"Det vi har nu er en ny normaltilstand. Det må vi tilpasse vores forretning efter," konstaterer den frivillige CBC-kædes formand Svend-Aage Kjær i forbindelse med, at CBC-kæden holder 20 års jubilæum.
For ham står det klart, at kæden - især de medlemmer, som har butikker rettet mod private - skal ud og se efter nye produkter.
"Vi skal lade være med at afvente ulykkerne, men ud og finde nye forretningsområder og tilpasse vores forretninger til den nye virkelighed," siger han og understreger samtidig, at den frivillige CBC-kæde har haft et rigtig godt år.
"Vi har haft fremgang på alle områder. Også fordi vi har fået nye medlemmer," siger Svend-Aage Kjær og erkender samtidig, at det ikke er alle medlemmer, der har nydt godt af fremgangen.
Set som helhed mener han dog, at CBC-konceptet har vist stor styrke og har haft afgørende betydning for, hvordan den danske it-kanal ser ud i dag.
"Hvis ikke vi havde haft denne indkøbsforening, havde halvdelen af medlemmerne ikke siddet her i dag," konstaterer han.
Han påpeger, at de gode samhandelsvilkår, som kæden har formået at opnå for de mange små CBC-medlemmer, har gjort, at de har kunnet stå imod over for presset fra større og langt mere kapitalstærke konkurrenter.
Svend-Aage Kjær lægger netop vægt på begrebet indkøbsforening. For selv om CBC-kædens medlemmer også kører en lang række fælles koncepter, er kæden i modsætning til mange andre kæde-koncepter ikke en alt for homogen størrelse.
Det er både rene computerbutikker og rene erhvervsforhandlere og en lang række kombinationer heraf, der udgør den brogede medlemsskare. De har med mange forskellige begrundelser søgt ly under CBC's paraply, som har sikret dem gode vilkår over for producenter og distributører.
Derfor har CBC-kæden heller aldrig været kandidat til at blive en kapital-kæde, som eksempelvis Matas og Inspiration er blevet det, hævder Svend-Aage Kjær.
"Vi er alle sammen selvstændige købmænd. Læg mærke til, hvor forskellige vi er. Vi har selvfølgelig talt om, hvorvidt vi kunne gøre, som de gjorde i Matas, men det har aldrig rigtig været aktuelt," siger han.
Til gengæld står CBC nu over for en anden udfordring.
"Vi skal finde nye forretningsområder, når nu der ikke bliver solgt så mange pc'er længere. Øvelsen er at finde de produkter, vi skal tjene penge på i fremtiden," slår han fast.