Det er ikke kun i Danmark, at logningsdebatten af teleoplysninger og statslig overvågning er et yderst følsomt emne.
I USA er lognings-diskussionen blevet aktuel igen efter terrorangrebet under Boston Maraton, der for nyligt kostede tre mennesker livet.
For mens det ligger klart, at gerningsmændene er to tjetjenske brødre, er den offentlige opmærksomhed nu rettet mod spørgsmålet om, hvor meget den ældste brors kone, der nu er enke, vidste om det forestående angreb.
Ifølge flere uofficielle regeringskilder forfølger politiet lige nu det spor ved at se på telefonopkald mellem terroristen og konen både før og efter angrebet for at afgøre, om hun vidste, hvad der skulle ske, eller måske endda selv aktivt deltog i planlægningen.
Det skriver The Guardian.
"Vi har metoder"
I den forbindelse blev en tidligere FBI-agent, Tim Clemente, inviteret med i et CNN-program, hvor han blev bedt om at svare på, om det på nogen måde er muligt at finde ud af, hvad der er blevet sagt i telefonen mellem de to parter.
"For det kan da ikke være muligt, vel?" spørger værten.
"Jo, det er muligt. Vi har uden tvivl metoder til at finde ud af, præcis hvad der er blevet sagt i samtalen. Det er ikke nødvendigvis noget, som FBI vil fortælle om i retten, men det kan hjælpe til at lede efterforskningen og/eller lede udspørgningen af hende," fortæller FBI-agenten for åben skærm.
Da værten spørger, om det virkelig kan passe, lyder svaret:
"Velkommen til Amerika. Al indholdet bliver logget, mens vi taler, uanset om vi ved det eller kan lide det eller ej."
Aftenen efter blev FBI-agenten igen kaldt i studiet, hvor han gentog ordene fra aftenen før og tilføjede udtrykkeligt, at al digital kommunikation bliver logget og vil, hvis nødvendigt, kunne findes frem til regeringens brug.
Med al kommunikation mener han alt fra telefonopkald, emails, online chats og så videre.
Uhindret adgang til teledata
Det er ikke første gang, en person indikerer en sådan grad af overvågning.
Mark Klein, en tidligere ingeniør fra AT&T har tidligere fortalt, hvordan den amerikanske telegigant har bygget et netværk, der giver de amerikanske sikkerhedsmyndigheder uhindret adgang til alle teleselskabets kunder.
Og i modsætning til sikkerhedsmyndighedernes fortælling om, at det drejer sig om at have styr på potentielle terrorister i udlandet, var en stor del af den loggede data, der blev sendt videre til sikkerhedsmyndighederne, af hjemlig karakter, fortalte han.