Der findes masser af smarte, men oversete tricks til OS X. Nogle gange leder jeg specifikt efter dem, andre gange falder jeg bare over dem. Her er en samling, som med garanti inkluderer nogle, du også har overset.
1. Afbryd det åbne program
Hvis du trykker Shift efter at have åbnet Apple-menuen, ændres Afbryd-kommandoen til Afbryd [det forreste program]. Jeg har altid trykket Kommando-Alternativ-Esc, om nødvendigt valgt det program, der ikke svarer i dialogboksen, klikket på knappen Afbryd, bekræftet i dialogboksen og herefter igen lukket vinduet. Men fremover vil jeg bruge dette menu-trick, som indebærer mange færre trin.
Menuen viser en tastaturgenvej til at afslutte det forreste program. Men bliv nu ikke alt for begejstret: Jeg har uden succes forsøgt at bruge denne genvej på fem forskellige computere med både Lion og Mountain Lion. Det virker kun at vælge fra menuen.
2. Få en pause fra meddelelser
Har du brug for at tage en pause fra alle de hjælpsomme, men forstyrrende meddelelser fra Apples Mail, Kalender, Påmindelser og andre programmer? Du behøver ikke at slukke for selve programmerne i Systemindstillinger, for der findes en skjult tænd/slukknap.
Hvis du klikker på ikonet Meddelelser helt til højre på menuen eller swiper med to fingre på trackpad'en (start helt ude fra højre kant af pegefeltet), så åbner du Meddelelsespanelet. Der er ikke noget, der afslører, at man kan trække ned i det, men det kan man ved hjælp af et swipe med to fingre. Med mus skal du bruge panelets rullebjælke eller den mest fjollede handling i Apples grafiske brugergrænseflade nogensinde: Klik og hold museknappen nede på headeren for den øverste kategori, indtil panelet ruller. Herefter kan du slukke for "Vis advarsler og bannere".
For at minde dig om at funktionen er slukket, vil ikonet Meddelelser være gråt i menubjælken. Meddelelser tænder hjælpsomt nok sig selv igen dagen efter, så man ikke skal bekymre sig for, om man glemmer at aktivere den igen.
Nu hvor du ved, hvor du finder funktionen, er du klar til at kende genvejen: Du kan hurtigt tænde og slukke for Meddelelser ved at holde Alternativ-tasten nede, mens du klikker med musen på ikonet Meddelelser.
3. Tøm papirkurven fra docken
Du behøver ikke at finde Tøm papirkurv helt oppe i menuen Finder, hvis din cursor er nede ved docken. Ctrl-klik på Papirkurv for at få en kort menu frem med kommandoen Tøm papirkurv. Hvis du har følsomme data og gerne vil slette dine filer mere sikkert (når man tømmer papirkurven almindeligt, kan filerne stadig gendannes med specialsoftware), så tryk på Kommando-tasten, før eller efter du har åbnet papirkurvens menu, for at få kommandoen Sikker tømning af papirkurv frem.
4. Genstart Finder
Når du har problemer med Finder - den fryser eller vinduerne bliver underlige, når du ændre visning - så er den bedste kur som regel at genstarte Finder. Du får adgang til kommandoen ‘Start igen' ved at trykke på Alternativ-tasten og herefter klikke på ikonet Finder i docken, hvilket får Finders menu frem. (Til forskel fra andre tilfælde hvor du ændrer dock-menuen ved hjælp af Alternativ-tasten, kræves det i dette tilfælde, at du trykker Alternativ-tasten, før du åbner menuen.)
5. Omarranger dine statusikoner
Jeg har en hel del programmer, der udover OS X's egne placerer deres statusikoner i menubjælken øverst på min skærm. Det har du sikkert også.
Længst til højre er det nogle ikoner, der ikke kan flyttes: Meddelelser og Spotlight samt Brugere, hvis der er oprettet flere brugerkonti på din Mac. De øvrige ikoner er sandsynligvis placeret i rækkefølge på baggrund af, hvornår du installerede programmerne, de tilhører.
Men du kan faktisk godt ændre deres placering: Hold Kommando-tasten nede og træk i et ikon. Det får de andre til at flytte sig, så du kan slippe ikonet, hvor du helst vil have det. Den eneste begrænsning er, at OS X's egne ikoner altid vil være til højre for ikoner fra tredjepartsprogrammer.
Sørg dog for at slippe ikonerne på menubjælken, ellers forsvinder de. Du kan fortryde de fleste af den slags utilsigtede sletninger ved at gå ind i Systemindstillinger og slå det givne ikon til igen fra det relevante panel (For eksempel Dato & tid eller Lyd). Det er muligvis nødvendigt at genstarte tredjepartsprogrammer, før ikonerne dukker op igen.
6. Direkte adgang til systemoplysninger
Har du brug for at finde oplysninger om din Macs processortype eller hastighed eller måske tjekke, hvor mange gange batteriet i din bærbar er blevet ladet op?
Hvis du trykker Alternativ-tasten før eller efter du har åbnet Apple-menuen, ændres Om denne Mac til Oplysninger om system. (Ellers tager det tre trin at komme ind i Oplysninger om system: Først skal man vælge Om denne Mac, klikke på Mere info og her klikke på Oplysninger om system.)
7. Log hurtigt ud
Hvis du trykker på Alternativ-tasten, når du bruger Apple-menuen, ændres også kommandoen Log ud. Den mister den ellipse, der betyder, at der er en dialogboks i vente, hvilket betyder, at du springer over dialogboksen med teksten "Vil du slutte alle programmer og logge ud nu?" Du får dog stadig mulighed for at gemme eventuelle ændrede dokumenter, før der logges ud.
Læs også:
Her er otte tricks der gør din Mac hurtigere
8 tricks: Lav super-søgninger på din Mac
Oversat af Thomas Bøndergaard