Artikel top billede

Derfor kræver statslig it-udlicitering vigtige overvejelser

Hvis Statens It fyres, og politikerne ønsker udlicitering, skal man huske på en stribe ting, forklarer analytiker.

Læs også:

Venstre: Måske skal vi udlicitere Statens It

Kritik: Derfor bør Statens It få nye ejere

Flere aktører har været fremme med forslag om, at opgaver, der i dag løses hos Statens It, i højere grad skal løses af private leverandører, fordi det kunne blive både bedre og billigere.

Det sker blandt andet efter, at det er kommet frem, at en stribe kunder hos Statens It rent faktisk ikke har været tilfredse med de ydelser, der er blevet leveret.

IDC-anaytiker Jan Horsager vil ikke gøre sig til dommer over hvorvidt og i givet fald hvilke opgaver, der måtte sendes i udbud og blive udliticiteret - udover de opgaver som it-enheden i forvejen får hjælp til.

"Det er en politisk afgørelse," siger Jan Horsager.

Imidlertid er han ikke i tvivl om, at markedet er klar til at løse statslige opgaver inden for it-services. Ja, faktisk er tiden måske netop til det, da konkurrencen er benhård.

En lang række overvejelser

Men inden det sker, så skal man gøre sig en stribe overvejelser.

For det første skal der være fuldstændigt overblik over, hvad man konkret ønsker at outsource, forklarer Jan Horsager.

I den forbindelse kan det i øvrigt nævnes, at Statens It rent faktisk fra årsskiftet er begyndt at afregne forbrug med hver enkelt kunde og ministerium.

Jan Horsager peger på, at en tendens i markedet omkring outsourcing desuden er en partnerstrategi-tilgang, hvor man nøje overvejer hvilke områder, der kan deles op og så eventuelt vælge flere leverandører.

Én leverandør til hvert område.

Her skal kunden igen have fuldstændig styr på sine processer for at kunne afklare opgaverne.

Et komplekst område

Med en eventuel flerleverandør-strategi er det desuden ikke selvskrevet, at det absolut skal være de typisk store leverandører som KMD, IBM, NNIT, CSC og TATA, der måtte vinde ordrer.

"Det afhænger helt af, hvordan man måtte vælge at skære opgaverne," forklarer Jan Horsager.

Samtidig påpeger han, at det er et komplekst område, og at der omkring statslige opgaver også kan ligge problemstillinger vedrørende fortrolighed, der skal tages højde for.

Imidlertid vil de også kunne blive grebet fornuftigt an, såfremt man politisk vælger at gå videre af en udliciticeringsvej.

Jan Horsager peger slutteligt på, at også innovationsdelen på it-outsourcingområdet i dag er fuldt integreret flere steder.

Ergo er man langt ude over, at det kun er it-drift, der i dag lægges ud til private leverandører.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere