Computerworld Expo 2013: Hvis du skal have succes med dit software i fremtiden, så skal du give brugerne langt flere rettigheder, end de fleste har i dag.
Det handler særligt om at gøre op med den gammelkendte tilgang, hvor én person styrer software som administrator.
Det mener Jon Froda, der er medstifter af virksomheden Podio.
"Hvis jeg gik direkte hen til min medarbejder og flåede tøjet af hende, klippede hendes hår og ændrede hendes navn. Ja så ville hun blive rasende," sagde han i sin keynote ved Computerworld Expo 2013.
Jon Frodo var manden, der onsdag skød Computerworld Expo 2013 igang, som over 3.000 tilmeldte fra it-branche i disse dage besøger.
Sådan bliver fremtidigt samarbejdsværktøj
Mere magt til slutbrugeren er den filosofi, der skal benyttes af udviklerne i fremtiden, hvis det står til Jon Froda.
"Meget samarbejdssoftware stoler ikke på selve slutbrugeren. Her er det grupperingstankegangen, der stadig hersker," fortæller han.
Men han erkender samtidig, at det er svært for mange udviklingshuse, at bryde normen med gammelkendte brugerrettigheder.
"Tankegangen er ofte, at folk ikke er voksne nok eller simpelthen ikke er uddannede godt nok, så brugerne skal have en eller anden til at kigge dem over skulderen," siger han og fortsætter:
"Giv brugerne mulighederne, og de vil moderere sig selv."
Jon Froda: Udviklerne ved ikke det hele selv
Udviklerne skal ikke tro, at de kender alle kundernes behov.
"Som udvikler har du ikke en vinderstrategi, hvis du bare læner dig tilbage og bygger et værktøj, som du tror, der kan håndtere alle de processer som kunderne har behov for at behandle i deres dagligdag," mener han.
Det gode samarbejdsværktøj bygger derfor direkte på slutbrugernes erfaringer.
"Hvem bygger i virkeligheden dit samarbejdsværktøj? Det er udviklerne. Men det bliver kun godt, hvis slutbrugerne aktivt kan deltage med deres vinden," sagde han.
"Hvis du giver brugeren lov til at udbygge værktøjet med apps eller scripts, så skaber de deres eget miljø, der passer perfekt til deres behov."