DIFO fik nej til at gå i Højesteret

RETTET: Den danske domæne-organisation Dansk Internet Forum (DIFO) har fået afslag på at indbringe en sag for Højesteret. DIFO havde vundet den oprindelige sag, men præmisserne for kendelsen fjerner det juridiske grundlag for, hvordan danske internetadresser bestyres i dag.

Denne artikel indeholdt oprindeligt en formulering om sagen om co.dk-domænet, som kunne give anledning til misforståelse om DIFO's holdning. Formuleringen er nu rettet.

For anden gang har Dansk Internet Forum (DIFO) fået afslag på at indbringe en sag for Højesteret.

Procesbevillingsnævnet vil ikke tillade, at Højesteret behandler en kendelse, som Østre Landsret har afsagt i en sag mellem firmaet Digital Marketing Support og DIFO.

DIFO vandt faktisk sagen, fordi landsretten i fogedsagen afviste et krav fra Digital Marketing Support om, at domæneorganisationen skulle levere omkring 500 danske internetadresser tilbage. Dem inddrog DIFO med den begrundelse, at Digital Marketing Support ikke betalte gebyrerne rettidigt.

Strid om ejendomsret

DIFO fastlægger reglerne for, hvordan domænenavne i .dk skal fordeles og administreres, og trods sejren i landsretten kan præmisserne for kendelsen komme til at udgøre en bombe under organisationen.

Landsretten slår nemlig fast, at internet-brugere med et .dk-domæne har ejendomsret til domænet. Hele DIFO's regelsæt bygger på, at der kun er tale om en brugsret.

- Landsretten fremkommer med en række betragtninger om, hvad den mener, at domænenavnene er. De præmisser er vi uenige i, og derfor søgte vi om at indklage sagen for højesteret, forklarer formanden for DIFO, Mads Bryde Andersen. Han er selv jura-professor.

DIFO-formanden fastslår, at betragtninger fra landsretten ikke umiddelbart har nogen betydning for sagen. Til gengæld er konsekvenserne store, hvis dommerne i senere retssager vælger samme udgangspunkt.

- Vi er helt uenige i de bemærkninger. Hvis de var gældende, ville det kræve en helt anden måde at strukturere DIFO på, siger Mads Bryde Andersen.

"Bragende nederlag"

Direktøren for Digital Marketing Support, Anani Voulé, betegner afgørelsen fra Procesbevillingsnævnet som "et bragende nederlag" for DIFO. Han mener, at bemærkningerne fra landsretten "underminerer" hele grundlaget for DIFO og for organisationens administrative gren, DK-Hostmaster.

Anani Voulé vil bruge landsrettens bemærkninger i den stribe af andre sager, som han fører mod DIFO og DK-Hostmaster. Det gælder først og fremmest en sag om domænet co.dk, som DIFO har fået forbud mod at inddrage, både fra fogedretten og senere fra landsretten. Også den kendelse forsøgte DIFO uden held at indbringe for Højesteret.

DIFO er utilfreds med, at Digital Marketing Support sælger subdomæner, også kaldet third level domains, under domænenavnet co.dk videre til virksomheder og organisationer, eksempelvis www.firmanavn.co.dk. Den struktur benyttes i andre lande, hvor ".co" er betegnelsen for virksomheder.

Sagen om co.dk verserer nu ved Sø- og Handelsretten, hvor domsforhandlingen er udskudt til april.

Markedsværdi: 30 millioner kroner
Desuden har Anani Voulé anlagt en sag om de 500 domænenavne, som han mener, DIFO uretmæssigt har inddraget. I den sag kræver han domænenavnene tilbage og en erstatning på seks millioner kroner for den tid, navnene har været inddraget.

DIFO har allerede givet nogle af domænenavnene videre til andre brugere, og hvis ikke organisationen kan levere dem tilbage, kræver Anani Voulé erstatning for deres markedsværdi. Den har han opgjort til omkring 30 millioner kroner.

Videnskabsministeriet nedsatte i sommer et udvalg, som skal komme med anbefalinger til, hvilken struktur de danske domænenavne skal administreres efter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere