Artikel top billede

Microsoft vinder kæmpeslag i zombie-krig

Et samarbejde mellem Microsoft, FBI og en række private selskaber har sat en stopper for næsten 1.500 botnet, der har svindlet for mere end to milliarder kroner.

Citadel er et byggesæt til malware, hvor it-kriminelle uden de store it-kundskaber kan leje eller oprette deres eget botnet.

Men nu har software-giganten Microsoft i samarbejde med FBI og en række sikkerhedsfirmaer sat en solid kæp i det hjul.

En succesfuld aktion mod Citadel har betydet lukning af 1.462 botnet, der hver især kan bestå af tusindvis af inficerede maskiner.

I dette tilfælde regner parterne med, at fem millioner maskiner er blevet inficererede.

Det er syvende gang, at Microsoft har slået til mod botnet-firmaer. Den mest kendte aktion var nok, da Zeus-nettet blev optrevlet og stoppet.

Zombie-krigen

De inficerede maskiner i et botnet, kaldet zombier, er afhængige af en eller flere centrale kommando-servere, der udsender instrukser.

Det kan være instruktioner om at udsende spam eller skadelig kode, der anvendes af kriminelle organisationer, som vil stjæle og videresælge informationer, eksempelvis bankdata eller andre personlige informationer.

Den mest effektive måde at stoppe et botnet på er ved at identificere og lukke de centrale servere, og det er netop, hvad Microsoft og Co har gjort.

Microsoft fortæller, at selskabet har regnet sig frem til, at Citadel-nettene har svindlet for cirka 2,5 milliarder kroner fra privatpersoner eller banker.

Efterforskningen fandt frem til flere amerikanske datacentre, hvor serverne var placerede. Herefter tog FBI over og ransagede datacentrene, der ikke selv var klar over, at stålet i deres centre blev misbrugt.

Det skriver Computerworlds norske søsterside.

På trods af lukningen af næsten 1.500 botnet er der stadig masser af tilbageværende botnets, men der er sat en tyk kæp i hjulet for en tid.

"Vi forventer ikke at stoppe for alle Citadel-baserede botnet i verden, men vi forventer, at denne aktion vil forstyrre Citadel betydeligt og biddrage til, at mange ofre slipper fri," skriver Microsofts chef for digital kriminalitet, Richard Domingues Boscovich, på sin blog.

Pres fra piratkopier af XP

Ifølge Reuters spredes Citadel-klienterne ofte via piratkopierede versioner af Windows XP, der har botnet-malwaren installeret på forhånd.

Reuters mener ligeledes at kunne spore folkene bag Citadel til Østeuropa, hvorfra de mange Zombier bliver styret.

Årsagen er blandt andet, at Citadel-programmet ikke angriber pc'er eller virksomheder i Ukraine og Rusland, sandsynligvis for ikke at løbe ind i problemer med de lokale myndigheder.

Citadel blev opdaget i 2012, og et botnet-byggesæt koster ifølge Microsoft omkring 10.000 kroner inklusiv support og adgang til et brugerforum.

Læs også:

Goddag: Må vi levere lidt malware-as-a-service?

Derfor er det så svært at fange malware-svindlere

Microsoft sender botnet-dræbende data ud i skyen




IT-JOB

SKECHERS Retail DK

Data Engineer - BI Specialist

Netcompany A/S

Software Developer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Azure Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere