Er du glad eller ked af det? Forskere hos det britiske Cambridge University har udviklet en Android-app, EmotionSense, der holder øje med, hvordan dit humør svinger i løbet af dagen. Den samler data fra en lang række forskellige sensorer i telefonen og beder samtidig brugeren om at plotte sit humør ind i en matrix, hvor målepunkterne er positiv/negativ og vågen/søvnig.
EmotionSense registrerer blandt andet, hvor du befinder dig og hvordan du bevæger dig rundt, hvor meget støj der er i dine omgivelser og hvem du kommunikerer med.
Disse data bliver så kørt sammen med brugerens egne oplysninger om humøret. Det skal hjælpe forskere med at finde frem til, hvilke situationer der er mest stressende eller påvirker humøret i negativ eller positiv retning.
"Smartphones samler konstant data, som kan gøre dem til et værdifuldt medicinsk og psykologisk værktøj. Enhver smartphone er nu udstyret med talrige sensorer,- som kan fortælle om forskellige aspekter af dit liv, som f.eks. hvor aktiv du er, eller hvor social du har været i de sidste 24 timer. I det lange løb håber vi, at disse data kan bruges til terapeutiske formål," siger forskeren Neal Lathia.
Den nye app er en del af et større forskningsprojekt, der skal vise, hvordan smartphones kan bruges til at forbedre sundhed og velvære.
"De fleste folk, som går i terapi, har kun en aftale hver anden uge. Men mange har deres smartphone på sig hele tiden. Den kan skabe en konstant forbindelse til denne person," siger Cecilia Mascolo fra Cambridge Computer Lab.
Det samme forskerhold har tidligere brugt telefonens mikrofon til at analysere brugerens humør. Nu vil man bruge alle de forskellige sensorer og funktioner i en moderne smartphone - lige fra GPS til accelerometer - til at samle psykologiske data.
For brugeren er det en "opdagelsesrejse", der skal hjælpe dem med at finde ud af, hvad der påvirker deres humør og hvordan de kan undgå stress.
De indsamlede data er også tilgængelige for andre forskere på open source-basis.