Den digitale valuta Bitcoin har i de seneste måneder oplevet en kraftig kursstigning og - efterfølgende -fald som en konsekvens af forskellige hackerangreb.
Du kan her læse mere om den virtuelle valuta Bitcoin, og hvordan systemer virker.
Forskningschef hos sikkerhedsfirmaet AlienVault, Jaime Blasco, fortæller til Computerworld, at der er flere risici forbundet med den internetbaserede valuta, som man som forbruger, skal holde sig for øje.
Hold øje med din pc
Det gælder først og fremmest brugerens "wallet", som er en fil indeholdende nøglen til at udveksle bitcoins med.
Brugerens wallet kan være installeret lokalt eller via en tredjepartsleverandør som Instawallet, hvis database ifølge The Verge blev hacket for en lille måneds tid siden.
"Hvis du har din wallet installeret lokalt, så vil mange hackere kigge efter den, hvis de har held med at komme ind på din computer, og hvis du har din wallet hos en tredjepartsleverandør, så skal du være forsigtig med at vælge den rette leverandør," forklarer Jaime Blasco ovenpå flere hackerangreb.
Hans råd til at holde hackerne fra døren er, som ved al anden lokalt sikkerhedsarbejde på pc'en, at holde alle programmer opdaterede, så de it-kriminelle ikke kan udnytte sårbarheder i programmer som Quicktime, Adobe Reader eller anden tredjepartssoftware.
Botnet arbejder på merværdi
En anden trussel mod Bitcoin-markedet er botnets, som er en samling af computere, der tilsammen udgør en særdeles potent regnekraft.
Da Bitcoins netop skabes ved brugernes beregningskraft, er valutaen sårbar for, når der pludselig opstår kraftfulde netværk, der kan løse komplekse matematiske problemer og siden dele dem med resten af Bitcoin-netværket.
Ifølge BBC har et af de største botnets, ZeroAccess, millionvis af intetanende computerbrugere, der mere eller mindre ubevidst stiller deres beregningskraft til rådighed i at skabe nye Bitcoins - også kendt som mining.
It-kriminelle bruger gamle kneb med Bitcoin
Jaime Blasco fortæller, at det ikke er helt ualmindeligt, at it-kriminelle er sluppet afsted med millionvis af kroner, når de ved hjælp af store botnetværk er gået i gang med at skabe flere Bitcoins, som dog vil nå sit maksimum på 21 millioner Bitcoins i 2140.
I dag har Bitcoins ifølge Jaime Blasco en samlet markedsværdi på omkring en milliard amerikanske dollar (cirka 5,7 milliarder kroner).
DDoS-angreb og phishing-forsøg
En tredje usikkerhed er ifølge Jaime Blasco DDoS-angreb mod Bitcoin-børser som eksempelvis Bitcoin24 og BTC-E.
Sikkerhedseksperten forklarer, at formålet med disse DDoS-angreb er at lægge børsen ned og gøre markedet utilgængeligt i en længere eller kortere periode.
Derved vil markedsværdien for Bitcoins falde, hvorefter de it-kriminelle kan købe devaluerede Bitcoins til lavere priser og vente på, at markedet stiger igen.
Et fjerde minefelt er oprettelsen af falske Bitcoin-børser, hvor de it-kriminelle vil forsøge at phishe brugernavne og passwords med henblik på at misbruge Bitcoin-brugerens konti.
"Når du ved, hvordan du bruger dine Bitcoins og beskytter dig på nettet, så er der tale om et sikkert og stærkt system. Problemet er dog bare, at mange ikke ved, hvordan de skal beskytte sig selv," forklarer Jaime Blasco.
Han tilføjer, at på grund af et stigende antal angreb og usikkerhed mod Bitcoin-systemet, er løbet ved at være kørt for spekulanterne, som givetvis har tjent mange penge på vilde kursstigninger i de seneste måneder.
Sikkerhedseksperten fortæller, at Computerworld-læserne via Bitcoin-forummet Bitcointalk.org selv kan danne sig et overblik over de største misbrug mod valuta-systemet.