Artikel top billede

Derfor bliver 5G et totalt anderledes mobilnetværk

Vi ser nu konturerne af fremtidens mobilnetværk, 5G, der vil kunne levere uhørt høje hastigheder. Men hastigheden er slet ikke det mest interessante ved 5G, lyder det fra dansk teleforsker.

5G ligger endnu nogle år ude i fremtiden, når vi taler en kommerciel lancering, men allerede nu er teleindustrien godt i gang med at udvikle teknologierne, der skal udgøre næste generations mobilnetværk.

Senest har Samsung kørt en test med kerneteknologien til 5G-netværk, som på sigt vil kunne gøre det muligt at downloade en hel film på mindre end et sekund.

De teoretiske hastigheder med 5G lyder på mere end 10 Gbit/s, hvor LTE-specifikationen lyder på 300 Mbit/s ned og 75 Mbit/s op.

Men selvom 5G-hastighederne lyder imponerende, er det slet ikke der, de helt store nyheder ligger gemt, mener professor Knud Erik Skouby fra Center for Communication, Media and Information Technologies på Aalborg Universitet.

"Der er forskellige ting, der driver udviklingen frem mod 5G. Den banale hastighed, hvor vi får større kapacitet, er måske i virkeligheden det mindst betydningsfulde."

"Når vi får etableret LTE og LTE Advanced, så er vi der, hvor de ting, man i hvert fald kan forestille sig i dag, klart kan klares med de hastigheder."

Knud Erik Skouby peger på, at Internet of Things - hvor trådløse forbindelser og sensorer bliver standard i stort set alle maskiner og komponenter - skaber helt ny krav til mobilnetværket.

Mere intelligent brug af frekvenser

Samtidig er der et stigende behov for intelligens i netværkene.

"Hele udviklingen mod Internet of Things, hvor alt er forbundet - vores tøj, vores vaskemaskiner, kaffemaskiner, biler, huse - skal der bruges frekvenser og intelligens til at kunne håndtere," forklarer professoren.

"Ligesom Moores Lov er der også en lov, der siger, at brugen af frekvenser fordobles hver 30. måned. Det er svært at håndtere for de frekvensområder, der er ledige til det i dag."

Derfor tales der også en del om at anvende de meget høje frekvensområder til 5G.

"Det er lidt af en udfordring, men det er en af løsningerne. En anden løsning, der også skal i spil, er, at man finder en mere intelligent måde at bruge frekvenserne på," lyder det fra Knud Erik Skouby.

"Det vil sige, at man får kognitive devices, som kan se, hvor der er en ledig frekvens, sådan at man ikke bliver nødt til at lade frekvenserne ligge ledige til det øjeblik, hvor der tilfældigvis er en, der ringer op. I stedet kan man bruge de frekvenser, der ikke bliver brugt, til noget andet."

Sådan bliver 5G et intelligent netværk

5G-netværk vil være kendetegnet ved en langt højere grad af intelligens og et mere gennemtænkt samspil mellem netværk, enheder og tjenester.

Knud Erik Skouby kommer med en række eksempler:

"Man kan forestille sig, at man lægger noget intelligens ind, så der er nogen, der har forret frem for andre - offentlig sikkerhed for eksempel. Man kan også forestille sig, at man betaler for at have forret."

"Man kan også forestille sig, at der der kommer en højere intelligens omkring tjenesterne, så man med en kombination af tjenester og devices kun får den båndbredde, man har brug for."

"Hvis du skal sende en SMS, er der ikke nogen grund til, at du får en kanal, der kan give dig 200 Mbit/s, hvis du kun har brug for 150 Kbit/s," forklarer Knud Erik Skouby.

"Man skal finde en måde at lave samarbejder mellem devices på, så man bruger dem til at forstærke hinanden, så du ikke kun er afhængig af basisstationer," lyder endnu et eksempel på, hvordan 5G vil være anderledes end de nuværende mobilnetværk.

"Der er en lang række nye ting i administrationen og håndteringen af nettet, som er mindst ligeså vigtige for 5G, som bare at få højere kapacitet."

Hvad kan man sælge 5G på?

Teleselskaberne har med både 3G og LTE/4G i høj forsøgt at sælge abonnementerne på de stadig højere hastigheder, men når 5G på et tidspunkt er klar til en kommerciel lancering, vil telebranchen formentlig skulle have nogle andre salgsslogans at byde ind med.

"Indtil vi nu får 4G ud, vil man stadig sige, at vi skal have højere hastigheder, men når vi kommer ud over det, tror jeg, at vi vil begynde at se markedsføring af kvalitet - det med at du kan få håndteret dine ting fuldstændig seamless, så du ikke mærker, om du er på det ene eller det andet."

Samtidig kan hele 5G-visionen kun realiseres, hvis teleindustrien er i stand til at samarbejde om alt fra netværk til enheder til tjenester.

"Meget af det her kræver en standardisering af nogle snitflader og en standardisering af gennemførsler og så videre," forklarer Knud Erik Skouby. 

"Det er ikke noget, der kommer med et snuptag, for der vil være forskellige folk, der vil prøve at tage ledelsen af det her, og der vil være forskellige interesser. Det kræver en lang række institutionelle og markedsmæssige tilpasninger."

Knud Erik Skouby tilføjer, at 5G kræver, at der i højere grad end hidtil fokuseres på en standardisering inden for både hardware og software.

"Hvor vi hidtil i høj grad har koncentreret os om tilpasning på hardwaresiden og interoperabilitet der og har ladet softwaresiden været op til Android og Apple, så kræver det en langt større standardisering, hvis det her skal fungere."

"Det tror jeg også kommer, men det kommer ikke af sig selv - og det bliver ikke i morgen."

Kan Danmark spille en rolle med 5G?

Et kig i historiebøgerne viser, at der typisk går omkring et årti, mellem de forskellige generationer af mobilnetværk skydes i gang.

Vi startede ud med det analoge NMT (Nordisk Mobil Telefon) i starten af 1980'erne, mens det digitale GSM kom til i starten af 90'erne.

Efter årtusindskiftet blev det til UMTS, og i dag er det LTE, der er køres på med. Året 2020 er ofte fremhævet som 5G-året, og det er da heller ikke helt skævt, hvis man spørger Knud Erik Skouby fra Aalborg Universitet.

"Det er en udvikling, der er i gang, og jeg vil sige, at vi står på kanten af den anden mobile revolution, som vil udfolde sig frem mod år 2020, hvor vi vil være nået ganske langt i retning af det."

EU vil skabe 5G-jobs

At der er en vis tro på, at det giver mening at investere i 5G, vidner en EU-bevilling til forskning om.

I februar gav unionen således omkring 300 millioner kroner til 5G-forskning med det formål, at teknologien skal kunne være klar i 2020.

"Jeg vil have, at den europæiske industri skal være pioner inden for 5G, at det skal være baseret på europæisk forskning og skabe jobs i Europa - og vi vil bakke vores budskab op med penge," udtale Europa-Kommissionens næstformand, Neelie Kroes.

Knud Erik Skouby mener, at Danmark har gode muligheder for at komme til at spille en væsentlig rolle i udviklingen af 5G:

"Jeg tror, at vi har en rolle i udviklingen, hvis vi holder os til. Inden for hardware er vi et for lille sprogområde, men med tjenester har vi foreløbig en fordel i, at vi har en forholdsvis avanceret brug - ikke mindst trukket igennem af den offentlige sektor."

"På hele sundhedsområdet er vi rimeligt avancerede i Danmark. Det vil vi have en mulighed for at vise frem og vise, at vi er i spidsen."

"Det er ikke en niche, vi kan beholde for os selv, men vi kan være nogle af de første og også være med til at påpege, hvor standardiseringen er nødvendig og få lavet nogle del-ting, der viser, hvordan det kan køre," lyder det fra Knud Erik Skouby.

Læs også:

4G snart forældet - nu kommer det ultrahurtige 5G

Internet of Things: Derfor vil alt ændre sig nu

Disse 10 teknologier kan ændre alt for dig




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering