overvejelser er:
1) Digitale fundamenter: Hvilke digitale infrastrukturelementer skal staten eje?
2) Digitale services: Hvordan sikres de markedskræfter og den innovation, som driver udviklingen af services for borgere og erhvervsliv?
3) Lovgivning: Inden for hvilke områder er det nødvendigt at give lovgivningen et digitalt eftersyn?
4) Borgernes rettigheder: Hvordan sikrer man borgernes digitale rettigheder, herunder ikke mindst borgernes data?
5) Sårbarhed: Hvordan sikrer vi driften i d-land: i det digitale samfund?