Danske mobilselskaber dropper forskning

De danske mobilselskaber støtter ikke længere forskningen i mobilkommunikation på landets universiteter. De har i stedet fokus på blot at overleve, men de risikerer at stå uden nye projekter, når de nuværende mobilteknologier forældes.

Ét projekt på Danmarks Tekniske Universitet støttet af TDC og ét projekt på Aalborg Universitet med penge fra Sonofon. Det er alt, hvad de danske mobilselskaber bidrager til mobilforskningen herhjemme med, skriver Ingeniøren.

Ifølge professor Knud Erik Skouby, der leder Center for Tele-Information ved DTU, har mobilselskaberne skåret drastisk ned på deres støtte til forskningsprojekter. Det kan true deres forretning på længere sigt.

- Uden nye projekter i pipelinen har man ikke noget klar, når de gamle produkter uvægerligt fases ude, konstaterer direktør Ib Tolstrup, Telekommunikationsindustrien, i Ingeniøren.

Knud Erik Skouby vurderer, at det gør ondt værre, at TDC ikke længere selv bedriver forskning. Derfor bliver de nye teknologier nu udviklet i Korea og Japan, mens de største udviklingsbudgetter i branchen indehaves af Ericsson og netværksproducenterne, blandt andet amerikanske Cisco.

- En ganske solid pengestrøm fra teleoperatørerne til langsigtet forskning er blevet meget mindre, og hullet er ikke blevet fyldt af andre, siger Knud Erik Skouby til Ingeniøren.

Han kunne godt have tænkt sig at forske mere i 3G, både i standarderne, sikkerhed og tjenester. Men det har DTU måttet fravælge på grund af mobilselskabernes manglende støtte.

Professor Ramjee Prasad, der leder det nyåbnede Center for Teleinfrastruktur ved Aalborg Universitet, oplyser, at universitetet tidligere fik dobbelt så mange forskningsmidler fra mobilselskaberne som i dag.

- Det er meget vigtigt for os, at også operatørerne deltager i forskningen, hvis vi skal fortsætte på et højt niveau, siger centerlederen til Ingeniøren. Han vil derfor forsøge at motivere mobilselskaberne til at finde støttekronerne frem igen.

Men det kan blive svært, for mobilselskaberne første og vigtigste prioritet er at overleve i en tid med priskrig og fyringsrunder.

- Som økonomien er nu, må vi skære alt ikke-essentielt fra og holde os væk fra det ukendte og ikke-beskrevne, som koncerndirektør Morten Christiansen, Orange, udtrykker det i ingeniørernes fagblad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere