Danske mobilselskaber dropper forskning

De danske mobilselskaber støtter ikke længere forskningen i mobilkommunikation på landets universiteter. De har i stedet fokus på blot at overleve, men de risikerer at stå uden nye projekter, når de nuværende mobilteknologier forældes.

Ét projekt på Danmarks Tekniske Universitet støttet af TDC og ét projekt på Aalborg Universitet med penge fra Sonofon. Det er alt, hvad de danske mobilselskaber bidrager til mobilforskningen herhjemme med, skriver Ingeniøren.

Ifølge professor Knud Erik Skouby, der leder Center for Tele-Information ved DTU, har mobilselskaberne skåret drastisk ned på deres støtte til forskningsprojekter. Det kan true deres forretning på længere sigt.

- Uden nye projekter i pipelinen har man ikke noget klar, når de gamle produkter uvægerligt fases ude, konstaterer direktør Ib Tolstrup, Telekommunikationsindustrien, i Ingeniøren.

Knud Erik Skouby vurderer, at det gør ondt værre, at TDC ikke længere selv bedriver forskning. Derfor bliver de nye teknologier nu udviklet i Korea og Japan, mens de største udviklingsbudgetter i branchen indehaves af Ericsson og netværksproducenterne, blandt andet amerikanske Cisco.

- En ganske solid pengestrøm fra teleoperatørerne til langsigtet forskning er blevet meget mindre, og hullet er ikke blevet fyldt af andre, siger Knud Erik Skouby til Ingeniøren.

Han kunne godt have tænkt sig at forske mere i 3G, både i standarderne, sikkerhed og tjenester. Men det har DTU måttet fravælge på grund af mobilselskabernes manglende støtte.

Professor Ramjee Prasad, der leder det nyåbnede Center for Teleinfrastruktur ved Aalborg Universitet, oplyser, at universitetet tidligere fik dobbelt så mange forskningsmidler fra mobilselskaberne som i dag.

- Det er meget vigtigt for os, at også operatørerne deltager i forskningen, hvis vi skal fortsætte på et højt niveau, siger centerlederen til Ingeniøren. Han vil derfor forsøge at motivere mobilselskaberne til at finde støttekronerne frem igen.

Men det kan blive svært, for mobilselskaberne første og vigtigste prioritet er at overleve i en tid med priskrig og fyringsrunder.

- Som økonomien er nu, må vi skære alt ikke-essentielt fra og holde os væk fra det ukendte og ikke-beskrevne, som koncerndirektør Morten Christiansen, Orange, udtrykker det i ingeniørernes fagblad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel