Selskabet bag danskernes login-løsning NemID, Nets/DanID, har i de seneste dag været under kraftige beskydninger fra lyssky bagmænd, der har forsøgt at lægge NemID-servicen ned.
Hele angrebsbølgen startede faktisk tilbage i marts, hvorefter der kom et stort attentat i torsdags, mens selskabet i går oplevede det mest massive angreb nogensinde mod selskabets servere.
Det fortæller Nets' pressechef Søren Winge til Computerworld.
Handlede hurtigt
"Det vi så i går var mere voldsomt, varede længere tid og var et mere massivt pres, end vi har set tidligere. Angrebet i marts var beskedent, det i torsdag var heftigt, og det vi var ude for i går, var det mest massive," forklarer han.
Søren Winge fortæller, at NemID "kun" ned i samlet en halv time tidligt på eftermiddagen i går modsat torsdagens nedbrud på en halv dag.
Det skyldes ifølge pressechefen, at Nets i den mellemliggende uge har implementeret flere løsninger, der gør selskabet i stand til at stramme op på modstandsdygtigheden over for DDoS-angreb.
"Vores modtræk har vist sig at have effekt. Vi har således været tvunget til at fremskynde en masse tiltag, som vi dog har haft i støbeskeen længe," siger Nets' pressechef, som af sikkerhedsmæssige årsager ikke ønsker at fortælle pressen om, hvad selskabet konkret har gjort for at modstå presset.
Har bagmændene haft succes?
De formodede bagmænd har ved begge angreb fortalt, at de netop ønskede, at Nets strammede op på sikkerheden. Kan man så ikke sige, at deres mission er lykkedes?
"Jeg synes ikke, man skal rose de kriminelle for at få sikkerhed mod DDoS-angreb på agendaen, fordi det var det allerede. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi gerne ville have haft arbejdsro til at sikre os mod DDoS-angreb, som har været højt på vores agenda i et halvt år," udtaler Søren Winge.
Hvis det har været på dagsordenen så længe, hvorfor gør Nets først noget ved de åbenlyse sårbarheder nu, hvor I bliver angrebet?
"Vi arbejder generelt med at implementere ændringer efter grundige tests, men siden i torsdags og henover weekenden har vi været tvunget til at fremskynde processen og prøve nogle af tingene af meget hurtigere, end vi ellers ville have gjort. Og de tiltag har vist sig at være effektfulde."
Søren Winge fortsætter:
Hvad med fremtidige DDoS-angreb?
"Lige nu har vi forsvaret os på den korte bane, men vi har flere tiltag på vej, der skal sikre os endnu bedre i fremtiden."
Søren Winge vil ikke sætte nogen slutdato på Nets' sikkerhedsopgradering, da han betegner det som en evig kamp.
"Nu vil vi gerne have arbejdsro og bruge tid på at implementere tingene på den rigtige måde, for der er næppe tvivl om, at vi vil opleve denne slags angreb igen en dag," fortsætter han.
En dyr lærestreg
Som nævnt ville bagmændene gerne give jer en lærestreg omkring sikkerheden og modstandsdygtigheden over for DDoS-angreb. Det er så tilsyneladende sket nu. Har de seneste angreb været en givtig lærestreg?
"Det har været en meget dyr lærestreg, for vi skal sikre os med mere og større forsvar, og det gælder ikke kun os. Jeg tror, at mange private virksomheder har fået øjnene op for, at dette her også kan ramme dem," lyder det fra Søren Winge.
Han forklarer, at som leverandør af NemID til Digitaliseringsstyrelsen har Nets under angrebene haft en tæt dialog med Digialiseringsstyrelsen, det nationale it-beredskabscenter GovCert, teleselskaber og også sikkerhedseksperter, der har rådgivet undervejs.
"Angrebene er jo ikke kun en trussel mod os, så vi står klar til at vidensdele vores erfaringer, hvis andre kommer ud for denne slags," lover Nets' pressechef Søren Winge.