Artikel top billede

Dom over ny Java-sikkerhed: Stadig fyldt med huller

Der er blevet lukket et trecifret antal sårbarheder i Java alene i år. Det har tvunget Oracle til at dreje på en stribe sikkerhedshåndtag. Sikkerheden er blevet bedre, men er langt fra god nok, lyder dommen. Se hvorfor.

Java har både været skydeskive for kritik og it-angreb på grund af sikkerheden - eller mangel på samme - i Oracle-programmet. 

En opstramning af sikkerheden i Java er tiltrængt, og det er Oracle godt klar over. Derfor strammes sikkerhedsskruen nu yderligere en omgang. 

Det er godt, men der er stadig mangler, vurderer flere sikkerhedseksperter.

Oracle justerer blandt andet på certifikatgodkendelsen, således at applets, der ikke er signeret, heller ikke kan åbnes. Desuden indføres en "whitelisting'-mulighed, hvor virksomheder skal godkende de ønskede programmer. 

"Disse ændringer skal, sammen med en stribe andre sikkerhedsstramninger, mindske sårbarheden i desktop-miljøet og tilføre yderligere sikkerhed i servermiljøet," skriver Nandini Ramani, der er underdirektør for Java-klienten hos Oracle, i et blog-indlæg.

Kritikken er dog ikke forsvundet af den grund.

"Ingen af de tiltag, som Oracle har sat i værk, er mirakler i forhold til sikkerheden," lyder vurderingen fra Paul Henry, amerikansk sikkerhedsekspert i firmaet Lumension. "Men det er helt sikkert skridt i den rigtige retning," siger han til Computerworlds internationale nyhedstjeneste.

Man behøver dog ikke bevæge sig uden for landets grænser for at møde en lignende kritik.

Lang fra usårlig

Er de nye sikkerhedstiltag nok til at gøre Java sikker?

"Det er nødvendigt at gøre noget ved sikkerheden i Java. Oracle har fået mange prygl, og det har været berettiget, for Java er det program, der giver flest sikkerhedsproblemer i øjeblikket," siger Peter Kruse, fra sikkerhedsfirmaet CSIS, og han fortsætter:
"Det har efterhånden været tilfældet i lang tid, og det kommer desværre næppe til at ændre sig synderligt efter de nye tiltag." 

Hen peger på, at der er fundet nye veje gennem Oracles kode.

"Der er allerede dukket nye sårbarheder op, som faktisk kan omgå de nye sikkerhedsmekanismer," fortæller sikkerhedsmanden.

"Sikkerheden er stadig ikke komplet, og ændringerne gør slet ikke Java usårlig."

Derfor er Java prygelknabe

Hvorfor er det lige præcis Java, der er udsat for en ustandselig jagt efter sårbarheder?

"Der er flere grunde til det," siger Peter Kruse.

"For det første er programmet meget udbredt på Windows-installationer. Alle der ønsker at installere virus på en Windows-maskine, går netop efter de udbredte produkter for at have den største mulighed for at trænge igennem systemerne."

Men Java hører ifølge sikkerhedseksperten også til i den lettere ende af skalaen.

"Vi kan konstatere, at antallet af kritiske sårbarheder i Java JE har været uanstændigt højt. Sidst men ikke mindst har Java også en tradition for at være besværlig at opdatere. Derfor er der mange forældede versioner på verdens harddiske, og de er skydeskiver for alle mulige former for angreb."

Læs også:

Sådan vil banker skaffe sig af med Java

Banker trætte af bøvl: Smider Java på porten

Oracle har travlt: Lukker hele 128 sikkerhedshuller




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere