Som beskrevet i Computerworld har det underskudsramte fiberselskab Sydfyns Intranet forbedret regnskabet ved at flytte markedsføringsomkostninger over i moderselskabet Sydfyns Elforsyning.
En manøvre, der har vakt bekymring i telebranchen, da de frygter sammenblanding af fiber- og el-penge, men som elselskabet selv forklarer er foregået helt efter bogen.
Computerworld har derfor forsøgt at få svar fra Energitilsynet på, hvorvidt manøvren i Sydfyns Elforsyning er helt efter bogen, da det ikke er lovligt at sammenblande el- og fiberforretningen.
Kontorchef Rune Moesgaard fra Energitilsynet, der er tilsynsmyndighed på området, ønsker dog ikke at gå ned i konkrete sager.
Men han forklarer, at § 46 i elforsyningsloven er indsat for at sikre, at elkunder ikke kommer til at betale for andre ydelser end dem, der vedrører distribution af el.
"Når elnetselskaber handler med koncernforbundne selskaber skal der foreligge aftaler, der er indgået på markedsmæssige vilkår, og som gælder fra det tidspunkt, aftalen er indgået på," siger han.
Han fortæller, at Energitilsynet fører stikprøvekontrol med, at aftalerne findes, og at de er indgået på markedsmæssige vilkår.
"Hvis for eksempel et netselskab lejer sig ind i lokaler hos et koncernforbundet selskab, så skal der ligge en lejekontrakt med alt fra prisen per kvadratmeter til lejekontraktens ophør, og så vurderer vi, om det er på markedsmæssige vilkår. Eller hvis et fiberselskab låner nogle medarbejdere, så skal den løn, der bliver afregnet, være på markedsmæssige vilkår.
"Hvis vi kan påvise, at en aftale ikke er lavet på markedsmæssige vilkår, kan vi påbyde, at de laver dem om," siger han og tilføjer, at loven ikke giver mulighed for at udstede bøder, og at tilsynet alene har fremadrettet virkning.
Han fortæller, at Energitilsynet sidste år gennemgik udvalgte koncerninterne aftaler fra ti netselskaber. I alt er der cirka 75 netselskaber i Danmark.
Læs også:
Vupti: Dansk fiberselskab forbedrer regnskab med smart snuptag