Fælles fodslag inden for udrulning af telemedicinske løsninger og udvikling af internetpsykiatri er blot to af flere konkrete strategiske målsætninger, som de danske sygehuse skal arbejde for at realisere frem mod 2016.
It'en på sygehusene er overordnet styret af Regionernes Sundheds-It (RSI), som har udsendt i alt 15 nye pejlemærker for, hvordan landets sygehuse fremover skal optimere driften og forbedre patient- og medarbejderoplevelserne.
Danske Regioners formand, Bent Hansen (S) eksemplificerer et stærkere samarbejde mellem sygehusene i brugen af røntgen-billeder:
"Hvis en person fra Nordjylland bliver indlagt på et hospital i Sjælland, får lægen i Sjælland mulighed for at hente de røntgenbilleder, der er taget i Nordjylland. Tidligere skulle billederne sendes med patienten, eller lægen måtte bestille nye dyre scanninger. Og dette er blot ét eksempel på vores fælles fremskridt", forklarer han i en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med lanceringen af de 15 pejlemærker.
Fælles platform for telemedicin
Især telemedicin fylder en del i samlingen af de 15 pejlemærker, da regionerne går sammen om en fællestelemedicinsk platform for KOL-patienter (patienter med rygerlunger) i hele landet.
Med etableringen af platformen senest i 2016 skal KOL-patienterne så hjemmefra indberette målinger om deres sygdomsforløb til hospitalet.
Dermed er tanken, at patienterne sparer turen til hospitalet og forblive hjemme i trygge rammer, mens hospitalerne sparer indlæggelsesomkostninger.
"Et andet større pejlemærke er den præhospitale patientjournal, som bliver taget i brug i regionernes vagtcentraler, i alle ambulancerne og på hospitalernes akutmodtagelser. Når en ambulance henter en patient, der er kommet til skade, kan ambulancepersonalet med det samme skrive de nødvendige oplysninger ind i journalen," forklarer Danske Regioner i sin pressemeddelelse.
Sådan kan du selv følge udviklingen
På den måde er personalet klar til at begynde behandlingen, så snart patienten ankommer til hospitalet, lyder det.
Kan hive i håndbremsen
Danske Regioners næstformand, Carl Holst (V), fortæller, at regionernes fælles indsats er til gavn for både borgere i hele landet og bunder i nødvendige økonomiske tiltag.
Han åbner også en kattelem for, at regionerne måske kan blive nødsaget til at hive i håndbremsen, hvis pejlemærkerne bliver for dyre at føre ud i livet.
"Det kan vise sig, at vi er nødsaget til at revurdere de ambitiøse tiltag, hvis de investeringsmæssige rammer bliver for stramme," udtaler han i regionernes pressemeddelelse.
Følg med i udviklingen
Tidligere har regionernes it-fællesskab RSI kort efter stiftelsen i 2010 udsendt 24 pejlemærker frem mod 2013 med blandt andet en fælles EPJ inden for regionerne, hvor befolkningen kan følge projekternes status på regionernes hjemmeside.
Den tilgang vil RSI også benytte på sin hjemmeside i forbindelse med lanceringen af de 15 nye pejlemærker rettet mod udgangen af 2016.
"Det er vigtigt for os, at både fremdrift og udfordringer omkring vores sundheds-it-projekter er synlige for offentligheden. Status og fremdrift offentliggøres på RSI's hjemmeside, og vi vil fremover øge gennemsigtigheden - ikke mindst ved at måle mere systematisk på om vores løsninger bliver brugt og fungerer som de skal, " lyder det fra RSI-formand, Jens Andersen, i pressemeddelelsen.
Ved at bringe mere åbenhed og måling ind på it-sundhedsudviklingen svarer RSI-formanden dermed også på den kritik, som rigsrevisionen for nyligt har rettet mod manglende målbare rettesnore i sygehusenes it-brug.
Du kan læse mere om de 15 nye it-sundheds-pejlemærker på regionernes hjemmeside.