Artikel top billede

Test: Samsung Galaxy S4 er et hit - trods gøglertricks

Kan Samsung beholde førertrøjen i det store Android-race? Galaxy S4 er smækfyldt med innovative funktioner, men også med en del gøgl. Er det for meget? Få vores dom over Samsungs nye topmodel.

Anmeldelse: Samsung Galaxy S4 er født ind i en succesfuld familie.

Som nyeste Galaxy-medlem skal den tage over efter den uhyggeligt populære S3'er, som har gjort Samsung til konge i Androidland.

Med i dåbsgave har Galaxy S4 fået et utal af funktioner, da sydkoreanerne har været ekstremt forhippede på at skabe mindst én killer feature, som får netop denne telefon til at skille sig ud fra mængden og blive forbrugernes foretrukne.

Det vender jeg tilbage til om lidt.

Umiddelbart er det mest bemærkelsesværdige, at designet ikke har ændret sig synderligt fra sidste års topmodel. Hvis du ikke går vanvittig meget op i mobiler, kan det være svært at se forskel på Galaxy S3 og S4.

Man får let den tanke, at Samsung har 'lavet en Apple', der efter iPhone 4 lancerede iPhone 4S, som nærmest var tvillinger, når det gjaldt design.

Det er i hvert fald en smule skuffende, at Samsung Galaxy S4 ikke byder på en mere interessant indpakning til sin topmodel.

Især når der tænkes på, at HTC med One har en fræk aluminiumsmodel, og flere andre konkurrenter er beklædt med Gorilla Glass på front og bag.

Det får Samsungs plastikmodel til at virke, som om den ikke er med på moden.

Men det er egentligt forståeligt, at Samsung ikke har valgt at give sin populære Galaxy-serie et voldsomt redesign.

Der er solgt mere end 40 millioner eksemplarer af Galaxy S3, så hvorfor ændre på en succes?

Samsung dominerer desuden fuldkommen Android-platformen, da den sydkoreanske elektronikgigant ifølge IDC stod for cirka 30 procent af det samlede smartphone-marked i 2012.

Nærmeste Android-konkurrent var HTC med 4,6 procent.
Forspringet til konkurrenterne er derfor så stort, at Samsung sagtens kan smide et produkt på gaden, der ligner sidste års model.

Fra en gadget-entusiasts synspunkt er det dog ærgerligt, at Samsung ikke rykker mere på designfronten. Men mon ikke, at den næste topmodel fra den sydkoreanske producent får et mere eksklusivt udtryk?

Nem overgang fra Galaxy S3

Jeg har det seneste år brugt Samsung Galaxy S3 dagligt, og efter at have haft Samsung Galaxy S4 i lommen i en lille uges tid er det bemærkelsesværdigt, hvor let overgangen har været. 

Knapperne på telefonen er stort set placeret som på den tidligere model, og Samsungs fortolkning af Android, kaldet TouchWiz, ligner sig selv. Derfor er brugergrænsefladen nem at finde rundt i, hvis du allerede har en Samsung-mobil.

For Samsung-nybegyndere er det også forholdsvis simpelt at navigere rundt, selv om der er kommet flere funktioner og muligheder til i forhold til sidste års topmodel.

Telefonen er dog ikke en ren klon, da der er småting, som er ændret.

Skærmen er vokset fra 4,8 til 5 tommer, og opløsningen er nu fuld HD, altså 1.920 gange 1.080 pixel - ligesom vi har set på HTC One og Sony Xperia Z.

Det lyder måske vanvittigt højt, men ved daglig brug fungerer det ganske fint. Der er godt plads til ikoner på hjemmeskærmen, og det er en fornøjelse at bruge det store skærmareal med høj opløsning til videoklip og browsing.

Skærmen kan i øvrigt blive en smule varm, når den har været aktiveret i en længere periode.

Også på bagsiden kan telefonen blive godt lun - især i den øverste del under kameraet. Galaxy S4 er langt fra den eneste telefon, som bliver varm, når motoren har været i gang et stykke tid.

Det forekom dog ikke så tydeligt på Galaxy S3 som på den nye model.

Til gengæld har Galaxy S4 flere hestekræfter end forgængeren, og navigation samt opstart af apps går forrygende hurtigt. Det er en fornøjelse.

Må se sig slået af HTC på skærmen

Selve telefonen er ikke blevet større, selv om skærmen er vokset. Vægten er endda gået et par gram ned i forhold til Galaxy S3.

Men selv om telefonen holder den slanke linje, vil den formentlig blive afskrevet af hardcore pixelfanatikere, der heller vil have fingre i HTC One.

Det skyldes, at denne model har samme høje opløsning som Samsung Galaxy S4, men i stedet for en 5 tommer skærm, er de mange pixel mast sammen på 4,7 tommer.

Det giver en højere pixeltæthed (PPI). Kan forskellen ses?
Næh, de fleste vil næppe bemærke det.

Hvad der til gengæld kan bemærkes, er skærmens evne til at gengive farver korrekt. Allerede sidste år var HTC's model - One X - en smule bedre end Galaxy S3.

Det samme gør sig også gældende i år, hvor blandt andet farven hvid står væsentligt flottere på HTC One end på Galaxy S4, der leverer et smule mere mudret resultat.

Det er dog i småtingsafdelingen, og Samsungs skærm er da bestemt godkendt, selv om HTC's ser lidt bedre ud.

På papiret kan det i øvrigt virke voldsomt, at Galaxy S4 er udstyret med en fem tommer stor skærm, men telefonen kan faktisk håndteres med en enkelt hånd.

Det kræver dog en forholdsvis akrobatisk tommelfinger at nå helt ud i kanterne. De fem tommer er ligesom Xperia Z lige på grænsen til tohåndsbetjening.

Overraskende godt kamera

Kameraet var uden tvivl et af de svage punkter på den ældre Galaxy S3, men Samsung har virkelig taget sig sammen med den nye S4'er. 

Billedopløsningen er vokset fra 8 til 13 megapixel, selv om det ikke nødvendigvis siger noget om kvalitet. Det siger blot noget om størrelsen på billederne.

Men fotos er bare generelt væsentlig bedre med den nye telefon.

Kameraet klarer sig især bedre i situationer uden meget lys, hvor det kan tage brugbare billeder uden at bruge blitz.

Det er også en tendens, som vi har set hos HTC One og ikke mindst Nokia Lumia 920.

Samsung Galaxy S4 er ikke helt lige så god som de to konkurrenter i svagt lys, men kameradelen overrasker alligevel og leverer generelt rigtig fine billeder.

Faktisk slår den i visse situationer HTC One, der ellers storsatser på sin kameradel.

Flottere hud med foto-trick

Der er som altid med Samsung skruet godt op for farvemætningen, og billederne står ganske skarpt. Der kan lægges fotofiltre på ens fotos - inden de tages - og der er rigtig mange indstillingsmuligheder, hvis man bevæger sig væk fra autodelen.

En af de mere interessante og måske også lidt kontroversielle er 'Forskønnet ansigt'. Den giver ganske enkelt personer en pænere hud og fjerner de værste urenheder. Det er altså en slags automatisk Photoshop.

Som en nyskabelse har Samsung også funktionen Dual Shot. Den gør det muligt at udnytte både frontkameraet og bagsidekameraet samtidig.

Det betyder, at du, når du tager et billede af familien, kan få dig selv med i en ramme på det færdige foto.

Samsung Galaxy S4 er måske ikke den allerbedste kameramobil, som du kan få fingre i netop nu, men billeder og video er bestemt en topmodel værdig.

Og kameraet byder på en masse mere eller interessante muligheder for at tage billeder.

Gem billeder og video online

Ligesom med forgængeren er det muligt at fjerne plastikbagbeklædningen, og der er adgang til batteri, simkort og en port til Micro SD-kort. De 16 gigabyte lagerplads, der følger med telefonen, kan derfor udvides manuelt.

Samsung har også som HTC en aftale med Dropbox, og derfor følger et 50 gigabyte gratis onlinelager med telefonen i en toårig periode.

Det er muligt at sætte eksempelvis billeder og videoer til automatisk at synkronisere med Dropbox og tage backup, og det fungerer ganske enkelt suverænt.

En simpel, men elegant løsning, som man hurtigt bliver stærkt afhængig af.

Du kan selv bestemme, om billeder og videoer skal uploades til Dropbox med det samme, eller kun når mobilen er koblet på en Wi-Fi-forbindelse. Dermed sparer du naturligvis på din mobils dataabonnement.

Fornuftig innovation eller åndssvagt gøgl?

Da Samsung tilbage i marts præsenterede Galaxy S4 for verdenspressen ved en event i New York, blev der ikke brugt specielt meget tid på at snakke om specifikationer.

I stedet blev der talt om funktioner - og de mange, mange, mange muligheder, som telefonen byder på. 

Det bliver svært at komme rundt om dem alle, da de nærmest fylder en hel telefonbog, og som nævnt indledningsvis virker det, som om Samsung bare har fyret haglgeværet af og regnet med, at så ville den sydkoreanske mobil nok ramme plet med et eller andet.

Det kræver længere tid med mobilen, end jeg har haft denne gang, for at finde ud af, hvilke funktioner man egentlig adopterer og kommer til at bruge kontinuerligt i sin hverdag.

Men umiddelbart virker funktionen WatchON som en af de mest interessante.

Der er indbygget infrarød sender i toppen af telefonen, og derfor kan den bruges til at tænde fjernsynet i stuen og vælge kanaler.

Her hjælper WatchON med en elektronisk programguide, hvor du kan læse omtale af udsendelserne og eventuelt sætte alarm, så du ikke misser et program.

Desværre er WatchON ikke helt perfekt i øjeblikket, og der er plads til at forbedre tjenesten, så den virker bedre med danske programmer og udstyr som eksempelvis kabel-tv bokse.

Ideen med indbygget fjernbetjening fejler dog ikke noget, og det er med til at gøre mobilen til en endnu mere perfekt, digital schweizerkniv.

Helt urørlig i luften

To andre nyskabelser i Galaxy S4 er Air Gestures og Air View, eller som Samsung kalder det på dansk: 'Luft-bevægelse' og 'Luft-visning'.

Det gør det muligt at interagere med indholdet på telefonen uden at røre touchskærmen.

Derfor kan der bladres gennem stakken af billeder i galleriet ved at lade hånden glide forbi skærmen. Det fungerer egentlig ganske fint, men det er svært at se, hvor ofte man kommer til at stå i situationer, hvor det er særlig smart.

Et andet trick er at holde fingeren over skærmen i din oversigt med sms-beskeder. På den måde vil der dukke et lille tekstfelt op, der viser indholdet af en sms.

Det er også muligt at lade fingeren svæve over skærmen og få forstørret indhold, eksempelvis tekst på en hjemmeside.

Med en helt anden funktion kan en lille oversigt over antallet af mail, opkald, tid og batteristatus hentes frem, selv om mobilens skærm er slukket.

I stedet for at tage telefonen op og trykke på power-knappen kan hånden bare glide hen over skærmen.

Dermed vises oversigten i få sekunder. Det giver mest mening, hvis telefonen ligger på et bord. For hvis du allerede holder mobilen i hånden, er det meget nemmere at trykke på powerknappen og aktivere telefonen på den måde.

I øvrigt kræver det nogle gange, at der skal viftes lige lovlig meget med hånden foran skærmen, før funktionen aktiveres. Det virker en smule dumt at 'vinke' mere og mere febrilsk til sin mobil.

Mobilen holder øje med dig

Allerede med Galaxy S3 tilføjede Samsung en række funktioner, som gjorde mobilen i stand til at aflæse dit ansigt.

Det gjorde sig gældende med Smart Stay, som sørgede for, at skærmen gik på pause, mens du kiggede på den. 

Med Galaxy S4 udvider Samsung nu med nye funktioner som eksempelvis Smart Scroll. Det betyder, at du kan scrolle på en webside uden at røre skærmen. Ved at tippe hovedet lidt nedad eller opad scrolles der automatisk.

Det virker desværre kun i den traditionelle Android-browser og ikke i Google Chrome, som også følger med telefonen.

Det er også muligt at få telefonen til at stoppe en video, som du ser, hvis du drejer hovedet væk. Så går du ikke glip af noget, må pointen være.

Men det er næppe en funktion, som der er mange, der har sukket efter. 

Vægtvogteren i lommen

Mere interessant er S Health, som er en hel sundhedssektion i Galaxy S4, der måler ejermandens helbred.

Når funktionen er aktiveret, vil den måle, hvor mange skridt mobilens ejermand har bevæget sig i løbet af dagen. De vil blive bogført. Desuden er det muligt selv at tilføje forskellige former for træning fra løb til aerobics og ikke mindst indtastning af måltider.

På den baggrund vil S Health holde øje med det store kalorieregnskab og din vægt.

Det er muligt at købe ekstraudstyr, som snakker sammen med S Health, så mobilen endnu mere præcist kan måle dit helbred på forskellige måder.

Nå ja, og så fik jeg ikke lige nævnt, at mobilen også byder på Screen Mirroring, handskebetjening, stemmestyring (på engelsk) samt mulighed for at få layoutet og tilsendt en fysisk bog med dine mobilbilleder.  

De ovennævnte funktioner er blot lidt af det, som Samsung Galaxy S4 kan.

Det er uden tvivl den Android-topmodel, som har allermest at byde på - om man kan lide funktionerne eller ej.

For mig at se har Samsung Galaxy S4 dog ikke en killer feature, der er så fantastisk, at jeg ikke kan leve uden denne telefon - koste hvad det vil.

I testperioden er jeg ganske enkelt ikke faldet ned af kontorstolen i et krampeanfald af begejstring. Mindre kan naturligvis også gøre det.

Men det er alligevel bemærkelsesværdigt, at Samsung har gjort sig så stor anstrengelse for at fylde mobilen med funktioner, og jeg umiddelbart ikke kommer til at savne ret mange af dem, når testtelefonen sendes retur.

Den bedste mobil?

Alt i alt er Samsung Galaxy S4 en fornuftig videreudvikling af den suveræne Galaxy S3, som har været en kæmpe succes for den sydkoreanske elektronikgigant. 

På væsentlige områder er det sydkoreanske kraftværk forbedret med eksempelvis højere skærmopløsning, bedre kamera og rigtig mange nye funktioner.

Derfor er det svært ikke at anbefale Galaxy S4, selv om du næppe kommer til at udnytte alle de mange muligheder, som telefonen tilbyder.  

Det er kort sagt en glimrende mobil, selv om Samsung har givet sin designafdeling et sabbatår, og plastik-indpakningen virker lidt fesen for en topmodel anno 2013 til 5.000 kroner.  

Samtidig er det heller ikke alle de nye 'smarte' funktioner, mobilen er proppet med, som er lige geniale og brugbare.

Telefonen er dog stadig en af de bedste i feltet, men hvor sidste års model uden de helt store problemer distancerede konkurrenterne, er billedet noget mere uldent nu.

Især HTC One virker som et yderst fristende alternativ. 

Samsung Galaxy S4 ender på karakteren fem ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere