Tre børsnoterede, danske softwareselskaber siger nej tak til at tage patent på deres opfindelser, selv om et EU-direktiv vil gøre det enklere at tage patent på software.
Ifølge Plus-portalen fra Københavns Fondsbørs vil hverken Simcorp, Maconomy eller Danware tage patent på software. Hovedårsagen er, at det er for dyrt og besværligt.
For eksempel fortæller Peter Theill, der er udviklingsdirektør i Simcorp, at selskabet en enkelt gang har indsendt patentansøgning, men droppede den igen. Softwarevirksomheden regnede sig frem til, at det ville koste mindst 700.000 kroner at udtage patenter.
Dertil kom, at Simcorp skulle sætte ressourcer af til at håndhæve rettighederne og overvåge, om konkurrenterne overtrådte patentet.
- Patentering ville med andre ord dræne virksomhedens økonomiske, ledelses- og medarbejderressourcer og fjerne fokus fra kerneforretningen, som er at udvikle og sælge software, forklarer Peter Theill til Plus-portalen.
Den administrerende direktør for Maconomy, Bent Larsen, ligger helt på linie.
- Patenter fører let til, at man skaber en hær af advokater, der tjener en masse penge. Vores priser ville ikke være konkurrencedygtige, hvis vi skulle indregne dyre advokatregninger og udgifter til vedligeholdelse af patenter, siger Bent Larsen til fondsbørsens portal.
Det får Kristian Beyer fra Patent- og Varemærkestyrelsens til at råbe vagt i gevær. Han kalder virksomhedernes holdning for både "uklog og typisk dansk" og påpeger, at danske it-virksomheders konkurrenter i udlandet benytter patentering langt mere aktivt.
Kristian Beyer forklarer til Plus-portalen, at ganske vist er de danske it-virksomheders produkter beskyttet af ophavsretsloven, så de ikke må kopieres direkte. Men selve ideen bag produktet er ikke beskyttet, med mindre virksomheden udtager et patent.
Samtidig bør de danske virksomheder under alle omstændigheder undersøge, om en udenlandsk virksomhed har taget patent på ideen bag det produkt, som virksomheden er ved at udvikle, påpeger patent-juristen.
- Det kan simpelthen ikke nytte, at danske it-virksomheder ikke tænker på resten af verden. Engelske, tyske og franske firmaer er gode til at tage patenter. Det bør danske virksomheder også være, siger Kristian Beyer til Plus-portalen.