Artikel top billede

Kender du alle de skøre navne for Ubuntu Linux?

Har du hørt om Warty Warthog eller Hoary Hedgehog? Se de sjove kodenavne for Ubuntu Linux.

Sydafrikanske Ubuntu er kendt for at have de skøreste kodenavne i softwarebranchen. De fleste kodenavne for soft- og hardwareprojekter er forholdsvis kedelige. Man behøver blot tænkte på Microsofts Blue for det kommende Windows 8.1 eller Intels Haswell for sin næste chip-generation. Men Ubuntu har gjort kodenavnet til en kunst.

Det startede helt tilbage i oktober 2004 med Ubuntu Linux 4.10, der også er kendt som Warty Warthog. I april 2005 kom så Hoary Hedgehog (version 5.04) og den blev efterfulgt af Breezy Badger (5.10), Dapper Drake (6.06) og Edge Eft (6.10).

Kodenavnet har altid samme form; en kombination af et tillægsord og et dyrenavn med samme forbogsstav. Normalt bruger man tillægsordet, når man skal henvise til den pågældende version, som f.eks. "breezy" eller "dapper".

Ubuntu-stifter Mark Shuttleworth fortæller, at ideen til de sjove kodenavne opstod på en færge i Australien. Der var ikke meget tid til at få den første version af Ubuntu Linux færdig. "Så må vi hellere kalde den for vores warty whartog version", lød kommentaren og navnet bed sig fast.

Den første mailing-liste for Ubuntu-holdet hed også Warthog og planen var at køre med forskellige "hog" navne. Den tredje version skulle hedde "Grumpy Groundhog", men det lød ikke helt rigtigt.

Så kom der navne som Feisty Fawn (7.04), Gutsy Gibbon (7.10), Hardy Heron (8.04) og Intrepid Ibex (8.10).

Nogle af navne har en symbolsk forbindelse til det, som Ubuntu forsøger at signalere med den pågældende version. Der er blandt andet Karmic Koala, Lucid Lynx og Maverick Meerkat.

Historien bag de mange sjove navne kan læses på denne side hos Ubuntu Linux, hvor du også finder den komplette liste med alle kodenavne. Brugerne inviteres til at komme med deres egne forslag til nye navne.

Mulighederne synes uendelige. Hvad med Gregarious Gnu, Antsy Aardvark eller Phlegmatic Pheasant?

Det officielle navn for hver ny version er Ubuntu x.xx, hvor det første x repræsenterer årstallet minus 2000 og de sidste to tal er måneden. Ubuntu 4.10 kom således i oktober (tiende måned) 2004.  

De sidste fire versioner af Ubuntu Linux er Precise Pangolin (12.04), Quantal Quetzal (12.10), Raring Ringtal (13.04) og den kommende Saucy Salamander (13.10).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere