Den kendte danske spilmotor Unity kommer ikke længere i en version til Flash. Det fortæller Unity Technology i sin blog. Firmaet har sine rødder i Danmark, men har i dag hovedkvarter i USA. I efteråret kom version 4 af motoren, der bruges i mange spil og grafiske programmer.
Unity fortæller, at man fortsat vil tilbyde support og fejlrettelser til Flash-udgaven af Unity 4, men den bliver ikke videreudviklet, og salget af nye licenser er nu stoppet.
For halvandet år siden startede Unity med udviklingen af sin Flash-version. Dengang havde man store forventninger til Flash som spilplatform. Med denne software kan Unity-spillene afvikles direkte i browseren - blot Flash er installeret på computeren.
Men Unity mener, at Adobe selv har mistet interessen i Flash-platformen.
"Vi kan ikke se, at Adobe er parat til at investere i fremtidens udvikling af Flash. Det er tydeligt, når man ser på Adobes beslutning om at opgive Flash Player Next, ustabiliteten i de seneste versioner af Flash Player og at selskabet flytter medarbejdere til andre projekter," hedder det i bloggen.
Desuden har Adobe tabt sin opbakning hos udviklerne ved at introducere og så annullere et "revenue sharing" program.
I begyndelsen af 2012 lovede Adobe, at man ville modernisere hele Flash-platformen under navnet Flash Next og sørge for, at den kan opfylde kravene i de næste fem-ti år. Men i den seneste roadmap forklarer Adobe, at man nu i stedet vil videreudvikle den eksisterende Flash-klient.
Unity henviser også til, at udviklerne flygter fra Flash, mens selskabets egen Web Player har haft stor vækst og nu er installeret på mere end 200 millioner computere.
Det betyder også, at Unity fortsat satser på at afvikle spil og andet multimedie-indhold direkte i browseren - mens det skal ske med firmaets egen teknologi og ikke med Flash.
Unity arbejder på en helt ny webløsning, der sandsynligvis bygger på HTML5. Så slipper man helt for at skulle installere et plugin i browseren eller anden lokal software for at afvikle Unity-spil.
Igennem de sidste mange år har Flash spillet en stor rolle i at bringe interaktive multimedie-applikationer ud på nettet, men efterhånden kan HTML5 tilbyde mange af de samme muligheder. Steve Jobs var den første, der for alvor dødsdømte Flash og blokerede det på Apples mobile enheder.
Adobe stoppede selv udviklingen af sin mobile Flash Player til Android sidste år. Samtidig har Adobe opgivet sit forsøg på at få Flash ud i browsere til fjernsyn, settop-bokse og lignende enheder, og det bliver tolket som endnu et signal om, at Flash har en begrænset fremtid.
LÆS OGSÅ:
Apple: "Brug kun Flash hvis du ikke kan løse opgaven på andre måder"