Artikel top billede

Test: Hypermobil bærbar pc med overraskende wow-faktor

Lenovo IdeaPad Yoga 13 har ryggrad som en regnorm og kan på et øjeblik forvandles fra bærbar til tablet-pc. Computeren har helt klart wow-faktor, selv om den ikke scorer topkarakter.

Anmeldelse: Lenovo IdeaPad Yoga 13 er en af de mest usædvanlige bærbare computere med Windows 8, som vi har haft på testbænken på det seneste. 

Designerne hos Lenovo har virkelig taget tænkehatten på og fundet på noget nyt.

Displayet kan nemlig flippes hele vejen rundt, så skærmens låg fusionerer med bunden af computeren.

Den vender altså vrangen udad.

Det er virkelig akrobatisk, og det er en fornøjelse at se de bekymrede ansigtsudtryk hos kollegerne, første gang ryggen 'knækkes' på den bærbare pc.

Når skærmen er vendt hele vejen rundt, fungerer computeren som tablet-pc, selv om den med en vægt på cirka 1,5 kilo bestemt er i den tunge ende.

En pudsig ting er, at tastaturet vender udaf, når computeren er foldet sammen i tablet-mode.

Heldigvis har Lenovo været så smart, at keyboardet automatisk slår fra, når computeren er foldet med skærmen udad, og tasterne er placeret i bunden.

I begyndelsen er det dog en mærkværdig oplevelse, og det føles lidt som at stå med en harmonika i Lille Palle-stil, når fingrene indimellem rammer tasterne.

Desværre betyder fleksibiliteten, at skærmen er meget løs, når den står i normal position, og der eksempelvis skrives på computeren.

Der skal ikke meget til, før den vipper.

Det var også et af de problemer, som især prægede den første bølge af ultrabooks som Acer Aspire S3 - uden at det dog er lige så slemt på Yoga'en.

Acer har i øvrigt læst på lektien siden, og hængslet strammer mere og mere, i takt med at skærmen foldes op i arbejdsposition på nye modeller. Det kunne Lenovo lære noget af.

Skærm er stor i tablet-mode

Touchskærmen er 13,3 tommer og har en opløsning på 1.600 gange 900 pixels.

Det er godkendt, men nogle af konkurrenterne tilbyder 1.920 gange 1.080 pixels og endda også på maskiner i den mindre 11 tommer-klasse.

Med flere pixels bliver det nemmere at have mere indhold på skærmen ad gangen, når der multitaskes, uden at det virker klumpet.

Selve skærmen byder på gode farver og kontrast samt en fin betragtningsvinkel. Den virker dog en smule stor, når computeren er i tablet-mode. Det er altså en ordentlig plade at sidde med i sofaen, når der skal surfes.

Her ville det formentlig virke mere naturligt med en 11 tommer model, som Lenovo i øvrigt også har i sortimentet.

Konservativ indpakning

Lenovo IdeaPad Yoga 13 er umiddelbart holdt i et forholdsvist konservativt design, når der tænkes på dens imponerende atletiske evner.

Låget og bunden af computeren er sølvgrå, mens tastaturet og rammen omkring skærmen er sort. 

Det ser ikke vanvittigt eksklusivt ud og virker meget anonymt i forhold til de andre Windows 8-maskiner, vi har set på det seneste.

Tastaturet på Lenovo er bestemt et af de bedre. Det flekser en lille smule, hvis det trykkes ned, men virker generelt som en rigtig solid arbejdshest.

Håndledsstøtten er smule nubret, og den er behageligt at røre ved.

Der er luft mellem tasterne, som efterhånden er standard på de fleste bærbare computere i dag.

Det er dog lidt ærgerligt, at tasterne ikke er baggrundsbelyste. Det har flere ultrabook-konkurrenter, og det kunne man godt forvente, når computeren koster over 8.000 kroner.

Yoga'en er ud over tastatur udstyret med en stor touchpad, der fungerer fornuftigt. Det er ikke nogen selvfølge på bærbare computere. Men da skærmen har touch, bliver den i stigende grad brugt til hurtig navigation i stedet for den ellers udmærkede touchpad.

Blæseren larmer lidt

Lenovo IdeaPad Yoga 13 er udstyret med standarduniformen for en ultrabook. Der er en Intel Core i5-processor, fire gigabyte ram og 128 gigabyte SSD disk.

Det er altså ikke en computer, som skiller sig ud fra mængden, når det gælder hardware. Den leverer dog en fin ydelse for pengene, og den kan sagtens holde til en arbejdsdag uden at kindkysse med en stikkontakt - hvis du holder lidt pauser undervejs.

Hvis computeren presses, sparker blæseren i gang for at foretage lidt udluftning til hardwaren.

Det er ikke en konstant larm, men blæseren støjer en smule, mens det står på.

Konklusion: Hvem skal købe den her?

Alt i alt leverer Lenovo IdeaPad Yoga 13 en fornuftig bærbaroplevelse. 

Det trækker ned, at skærmen lidt for nemt vibrerer, og vægten er i den tunge ende for en ultrabook. 

Til gengæld er fleksibiliteten, som computeren byder på, et stort plus.

Det giver mulighed for at bruge Yoga'en mere kreativt end traditionelle bærbare pc'er.

Mens mange producenter kæmper for at kombinere tablet- og bærbar-elementer i deres nye arbejdsheste, er Lenovo IdeaPad Yoga 13 klart en af de mest interessante og vellykkede. 

Men dermed ikke sagt, at computeren er perfekt - især ikke som ultrabook. 

Du skal derfor kun vælge Yoga 13, hvis du er opsat på at få fleksibiliteten.

Ellers vil det være et mere fornuftigt valg at satse på en ultrabook med en mere stabil skærm og lavere vægt. 

Lenovo IdeaPad Yoga 13 ender på karakteren fire ud af seks.

Video af Lenovo IdeaPad Yoga 13

Det ser ganske spektakulært ud, når Lenovo Ideapad Yoga 13 forvandles fra bærbar til tablet, og skærmen drejes rundt. 

Her er en lille video, hvor nogle af de fleksible muligheder, som computeren byder på, vises frem. 

Videoen er optaget i HD, 720P. Når videoen starter, kan dette format vælges ved at klikke på værktøjshjulet, som dukker op i afspilleren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere